Este tot mai evident faptul că, în societatea modernă, nu mai este suficient să îi învățăm pe copii un set de noțiuni abstracte sau unele pe care le vor pune în practică doar în anii de școală. Devine necesar să îi echipăm pe copii cu abilități interdisciplinare care să le servească zilnic, să îi ajute să se adapteze constant și să facă față cu succes provocărilor vieții din secolul vitezei și al digitalizarii.

Din acest motiv, diverși specialiști în științele educației au convenit asupra abilităților menite să le asigure succesul copiilor în secolul XXI. Aceste abilități sunt cunoscute sub numele Cei Patru C (The Four Cs): Comunicarea (Communication) – Creativitatea (Creativity) – Colaborarea (Collaboration) – Gândirea Critică (Critical Thinking).

De ce este importantă creativitatea pentru copii și tineri?

Creativitatea nu este o abilitate rezervată doar copiilor care s-au născut cu talente deosebite. Toți copiii se nasc cu imaginație, iar profesorii și părinții ii pot sprijini prin stimularea acesteia încă din primii lor ani de viață.

Trebuie să începem prin a înțelege faptul că atunci când un copil se joacă, creează sau pur și simplu alege să devină un personaj al poveștii sale favorite, acest lucru nu împiedică procesul de învățare a lucrurilor importante pentru educația sa.

Dimpotrivă, prin joacă și activități interactive, copiii își dezvoltă considerabil creativitatea, dând frâu liber imaginației lor. Acest lucru îi ajută să dobândească cunoștințe noi cu plăcere, fără a simți că depun un efort considerabil pentru a reuși.

În plus, creativitatea nu se limitează doar la domeniul artei, așa cum am fi tentați să credem. Această abilitate este necesară și utilă în procesul de învățare a tuturor materiilor școlare și pentru desfășurarea eficientă a diverselor activități extrașcolare.

Fondator Shakespeare School - Adriana Alionte

Fondator Shakespeare School – Adriana Alionte

Principalele beneficii ale creativității pentru copii și tineri

Creativitatea contribuie la dezvoltarea gândirii libere și critice – Cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca imaginația să fie un pion important pe tablă de șah a gândirii raționale, nu-i așa? Acest lucru se datorează faptului că am fost învățați să percepem învățarea că pe ceva foarte serios, în care nu există loc pentru distracție.

În realitate însă, creativitatea face parte din procesul de gândire rațională, reprezentând gândirea divergentă, care contribuie considerabil la dezvoltarea personalității complexe a copiilor și a tinerilor.

Rațiunea nu găsește întotdeauna soluții fixe, ci are nevoie de imaginație pentru a descoperi rezolvări inedite în cazul unor probleme. Așadar, este important să stimulăm creativitatea copiilor pentru ca ei să dezvolte un sistem sănătos de gândire și de rezolvare a problemelor pe tot parcursul vieții.

Creativitatea ajută copiii și tinerii să își dezvolte propria viziune – Atunci când sunt învățați să trăiască și să acționeze doar pe baza cunoștințelor teoretice, copiii se pot trezi frecvent blocați în situații fără ieșire.  În astfel de momente, ei vor simți că sunt incapabili să vadă lucrurile în perspectiva și nu vor putea găsi soluții, chiar dacă acestea sunt simple. Acest lucru se datorează faptului că au fost învățați să se concentreze doar pe rezultate imediate și să acționeze conform așteptărilor celorlalți.

Din acest motiv, este esențial ca profesorii și părinții să stimuleze creativitatea copiilor, pentru ca ei să devină adulți liberi, cu viziune, empatici și care au capacitatea de a vedea dincolo de aparențe.

Creativitatea contribuie la dezvoltarea personalitățîi copiilor și tinerilor –  Copiii și tinerii nu își doresc să fie precum ceilalți, ei vor să fie autentici, diferiți și să aducă ceva în plus în universul în care trăiesc. Acest sentiment de flexibilitate și dorința de a fi originali se poate pierde cu ușurință atunci când adulții din viață lor critică alegerile lor creative, pe care le fac uneori în detrimentul opțiunilor standard care îi înconjoară.

Din acest motiv, este important să îi indrumam către creativitate acasă și la școală, întrucât acest lucru va contribui la dezvoltarea personalității originale a copiilor și a tinerilor. Îi va ajuta să nu se lase influențați de cei din jur, să facă alegeri care să le producă bucurie și să îi facă să se simtă împliniți.

Metoda de predare Shakespeare School stimulează creativitatea cursanților

La Shakespeare School, vrem că fiecare copil sau tânăr care ne calcă pragul să se simtă ca într-o familie, să crească alături de noi atât în ceea ce privește bagajul său de cunoștințe de limba engleză, cât și dezvoltarea personalității sale.

De aceea, adoptăm o metodă de predare unică bazată pe Teoria Inteligențelor Multiple. Profesorii noștri identifică și adaptează atmosfera de la cursuri și activitățile astfel încât acestea să răspundă intereselor și aptitudinilor fiecărui cursant în parte.

Despre Shakespeare School

În cei peste 18 ani de activitate, peste 25.000 de cursanți au trecut pragul Shakespeare School, cel mai bun centru de pregătire pentru examenele Cambridge din România, devenit Gold Preparation Centre în 2020. În cadrul a 4 centre de predare a limbii engleze, localizate în 4 puncte cheie ale Capitalei (Ferdinand, Moșilor, Victoriei și Brâncoveanu), Shakespeare School reușește în fiecare an să obțină 97% rată de satisfacție, în rândul părinților, pentru serviciile oferite. Copiii învață engleza de plăcere la Shakespeare School alături de profesori de top, entuziaști, dinamici și foarte bine pregătiți.

Mai multe informații despre Shakespeare School puteți descoperi pe site-ul shakespeare-school.ro.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!