La Rovinari, in data de 14 martie 2024, a avut loc evenimentul de marcare a etapei intermediare pentru tinta de 100 de specialisti pregatiti prin cursuri de reconversie profesionala si de adaptare la cerintele unei economii sustenabile in crestere, in centrul de pregatire infiintat in cadrul Complexului Energetic Oltenia.

RenewAcad, finantat de catre OMV Petrom si implementat de catre Fundatia Sanse Egale, cu sprijinul RESS – Renewable Energy School of Skills, reprezinta un program de formare profesionala menit sa ofere angajatilor din domeniul producerii de energie din combustibili fosili competentele necesare pentru a deveni specialisti in meserii verzi, in conformitate cu nevoile actuale ale industriei si cu trendurile globale de dezvoltare sustenabila.

Centrul RenewAcad

Evenimente viitoare - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:

24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP

In cadrul proiectului RenewAcad – Targu Jiu, progresul este evident si impresionant, proiectul trecand rapid de 50% din target datorita interesului mare aratat prin supra-inscrierea cu pana la 3 ori a celor care doresc sa faca aceste cursuri. Datorita numarului mare de solicitari si interesului crescut, se are in vedere o posibila organizare din Septembrie 2024 a unei noi sesiuni de instruire, pentru noi grupe de cursanti.

Pana in prezent, un numar de 54 de persoane au parcurs cu succes cursurile de formare profesionala. Dintre cei 54 de cursanti, 11 dintre acestia au absolvit studii universitare, in timp ce restul au finalizat liceul sau au parcurs scoli postliceale sau profesionale.

In ceea ce priveste profilul ocupational al cursantilor, s-a remarcat prezenta predominanta a lucratorilor din domeniul electric: 16 electricieni, electricieni de intretinere si reparatii sau cei implicati in exploatarea centralelor si statiilor electrice. In plus, in grupul de cursanti, s-au regasit si alte meserii, cum ar fi lacatusi mecanici (12), operatori (8), conducatori de formatie (5), precum si specialisti in domenii variate ca ingineri, excavatori, programatori, dispeceri sef de tura combustibil, masinisti sau sefi de atelier.

In acest context, evenimentul din 14 martie a marcat finalizarea celui de-al 4-lea curs de formare profesionala din cadrul proiectului RenewAcad – Targu Jiu, unde 100 de persoane din industria carbonifera se vor specializa in instalarea sistemelor fotovoltaice. Acest moment reprezinta o realizare deosebita pentru toti cei implicati.

La eveniment, au participat reprezentanti ai investitorilor in proiecte regenerabile din zona, precum si autoritati locale si regionale si membri ai comunitatii locale. Evenimentul a oferit, de asemenea, oportunitati de interactiune si networking, facilitand schimbul de idei si bune practici in domeniul tranzitiei catre energii regenerabile.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producator integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep in 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica pe gaze naturale de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri – OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care, la sfarsitul anului 2023, actionarii romani detin peste 43% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 22,5% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – 2023. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 – 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate- related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

Despre Fundatia Sanse Egale:

Fundatia Sanse Egale este dedicata crearii unui mediu de educatie si sanatate mai bun pentru copii si adolescenti, inclusiv prin sprijinirea formarii profesionale si reconversiei in domenii de viitor, precum energiile regenerabile.

Despre RESS  Renewable Energy School of Skills:

RESS este cea mai mare retea de centre de pregatire pentru energie regenerabila din Romania, furnizand cursuri tehnice acreditate si autorizate pentru formarea profesionala in domeniul energiilor regenerabile.

Citește și:

Cursuri pentru jurnaliști: Fundația Friends For Friends și ING Bank lansează Atelierele Superscrieri, o serie de workshopuri despre jurnalismul economic

ONG-ul ÎntreVecini lansează campania „Din aproape în realitate”și redeschide înscrierile în proiect pentru românii din toată țara

Sănătate, sens, siguranță şi stare de bine pentru seniori: E.ON susține Asociația Zi de Bine în realizarea proiectului „NEpierdute”