9 monitoare video vor fi amplasate in salile de asteptare ale aeroportului din Timisoara

SN Aeroportul International Traian Vuia S.A din Timisoara se alatura campaniei de prevenire a oricaror actiuni care ar putea conduce la traficul de persoane, proiect initiat in decembrie 2023 de Asociatia WorldTeach Romania, prin intermediul Centrului de Asistenta si Protectie a Victimelor Traficului de Persoane (CAPVTP). in acest scop, partile au incheiat un acord de parteneriat pentru promovarea unei conduite corecte si a prevenirii abuzurilor in incintele salilor de asteptare din Aeroportul International Timisoara – Traian Vuia S.A.

Campanie de prevenire a traficului de persoane 1

Obiectivele si etapele parteneriatului au fost prezentate in cadrul evenimentului de lansare ce a avut loc vineri, 9 februarie 2024, de la ora 17.00, la Aeroportul International Timisoara ”Traian Vuia”, in prezenta partenerilor, oficialitatilor si a reprezentantilor comunitatii locale. La eveniment au participat: Kim Westfall fondatoare Uncaged, Daniel Stamatovici, Director Aeroportul International Timisoara ”Traian Vuia”, Beniamin Lup, Director European Uncaged, Alexandra Molodoi, Presedinte WorldTeach.

Pe durata celor 12 luni ale parteneriatului, Asociatia WorldTeach va derula actiuni de informare si instruire a publicului larg in vederea prevenirii traficului de persoane si a cresterii gradului de constientizare a acestui fenomen in randul cetatenilor. Totodata, va fi desfasurat un proiect pilot de instalare a unui numar de 9 monitoare video in salile de asteptare din Aeroportul International Timisoara – Traian Vuia S.A. pe care vor fi difuzate catre publicul larg mesaje audio scurte, de informare privind preventia si protectia impotriva abuzurilor si a traficului de persoane, precum si de promovare a unei bune conduite si a sigurantei pasagerilor.

In 2024, Asociatia WorldTeach si partenerii sai vor sustine financiar derularea unui program national constand in instalarea de monitoare video in locuri publice aglomerate, monitoare pe care vor fi prezentate materiale informative si educationale legate de prevenirea traficului de persoane si abuzului, precum si oferte sociale si educationale pentru persoanele interesate.

”Am demarat acest proiect national in luna decembrie 2023 si ne bucuram sa putem lansa aceasta noua etapa in Timisoara. Suntem mereu preocupati de siguranta copiilor nostri, a femeilor din Romania si din intreaga lume, precum si a tuturor persoanelor vulnerabile care nu au sansa de a se feri de capcanele tot mai numeroase intinse de oameni fara scrupule, in stare sa vanda fiintele umane ca pe o marfa.

Autoritatile din Romania fac progrese semnificative in lupta impotriva traficului de persoane si imi permit sa mentionez aici, cu recunostinta, pentru implicarea lor: Ministerul de Interne, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si multe alte organe abilitate.

Colaboram cu organizatii nonguvernamentale din intreaga tara si din Europa pentru reducerea numarului de victime, dar si pentru identificarea si reabilitarea emotionala si sociala a supravietuitorilor. Avem alaturi institutii de invatamant cu traditie precum Universitatea Tibiscus, Universitatea de Vest, Universitatea de stiintele Vietii „Regele Mihai I”, Inspectorate scolare, Directiile Generale pentru Protectia Copilului si Institutii de Asistenta Sociala, toate unite in acelasi efort de a proteja cetatenii.

Doar impreuna putem reusi! Pentru ca numai impreuna suntem o forta!” a declarat Beniamin Lup, fondator si Director European al Asociatiei WorldTeach.

 Uncaged exista pentru a construi un nou viitor supravietuitorilor traficului uman. Vrem sa-i vedem vindecati si restaurati. in acelasi timp, pe langa vindecarea si refacerea cursului vietii fiecarui supravietuitor al traficului de persoane, ne straduim mereu sa ne asiguram ca nimeni nu va mai trece prin aceste orori vreodata.

Campania de prevenire a traficului de persoane, prin amplasarea monitoarelor in spatii publice cat mai aglomerate, va salva vietile a mii de femei si fete. Am primit deja numeroase apeluri pe numarul nostru scurt care ne-au permis sa redirectionam potentialele victime. Daca ar fi cazut in capcana traficului, speranta lor de viata ar fi fost de doar sapte ani! Putem spune, deci, ca nu doar protejam, salvam literalmente vieti!

Suntem recunoscatori pentru oportunitatea de a colabora cu Ministerul Transporturilor si Aeroportul din Timisoara in acest proiect important. Acesta este doar inceputul! Intentionam sa acoperim toate nodurile importante de transport aerian si terestru, precum si alte locatii strategice. in prezent, am demarat incheierea de parteneriate cu mai multe ministere si institutii guvernamentale pentru a extinde strategiile anti trafic la nivelul intregii tari. Astfel, impreuna ajutam supravietuitoarele din Romania sa se elibereze de traumele trecutului!”, a declarat  Kim Westfall fondatoare Uncaged.

 Solidaritatea si entuziasmul manifestate de oficialitatile romane in sprijinirea eforturilor Uncaged de a ajuta victimele traficului sa fie vazute si auzite, precum si de a le oferi o cale spre reusita si vindecare, au fost peste asteptari. Astfel, cursul vietii celor mai vulnerabile fiice ale Romaniei se poate schimba. Exista speranta!” a declarat Jessica Martin.

Despre WorldTeach Romania

Asociatia WorldTeach a luat fiinta in 2003 ca raspuns la probleme specifice cu care se confrunta Romania si multe tari din Europa, deruland diferite proiecte prin care sunt ajutate anual, peste 45.000 de persoane, fie ca este vorba despre femei, batrani, copii sau studenti, adulti cu o situatie materiala precara, precum si multe alte categorii de persoane defavorizate, din domenii diverse: educational, umanitar, social, juridic, financiar si ocupational.

 Asociatia WorldTeach adreseaza invitatia tuturor institutiilor interesate, precum si altor parteneri din domeniul educational, social, cultural si din mediul de afaceri, de a se alatura eforturilor noastre pentru coagularea unor retele puternice de lupta impotriva traficului de persoane si abuzului de orice fel. Organizatia dispune de personal calificat, de resurse de un nivel calitativ excelent si de experienta necesara pentru a pregati personalul interesat sa identifice, sa previna situatiile de risc si sa indrume persoanele vulnerabile inspre un mediu sigur.

 WorldTeach Romania si Uncaged, in parteneriat cu institutiile abilitate ale statului roman, si-au propus sa deruleze campanii de informare si preventie a traficului de persoane in toate spatiile publice importante: scoli, spitale, porturi si aeroporturi, statii de cale ferata, biserici, precum si pe platformele de social media.