În mod ideal, un contract, odată discutat, clarificat, semnat, este arhivat (de preferat electronic #welovetrees) și devine aproape inutil (desigur, aceasta este o exagerare, contractele sunt necesare ca referință pentru emiterea facturilor, indispensabile în caz de control din partea autorităților etc).
Însă, pentru că prin procesul de pregătire a unui contract toate detaliile se vor fi clarificat (mai ales dacă este scris bine încă de la început), în mod ideal nu va fi necesar pentru a relua discuțiile cu partenerul/clientul/furnizorul/angajatul cu care a fost semnat.
Dar nu trăim într-o lume ideală.
Importanța unui contract bine pus la punct
Securitatea financiară începe cu un contract clar
Un contract clar este ca o hartă: arată drumul de la A, începutul proiectului, la B, plata finală. Fără această hartă, oricine se poate pierde printre neînțelegeri sau întârzieri de plată. Un contract bine definit oferă siguranța unei plăți corecte pentru munca depusă și existența tuturor detaliile importante stabilite și agreate de ambele părți.
Atunci când semnezi un contract asigură-te că cel puțin următoarele aspecte sunt incluse: termenii de plată, termenele limită, responsabilitățile fiecărei părți și informații despre situațiile în care una dintre părți nu își respectă obligațiile. Astfel, toți semnatarii contractului știu exact ce se așteaptă de la ei. Mai mult, un contract bine formulat poate servi drept bază în cazul în care trebuie să iei măsuri legale pentru a-ți recupera banii.
Cum te ferește un contract de clienți problematici
Contractul este, în esență, o înțelegere între două părți. El funcționează ca un filtru. Pe de o parte, descurajează clienții care nu sunt serioși sau care nu au intenția de a respecta termenii colaborării. Pe de altă parte, un contract cu condiții clare și corecte pentru ambele părți dă încredere clienților care vor colabora cu tine.
În plus, un contract bine pus la punct te protejează de cerințe neașteptate sau de modificări ale proiectului care nu au fost inițial discutate. Clauzele de modificare a scopului proiectului sunt vitale pentru a te asigura că nu vei realiza servicii care să nu fie plătite corespunzător. Dacă un client încearcă să adauge sarcini suplimentare fără a discuta despre o compensație adecvată, contractul cu termenii de colaborare stabiliți aici îți va veni în ajutor.
De asemenea, în cazul în care clientul întârzie realizarea plății, tot contractul te va proteja, prin clauzele care stipulează termene sau penalități.
Aceasta deoarece un contract îți oferă o bază legală solidă atunci când dorești să îți aperi drepturile. Și nu uita că ai mereu dreptul să refuzi să semnarea unui contract care nu ți se pare avantajos pentru tine sau să ceri reformularea anumitor clauze, în funcție de nevoile tale.
Elementele cheie ale unui contract de freelancing (soloprenor sau mic antreprenor)
Definirea proiectului: ce, cum și când
Primul pas în crearea unui contract este definirea clară a proiectului. Trebuie să existe descrierea în detaliu a serviciilor pe care le oferi, care sunt livrabilele și care este calendarul de livrare.
De exemplu, dacă ești designer grafic, specifică numărul de revizuiri incluse și formatul în care vei livra lucrările. Aceasta împiedică apariția neclarităților și asigură că ambele părți au aceeași înțelegere a sarcinilor.
Termenii de plată: când și cum vei primi banii
O parte esențială a contractului este secțiunea de plată. Trebuie specificată suma, moneda, metoda de plată, precum și termenele de plată.
Rezolvarea neînțelegerilor: ce faceți când apar probleme
Nimeni nu vrea să se gândească la litigii, dar este esențial să incluzi o clauză de rezolvare a disputelor în contract. Aceasta poate include medierea sau arbitrajul ca metode de rezolvare a conflictelor înainte de a apela la acțiuni legale.
Astfel, un contract bun pune premisele unei colaborări de succes de la început și până la final. Rolul lui principal este de oferi o imagine clară ambelor părți referitor la condițiile de desfășurare a colaborării și la responsabilitățile și drepturile fiecăruia.
Prin urmare, înainte să începi orice parteneriat, ai grijă să închei un contract și, la fel de important, citește cu atenție toți termenii și condițiile cuprinse în el.
Next: de unde îți iei contractul?
Model de Contract LegalZen vs. Contractul Gratuit de pe Internet: Care este mai avantajos?
Alegerea unui model de contract poate părea o decizie de rutină, dar realitatea este că fiecare clauză și formulare juridică poate avea un impact semnificativ asupra siguranței și succesului unei afaceri.
Într-o lume ideală, fiecare antreprenor ar avea acces la consultanță juridică personalizată, dar, în realitate, costurile pot fi deseori o piedică.
De aceea, mulți dintre noi aleg contractele gratuite de pe internet. Dar sunt acestea cu adevărat avantajoase?
Sau, sunt contractele găsite aleatoriu pe internet contracte bine scrise?
Testele și experiența noastră spun că nu. Majoritatea sunt superficiale, depășite ori legate de proiecte foarte specifice ale autorităților de stat, aproape imposibil de adaptat la nevoia unui business, fără cunoștințe de drept.
Importanța unui contract bun din punct de vedere juridic
Un contract trebuie să fie clar, să acopere toate aspectele relevante ale acordului și să fie în conformitate cu legislația în vigoare. Pe lângă acestea, trebuie să fie suficient de flexibil pentru a putea fi adaptat la situații neprevăzute, dar și destul de detaliat pentru a nu lăsa loc de interpretări eronate.
Modele de contracte de pe LegalZen.ro sunt realizate de avocați cu experiență și actualizate la zi cu legislația în vigoare. Acest lucru te asigură că vei avea la dispoziție un document juridic solid, care să te protejeze în orice situație.
De asemenea, chiar și în cazul unui model bun găsit pe internet, realizat de profesioniști, lipsa personalizării corecte poate duce spre lacune legale care, în caz de litigiu, pot fi interpretate în defavoarea ta.
De aceea modelele de pe LegalZen.ro au note de subsol pentru a te ghida spre o personalizare corectă a contractului.
Concluzionând
Deși la prima vedere contractele gratuite par să fie o opțiune fără costuri, pe termen lung ele pot genera pierderi de resurse semnificative, atât de timp, cât și de bani. Un contract slab formulat sau inadecvat poate duce la pierderi financiare mult mai mari decât investiția inițială într-un contract realizat de avocați cu experiență, cum sunt modelele de la LegalZen.
Citește și:
Transformând semnarea contractelor într-o experiență ușoară și sigură cu LegalZen
Mai avem nevoie de GDPR, Termeni și condiții sau Politică Cookies în Epoca AI?