În prezent, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral derulează proiectul„REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE- Faza a II (2014-2020)” în valoare de totală de 752.397.640 euro.

În urma implementării  lucrările de protecție a eroziunii costiere, încă 11 sectoare de plaje vor fi reabilitate și redate turiștilor, respectiv stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

Lucrările se vor finaliza în 30 decembrie 2023

„Am încredere în  echipa de profesioniști care derulează proiectul. De aceea, sunt convins că lucrările vor fi finalizate până la data de 30 decembrie 2023”, a subliniat ERVIN MOLNAR, director general A.N. Apele Române.

La lucrările hidrotehnice propuse (înnisipări artificiale a zonelor de plajă existente, prelungirea structurilor costiere conectate sau paralele cu țărmul, execuția unor protecții costiere noi sau de noi apărări de mal, etc.), se adaugă implementarea unor măsuri verzi, care au ca rezultat creșterea biodiversității marine prin conservarea, dezvoltarea sau protejarea unor habitate naturale în zona plajelor Agigea, Eforie Centru, Eforie Sud, Costinești, Jupiter, Balta Mangalia, Venus, Aurora și Saturn.

Până în prezent, au fost finalizate lucrările de înnisipare dintre Constanța până la Mamaia și Eforie Nord. Mai exact, este vorba despre 5 sectoare de plajă cu o lungime cumulată de aproximativ 7,3 km şi o lăţime extinsă la peste 100 de metri și sunt accesibile tuturor turiştilor încă din anul 2016. Totodată, prin același proiect, suprafața celor 5 sectoare de plajă (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord) a fost mărită cu 60,66 ha.

Localnicii vor fi protejați de inundații

„În urma finalizării lucrărilor, locuitorii din zona litoralului românesc vor fi protejaţi de riscul de inundații, iar turiştii se vor putea bucura de o plajă largă şi modernă. De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru operatorii din zona litorală care vor fi protejaţi împotriva riscului de eroziune costieră și în acest fel vor putea să își dezvolte activitatea în cele mai bune condiții”, a precizat ERVIN MOLNAR, director general A.N. Apele Române.