Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a decis prelungirea Campaniei Naționale „Curățăm România!” până pe 31 mai 2022. În luna aprilie, la nivelul întregii țări, s-au desfășurat activități de ecologizare și educare a tinerilor în spiritul dezvoltării unei atitudini responsabile, a respectului față de mediu și față de comunitatea din care fac parte.

”Campania aceasta presupune în primul rând un efort menit să schimbe mentalități. Peste 500 de mii de kg de deșeuri abandonate au fost adunate în cele aproximativ 1500 de acțiuni de ecologizare și conștientizare la care au participat aproximativ 20 de mii de angajați ai instituțiilor aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMAP și aproximativ 30 de mii de voluntari. Au avut loc <<dialoguri verzi>> cu aproximativ 5000 de elevi și cadre didactice implicate în ateliere, demonstrații, discuții, lecții deschise pe diferite teme legate de problemele de mediu.

Până în acest moment, zeci de primării au realizat acțiuni în colaborare cu instituțiile noastre fără să mai aștepte finanțarea de la Administratia Fondului pentru Mediu și doar 191 de UAT-uri au depus dosare de finanțare a campaniei, în valoare totală de aproximativ 1.900.000 lei. Să nu uităm că există, la nivel de județ, echipe de lucru coordonate de Instituția Prefectului formate din reprezentanți ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai Consiliului Județean, ai Asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI), ai Inspectoratului Școlar Județean care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Încercați să colaborați și să vă corelați activitatea astfel încât să maximizați efectul acțiunilor desfășurate! Vă felicit pe toți cei care ați muncit cu seriozitate în această perioadă  și îmi exprim convingerea că până pe 31 mai vom tripla aceste cifre și veți reuși să schimbați cu adevărat mentalitatea cetățenilor din comunitatea din care faceți parte” – a declarat ministrul Tánczos Barna.

Rezultate semnificative au întregistrat până la jumătatea campaniei instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/ în coordonarea MMAP, astfel:

Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA

  • 770 de acțiuni de ecologizare la care au participat 18.316 angajați ai Romsilva de la 300 de ocoale silvice și 17 administrații ale parcurilor, respectiv 24.450 voluntari (cetățeni, unități de învățământ, instituții locale, ONG-uri etc.);
  • 746 kg deșeuri, din care: 31.414 kg hârtie și carton, 170.627 kg materiale plastice, 25.304 kg materiale metalice, 40.495 kg sticlă, 39.326 kg materiale provenite din demolări/dezmembrări (moloz, obiecte ceramice, cauciucuri, electronice, electrocasnice etc.) și 99.580 kg alte deșeuri (menajere și nespecificate).

Administrația Națională Apele Romane (ANAR)

  • 600 de acțiuni de ecologizare la care au participat aproximativ 3000 de angajați, în colaborare cu peste 300 de primării, 1500 de voluntari, peste 150 de instituții de învățământ;
  • 251.801 kg deșeuri abandonate.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD)

  • 17.185 kg de deșeuri (în principal plastic, sticlă, hârtie/carton și metal).
  • 15 acțiuni de ecologizare pe raza UAT-urilor Crișan, Sulina, Somova, Ceatalchioi, Chilia, Jurilovca, Corbu la care au participat 35 de angajați ai ARBDD și peste 549 de voluntari.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM)

  • 265.374 kg deșeuri abandonate adunate în cadrul acțiunilor la care au participat cele 42 agenții care s-au implicat în activități de ecologizare organizate de UAT-uri sau alte instituții de mediu locale;
  • Peste 3200 de cadre didactice și elevi din 12 județe implicați în diferite activități în parteneriat cu ISJ.

Garda Națională de Mediu (GNM)

  • peste 564.000 kg de deșeuri colectate în acțiuni comune cu 520 de UAT-uri, cu Romsilva, ANAR sau cu Agențiile pentru Protecția Mediului din 33 de județe;
  • 160 de acțiuni de control dispuse în toate țara;
  • 140 de acțiuni de ecologiozare și ”dialoguri verzi” în care au fost implicate școli;
  • peste 2.000 de apeluri la implicare și mesaje de conștientizare lansate la nivel național.