Fondurile vor dezvolta în continuare tehnologia CleanJoule pentru a produce combustibil pentru aviație sustenabil mai rentabil; investitorii includ Indigo Partners, GenZero, Cleanhill Partners, Frontier Airlines, Wizz Air și Volaris

CleanJoule, un start-up din SUA axat pe producția de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF), a anunțat astăzi o rundă de investiții de 50 de milioane de dolari inițiată de directorii Indigo Partners, o firmă de capital privat cu sediul în SUA. Investiția a inclus, de asemenea, participarea GenZero, o companie de investiții a Temasek dedicată decarbonizării, cu sediul în Singapore, Cleanhill Partners, o firmă de capital privat cu sediul în SUA dedicată decarbonizării, și trei companii aeriene – Frontier Airlines în SUA, Wizz Air în Europa și Volaris în Mexic. Fondurile strânse din această rundă de investiții vor sprijini dezvoltarea continuă a tehnologiei CleanJoule pentru a produce SAF de înaltă performanță, din reziduuri agricole și alte deșeuri de biomasă, într-un mod mai rentabil.

Finanțarea marchează un capitol important în efortul global de a atenua emisiile de carbon și de a asigura activități cu însemnătate în domeniul schimbărilor climatice. SAF, un biocombustibil folosit pentru alimentarea aeronavelor comerciale, dar cu o amprentă de carbon mai mică, ar putea contribui cu până la 65% la reducerea emisiilor necesare sectorului aviației, pentru a ajunge la valori net zero în 2050, potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian. În funcție de materia primă și de tehnologiile utilizate pentru producerea acestuia, SAF poate reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră într-un ciclu de utilizare, comparativ cu combustibilul convențional pentru aeronave.

Ca parte a investiției consorțiului, Frontier Airlines, Wizz Air și Volaris au semnat acorduri prin care se angajează în achiziția a până la 90 de milioane de galoane de SAF. Directorii Indigo Partners vor primi, de asemenea, un loc în consiliul de administrație al CleanJoule.

Dr. Mukund Karanjikar, cofondatorul și CEO-ul CleanJoule: „Industria aviației prezintă o industrie cheie în reducerea emisiilor de carbon. Nu a existat niciodată un moment mai important pentru noi de a conduce schimbarea prin alternative viabile de combustibil sustenabil. Pe măsură ce avansăm în comercializarea tehnologiei noastre de combustibil, CleanJoule este bine poziționat pentru a extinde oferta de SAF pe piață și pentru a scurta perioada de tranziție către o industrie a aviației mai ecologică. Suntem mândri să avem sprijinul noilor noștri parteneri investitori, care nu doar că ne împărtășesc misiunea, ci au și ales să își plaseze capitalul și să aibă încredere în noi pentru a conduce transformarea aviației globale.”

Bill Franke, managing partner în cadrul Indigo Partners: „Indigo Partners și companiile aeriene din portofoliul său s-au angajat să decarbonizeze transportul aerian, iar investiția în CleanJoule va crește oferta de SAF către industrie. Compania a dezvoltat o tehnologie unică pentru a converti în SAF materiile prime disponibile din abundență, cu o eficiență remarcabilă. Credem în CleanJoule și că acesta va fi un jucător cheie în decarbonizarea industriei aviației.”

Frederick Teo, CEO-ul GenZero: „Decarbonizarea aviației necesită soluții care pot fi adoptate la scară largă. Tehnologia de combustibil a CleanJoule se bazează pe materia primă disponibilă la scară largă – deșeurile agricole – pentru a produce un biocombustibil sustenabil care să fie rentabil pentru toți, cu o economisire a combustibilului mai bună. Abordarea sa unică permite, de asemenea, niveluri mai ridicate de înlocuire a combustibilului de aviație convențional, creând astfel un impact mai mare înspre decarbonizare. Suntem încântați să sprijinim CleanJoule, pentru a obține o mai bună adoptare a SAF la nivel global.”

Ash Upadhyaya și Rakesh Wilson, managing partners în cadrul Cleanhill Partners: „Suntem încântați să extindem parteneriatul cu CleanJoule. Fiind unul dintre primii investitori ai CleanJoule, am recunoscut valoarea ridicată a tehnologiei companiei și viabilitatea abordării acesteia. Așteptăm cu nerăbdare următorii pași către accelerarea comercializării tehnologiei sale dedicate combustibilului sustenabil pentru aviație.”

# # #

Despre CleanJoule

CleanJoule Inc., cu sediul în Salt Lake City, Utah, se concentrează pe dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru a produce SAF superior și rentabil. Procesul de fabricație CleanJoule oferă o eficiență ridicată, flexibilitate materiei prime și un grad ridicat de decarbonizare. Pentru mai multe informații, vizitați https://cleanjoule.com.

Despre Indigo Partners

Indigo Partners este o firmă de capital privat înființată de W. A. ​​Franke în 2003 pentru a urmări achiziții și investiții strategice în transportul aerian și industriile conexe. Firma a fost un investitor principal în sectorul companiilor aeriene, incluzând Tiger Airways, cu sediul în Singapore, precum și Spirit Airlines, cu sediul în Ft. Lauderdale, Florida, și menține investiții principale în Wizz Air Holdings, Plc, o companie ULCC (Ultra-Low-Cost Carrier) cu mai multe baze în Europa Centrală și de Est, Frontier Airlines, o companie ULCC cu sediul în SUA, Volaris Airlines, o companie ULCC cu sediul în Mexic, JetSMART, o companie ULCC cu sediul în Chile, Cebu Pacific, o companie ULCC cu sediul în Filipine, Lynx Air, o companie ULCC cu sediul în Canada. Indigo are sediul în Phoenix, Arizona.

Despre GenZero

GenZero este o companie de investiții axată pe accelerarea decarbonizării la nivel global. Înființată de Temasek, căutăm să oferim un impact pozitiv asupra climei, alături de profituri financiare durabile, investind în oportunități cu potențialul de a fi cultivate în soluții de impact și scalabile. Conduși de scopul comun al decarbonizării pentru generațiile viitoare, recunoaștem necesitatea unei abordări holistice și integrate pentru a obține o lume net zero. La GenZero, adoptăm o abordare flexibilă a investițiilor în trei domenii de interes pentru a genera un impact asupra climei: (i) soluții bazate pe natură care ajută la protejarea și restabilirea ecosistemelor noastre naturale, beneficiind în același timp de comunitățile locale și de biodiversitate; (ii) soluții bazate pe tehnologie care au un impact profund de decarbonizare; și (iii) facilitatorii ecosistemului de carbon, care se referă la companii și soluții care sprijină dezvoltarea unui ecosistem de carbon eficient și credibil. Pentru mai multe informații, vizitați https://genzero.co.

Despre Cleanhill Partners

Cleanhill Partners este o firmă de capital privat care urmărește investiții în sectorul tranziției energetice care contribuie la decarbonizare. Firma investește în afaceri scalabile, cu vizibilitate asupra veniturilor, câștigurilor și creșterii fluxului de numerar, valorificând abordarea bazată pe experiența operațională, pentru a spori valoarea în fiecare dintre investițiile noastre. Pentru mai multe informații, vizitați www.cleanhillpartners.com.

Despre Frontier Airlines

Frontier Airlines (NASDAQ: ULCC) se angajează să respecte sintagma „Low Fares Done Right”. Cu sediul central în Denver, Colorado, compania operează 125 de aeronave din familia A320 și are printre cele mai mari flote din familia A320neo din SUA. Utilizarea acestor aeronave și configurația scaunelor Frontier, tacticile de reducere a greutății și procesul de bagaje au contribuit la capacitatea continuă a Frontier de a fi cel mai eficient operator aerian din punctul de vedere al consumului de combustibil dintre toți transportatorii majori din SUA, atunci când sunt măsurate prin ASM per galon de combustibil consumat. Cu peste 220 de aeronave Airbus noi la comandă, inclusiv închirieri directe, Frontier va continua să crească pentru a îndeplini misiunea de a oferi călătorii la prețuri accesibile în toată America. Pentru mai multe informații, vizitați https://flyfrontier.com/.

Despre Wizz Air

Wizz Air, compania aeriană ultra-low-cost cu cea mai rapidă creștere din Europa, operează o flotă de 181 de aeronave Airbus A320 și A321. O echipă de profesioniști în aviație asigură servicii superioare și tarife foarte scăzute, ceea ce face ca Wizz Air să fie alegerea preferată a 27,1 milioane de pasageri în anul financiar F22, care s-a încheiat pe 31 martie 2022. Wizz Air este listată la London Stock Exchange cu abrevierea WIZZ. Compania a fost numită recent una dintre cele mai sigure zece companii aeriene din lume de către airlineratings.com, singura agenție mondială de siguranță și rating de produse, iar în 2020 și 2023 – „Compania aeriană a anului” de către Air Transport Awards, cele mai dorite premii internaționale pe care le pot primii profesioniștii sau companiile, premii ce recunosc persoanele și companiile care s-au remarcat prin rezultate extraordinare, inovații și servicii superioare. De asemenea, Wizz Air a fost recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost” în cadrul World Finance Sustainability Awards 2022 și a primit distincția „Global Environmental Sustainability Airline Group of the Year” în cadrul CAPA – Centre for Aviation Awards 2022. Pentru mai multe informații despre Wizz Air, vizitați https://wizzair.com/ro-ro#/.

Despre Volaris

Controladora Vuela Compañía de Aviación, S.A.B. de C.V. („Volaris” sau Compania) (NYSE: VLRS și BMV: VOLAR) este un transportator cu costuri ultra-reduse, ce operează zboruri directe și care deservește Mexic, Statele Unite, America Centrală și de Sud. Volaris oferă tarife de bază scăzute, oferind servicii de calitate și o gamă largă de produse pentru clienți. De la începutul operațiunilor în martie 2006, Volaris și-a mărit rutele de la cinci la peste 206, iar flota de la două la 122 de aeronave. Volaris oferă peste 570 de segmente zilnice de zbor pe rute care leagă 43 de orașe din Mexic și 28 de orașe din Statele Unite, America Centrală și de Sud, cu una dintre cele mai moderne flote de pe continentul american. Volaris vizează pasagerii care își vizitează prietenii și rudele, călătorii de afaceri și călătorii de agrement. Volaris a primit premiul Empresa Socialmente Responsable timp de paisprezece ani consecutivi, este membru al S&P Dow Jones Sustainability Index-MILA Pacific Alliance din 2020, membru al &P/BMV Total Mexico ESG Index al Bursei de Valori Mexicane din 2021, precum și membru al indicelui FTSE4Good din 2022. Pentru mai multe informații, vizitați https://volaris.com.