Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF susține Pactul pentru Competențe, lansat de Comisia Europeană, în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale 2020, care s-a desfășurat în perioada 9-13 noiembrie a.c., sub egida Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Cristina Chiriac, Ambasadorul VET al României în cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale 2020 și Președinte CONAF, a declarat: „Susțin Pactul pentru Competențe și cred în nevoia de unificare a eforturilor și în crearea de parteneriate care să sprijine tranziția către digitalizare, precum și strategii de creștere la nivel național și regional. CONAF se înscrie pe direcția de acțiune susținută de Comisia Europeană promovând la nivel național, proiectul <Pactul pentru Muncă>. Astfel, după un an de dezbateri, au fost identificate soluții viabile pentru flexibilizarea pieței forței de muncă. Liniile prioritare de dezvoltare sunt nevoia de digitalizare, regândirea cadrului legal în ce privește pregătirea profesională și corelarea acesteia cu nevoia reală din economie”.
Pactul pentru Competențe este însoțit de o Cartă care prezintă o viziune comună a industriei, a partenerilor sociali, a furnizorilor de educație și formare profesională, precum și a autorităților naționale, regionale și locale în ceea ce privește formarea de calitate.
„La nivel național, am elaborat un document <Pactul pentru Muncă – Împreună reconstruim România>, care include toate soluțiile agreate de mediul de afaceri, mediul academic, patronate și asupra căruia am obținut consens politic total din partea tuturor partidelor politice cu care am avut dezbateri. Urmează întâlnirile cu reprezentanții PNL și cu Administrația Prezidențială astfel încât, această foaie de parcurs să fie un prim document asumat de toți decidenții politici și implementat în legislație în vederea corelării nevoilor reale din economie cu piața muncii”, a afirmat Cristina Chiriac, Ambasador VET. „Pactul pentru Muncă a apărut firesc, din nevoia de a corela piața muncii cu evoluțiile inerente din domeniul tehnologic, a recalifica forța de muncă și a o adapta la cerințele economiei reale. Tot astfel, la nivel european s-a simțit nevoia unui cadru general Pactul pentru Competente care să fie deschis tuturor partenerilor interesați și să promoveze perfecționarea și recalificarea forței de muncă”, concluzionează Ambasadorul VET.