Tâmplăria din PVC este tot mai căutată în ultimii ani, în principal datorită raportului bun calitate-preț. Tehnologia de producție a avansat de-a lungul timpului, astfel încât ferestrele din PVC au acum caracteristici funcționale și estetice superioare – spre exemplu, nu mai sunt disponibile doar în alb. Dacă luați în considerare opțiunea de a vă monta ferestre din PVC, aflați în continuare avantajele și dezavantajele acestui material.
Ferestrele sunt un element extrem de important pentru orice locuință – ele protejează clădirea de condițiile meteorologice nefavorabile, oferă siguranță, permit ventilația naturală a încăperii și contribuie la aspectul estetic al fațadei. Sunt compuse dintr-o suprafață de sticlă care reprezintă, în general, 70% din fereastră, mecanisme de acționare și profile. Profilele pot fi realizate din diferite materiale – aluminiu, lemn, o combinație de lemn și aluminiu și PVC. Acesta din urmă sunt cel mai popular, așa că ne vom concentra în continuare pe caracteristicile sale.
Avantajele ferestrelor din PVC
Ferestrele din PVC sunt eficiente din punct de vedere energetic, oferind o excelentă izolație termică locuinței. Materialul PVC are un factor scăzut de conductivitate termică, ceea ce îl face un bun izolator.
Totuși, este important de menționat că eficiența energetică a ferestrelor din PVC depinde în principal de numărul de camere din cadrul profilului. Camerele sunt vizibile în secțiunea profilului – ele reprezintă bariere pentru transferul de căldură din interior spre exterior. Explicat mai simplu: sunt buzunare de aer separate prin compartimente, iar aerul este un excelent izolator.
Mai multe camere înseamnă pierderi mai mici de căldură în timpul iernii, deci și economii mai mari pe facturile lunare. Profilele de ferestre cu cinci sau șase camere sunt o alegere excelentă din punct de vedere al eficienței energetice.
În același mod, se limitează și trecerea undelor sonore în interior, reducând astfel zgomotul. Astfel, ferestrele din PVC oferă o excelentă izolație fonică, de până la 48 dB.
Un alt avantaj care a făcut ca ferestrele din PVC să devină populare este prețul accesibil. Pentru o fereastră din PVC standard cu geam dublu, costul variază între 85 și 160 EUR.
Un alt avantaj important al ferestrelor din PVC este întreținerea ușoară. Pentru curățarea ferestrelor din PVC este suficientă o cârpă moale și puțină apă caldă, iar pentru murdărie mai mare se poate folosi un detergent ușor. Spre deosebire de ferestrele din lemn, ferestrele din PVC nu necesită întreținere prin lăcuire pentru a preveni deteriorarea materialului. De asemenea, nu este nevoie să vă gândiți la coroziune, ca în cazul cadrelor metalice. Suprafața de sticlă a ferestrelor se curăță în mod regulat, cu produse de curățare a sticlei.
Ferestrele din PVC sunt întărite în interior cu profile de oțel, astfel încât cele de dimensiuni mai mari să aibă suficientă rigiditate. Sunt rezistente la majoritatea deteriorărilor mecanice standard și la condițiile climatice nefavorabile. Deși mulți consideră că feroneria din PVC are o durată scurtă de viață, acest mit nu este justificat – ferestrele din PVC rezistă peste 25 de ani, fără a-și pierde aspectul sau performanțele.
Un alt mit legat de ferestrele din PVC este că trebuie să fie doar albe. Nici acest lucru nu este adevărat. Astăzi, feroneria din PVC este disponibilă în peste 20 de culori, inclusiv imitații de materiale naturale, cum ar fi lemnul. Aceasta este o alegere excelentă pentru cei care apreciază aspectul cald și natural al lemnului, dar nu sunt dispuși să întrețină anual ferestrele din lemn. Ferestrele din PVC pot avea chiar și profile în două culori, cu culori diferite la exterior și interior. Acest tip de profile este folosit atunci când culoarea profilului din interior nu se potrivește cu fațada.
Este totuși important de subliniat că avantajele menționate nu sunt valabile dacă montajul ferestrelor din PVC nu este efectuat corect.
Care sunt dezavantajele ferestrelor din PVC?
La fel ca alte materiale, ferestrele din PVC au anumite dezavantaje. Ferestrele din PVC se pot deforma sub influența temperaturilor ridicate și pot schimba culoarea sub efectul razelor UV, mai ales dacă sunt montate pe partea expusă la soare.
Ferestrele din PVC au un dezavantaj important față de cele din aluminiu. Nu pot avea cadre subțiri, dar rezistente. Aluminiul este un material extrem de rezistent, iar profilele de ferestre din acesta pot fi subțiri, dar mai rezistente decât cele din alte materiale, fără a se îndoi sau sparge.
Un alt dezavantaj al ferestrelor din PVC ține de sustenabilitate. Spre deosebire de ferestrele din lemn, ferestrele din PVC sunt realizate din materiale sintetice. Totuși, este important de menționat că ferestrele din PVC uzate pot fi reciclate de până la șapte ori fără pierderi de calitate.
În ceea ce privește aspectul ecologic, trebuie subliniat că ferestrele din PVC au excelente caracteristici de izolare termică și pot dura peste 50 de ani, așadar nu vor fi schimbate atât de frecvent, reducând astfel deșeurile.
În general, ferestrele din PVC au considerabil mai multe avantaje decât dezavantaje.