Ada Milea, Nicu Alifantis, The Mono Jacks, Ioan Stanomir, Gelu Duminică, Aluziva, Chinezu și alţi invitaţi speciali în ultimul weekend al Festivalului de Film și Istorii

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

Ada Milea revine și anul acesta la Festivalul de Film și Istorii, de această dată însoțită și de un pinguin. Care pinguin? Apolodor, bineînțeles. Nicu Alifantis este mereu o bucurie și nu puteam să sărbătorim 15 ani de festival, altfel decât cu un proiect așa frumos ca Alifantis & FragileBand. The Mono Jacks închid seria concertelor de la Cetatea Râșnov cu ultimul album ”Norul Nouă”, ”probabil cel mai optimist album al trupei”, fotografia de pe copertă fiind făcută chiar din cetatea Râșnov. Și așa cum a zis-o și Doru Trăscău: ”Lumea se vede frumos de la Râșnov”.

Afis FFIR 2023

Dezbaterile vor continua în cinematograful Amza Pellea cu câteva teme importante pentru istorie și lumea în care trăim: Radicalizarea în mediul online; Iuliu Maniu – omul și politicianul împotriva oricărei dictaturi; 30 de ani de speranțe, lehamite și radicalizare în societatea românească; Extremes and extremism in the political context; Impactul inteligenței artificiale – Omenirea 2.0. Invitatii acestor zile sunt: E.S. Therese Hydén (Ambasadorul Suediei), E.S. Peer Gebauer (Ambasadorul Germaniei), Adrian Cioroianu, Ioan Stanomir, Christian Mititelu, Gelu Duminică, Aluziva, Chinezu, Barbu Mateescu, Adriana Săftoiu, Ion Andrei Gherasim ș.a.

Organizatorii au pregătit şi o infrastructură de live streaming pentru cei care nu pot ajunge. Programul final este publicat pe www.ffir.ro şi canalele social media ale Festivalului.

La FFIR 2023 sunt peste 60 de proiecţii de film, 16 dezbateri cu peste 60 de invitați speciali, 10 evenimente speciale, 15 concerte, 5 reprezentații de teatru, peste 60 de artiști implicati, 40 de studenți şi liceeni, expoziţii ș.a. Toate acestea vor fi găzduite la Râșnov (Cetate, Cinema Amza Pellea, Școala Peter Thal, Biserica Evanghelică, Centrul Schubz, Piața Unirii), Brașov (Bastionul Țesătorilor), Codlea (Promenadă, Casa de Cultură), Feldioara (Cetate) și Bran (Castel). Un eveniment pentru Ţara Bârsei.

Festivalul de Film și Istorii este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Mioritics și Asociația Râșnov Society. FFIR are susținerea unor parteneri importanți: Banca Comercială Română, MedLife, Banca Transilvania, Ford Braşov, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Muzeul Județean de Istorie Braşov, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Ambasada Spaniei, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Polonez ş.a.

Eveniment finanțat de Consiliul Județean Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.