• Hashtagul ZiDeRomania propus de Raiffeisen Bank i-a atras pe români: 1.001 de creații au fost postate pe Instagram în doar 5 zile de concurs, arătând România frumoasă descoperită în 2020
  • 62% dintre cei care au postat sunt femei și 38% bărbați, provenind din toate regiunile țării
  • Teme predominante: peisaje care surprind natura, tradiții și obiective turistice importante din țară
  • Juriul a desemnat trei imagini câștigătoare, iar votul public pe cea de-a patra și au fost acordate patru premii constând în vouchere de 500 de lei fiecare

București, 12 decembrie 2020 – Cei patru câștigători ai concursului de fotografie #ZiDeRomânia au fost desemnați în cadrul unui chat live online, care poate fi urmărit în secțiunea Conversații a platformei culturale online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală. Concursul lansat de Raiffeisen Bank pentru a marca Ziua Națională s-a derulat între 28 noiembrie și 2 decembrie 2020 și i-a provocat pe participanți să redescopere România lor frumoasă prin fotografii postate pe Instagram sub hashtag #ZiDeRomânia. În doar cinci zile, 1.001 de creații au fost încărcate pe Instagram. Imaginile postate de concurenți au fost agregate pe un hashtag wall dedicat din platformă și pot fi vizualizate în secțiunea Explorator a platformei Raiffeisen Art Proiect.

Juriul format dintr-un muntean – Vlad Eftenie (arhitect și fotograf), un moldovean – Sorin Onișor (fotograf) și un transilvănean – Jeno Major (fotograf), alături de Steven van Groningen (bucovinean prin alianță și pasionat de fotografie) din partea Raiffeisen Bank a desemnat cele trei imagini câștigătoare. Cea de-a patra câștigătoare a fost aleasă de public, fiind imaginea care a atras cel mai mare număr de like-uri. Premiile constau în vouchere e-mag în valoare de 500 de lei fiecare.

Cele patru imagini câștigătoare ale concursului foto #ZiDeRomania sunt:

Evenimente viitoare - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:

Vezi toate Evenimentele 2025 organizate de CA & ZP

Analizând imaginile, juriul a constatat că dintre cele 1.001 de creații înscrise în concursul foto #ZiDeRomania 62% au fost postate de femei și 38% de bărbați, provenind din toate regiunile țării. Cel mai des abordate teme au fost peisajele care surprind natura, predominant în mediul rural, dar și urban, tradițiile și obiective turistice importante din țară. Noutatea a constat în portretele de oameni integrate într-o poveste – de la mecanici de locomotivă, la olari, fierari, cărbunari, brutari etc.

Câteva observații ale juraților:

Steven Van Groningen, membru al juriului și Președintele Raiffeisen Bank România

Steven Van Groningen

În imaginile postate de participanți am descoperit o Românie foarte frumoasă. Am văzut multe fotografii din mediul rural, o natură bogată, tradiții autentice și portrete de oameni surprinse cu o deosebită sensibilitate. Asemenea imagini pot fi captate doar de cineva care iubește acest gen de frumusețe, ceea ce îmi dă încrederea că românii chiar își redescoperă țara. Surprinzător de multe fotografii înscrise în concurs, ceea ce mă face să cred #ZiDeRomania și-a atins scopul de a redescoperi România noastră frumoasă”, spune Steven Van Groningen, membru al juriului și Președintele Raiffeisen Bank România.

Vlad Eftenie

Vlad Eftenie

“Anul acesta am așteptat mai mult ca niciodată încetarea restricțiilor de călătorie. Interne, pentru că aveam așa poftă să străbat țara pe noi trasee. Am făcut-o cu poftă, am stat aproape doar pe drum, explorator. Ce am descoperit odată cu #ZiDeRomania este că nu am fost singur, deloc. Peste 1.000 de fotografii cu România descoperită în 2020 de utilizatorii Instagram au intrat în procesul de jurizare. Cele mai multe dintre ele ne-au arătat că s-a deschis o altă privire către lumea din care facem parte, învățând să o prețuim mai mult.” – Vlad Eftenie, fotograf și membru al juriului.

Sorin Onișor fotograf și membru al juriului

Sorin Onișor

Întreaga mea viață, am stat pe coclauri. Am crescut la țară, apoi am fost profesor într-un sat din Câmpia Bănățeană, arheolog, etnograf și antropolog vizual, ca să rămân apoi fotograf al satului românesc. Ce fac eu este să găsesc emoție și poveste, acolo unde ele îndrăznesc încă să se arate. #ZiDeRomania m-a surprins extrem de plăcut tocmai pentru că am regăsit această emoție în multe postări înscrise în competiție!”  – Sorin Onișor fotograf și membru al juriului.

Jeno Major, fotograf și membru al juriului

Jeno Major

”Mă bucur că fac parte din proiectul #ZiDeRomania și că am jurizat atâtea fotografii de calitate, făcute de amatori și pasionați de imagine. Și eu am început la fel. Le doresc să își urmeze și mai departe pasiunea, tuturor celor care au participat la competiție!” – Jeno Major, fotograf și membru al juriului.  

ZiDeRomania este unul dintre proiectele puternice online care au reușit să scoată la lumina și ce a fost bun în anul ăsta, atât de plin de încercări. În doar 5 zile, 1.001 de postări și stories pe Instagram s-au întrecut în a arăta România descoperită în 2020. Accentul pus pe oameni – portrete, meșteșuguri aproape dispărute, dar și selecția atentă a peisajelor urbane sau rurale spun mult despre cum a evoluat fotografia pe Instagram în ultima perioadă. Alături de Raiffeisen Bank, Cronicari Digitali au construit proiectul pe Instagram cu gândul la a aniversa calitativ Ziua Națională. Rezultatele sunt peste așteptări! Cantitatea, calitatea și, deloc la sfârșit, interactivitatea în a vota cea mai bună imagine postată, ne-a copleșit! Este clar pentru noi că atenția millennials și zillennials se îndreaptă către subiecte mai substanțiale” – conchide Silvia Teodorescu, manager proiect cultural Cronicari Digitali, parteneri ai concursului de fotografie #ZiDeRomania.

Imaginile din competiția #ZiDeRomania pot fi văzute pe hashtag wall dedicat din secțiunea Explorator a platformei culturale online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală (https://art.raiffeisen.ro/ ).

Platforma online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. 70 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma are peste 100.000 de vizualizări, spectatorii virtuali provenind din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Raiffeisen Bank se implică de peste 20 de ani în sprijinirea artei și culturii românești, considerând că trebuie să-și aducă aportul la dezvoltarea României și în acest fel. Raiffeisen Art Proiect a fost primul program de mecenat din România și a sprijinit proiecte artistice din diferite zone de expresie, menite să deschidă cât mai multe căi de dialog între public și artiști. De-a lungul anilor, Raiffeisen Bank a ales să fie partener de tradiție al unor importante manifestări culturale românești: Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud, Jazz in the Park, Gala Premiilor Uniter, proiecte teatrale și turnee cu Teatrul Act și Asociația Goong. Raiffeisen Bank susține, de asemenea, proiecte care promovează patrimoniul cultural al României, printre care Via Transilvanica și Cronicarii Digitali.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!