Strădania și povestea construcției Campusul rural WeWilder, a 333 de oameni și companii este ilustrat într-un mic documentar realizat de echipa Frame Dudes, la firul ierbii. Aceștia au surprins în manieră realistă și discretă relația dintre toți cei care au contribuit să creeze un loc de unde schimbarea în bine și dezvoltarea în sprijinul naturii, este posibilă alături de localnici.

Echipa de videografi Frame Dudes este din Cluj și e formată din Matei Pleșa, regizor, creatorul seriei „Fascinația meșteșugului”, Raul Stan, editor video și director de imagine, cu un portofoliu bogat de documentare și Vlad Braga, fotograf, pasionat de storytelling la intersecția dintre lumină și sunet.

Pentru WWF, spune Orieta Hulea „WeWilder reprezintă o cale pentru revitalizarea comunităților rurale aflate în preajma zonelor bogate în sălbăticie, prin identificarea unor modele economice care favorizează ecoturismul, agricultura ecologică, lanțurile scurte de producție și crearea de locuri de muncă în sprijinul naturii. Zonele bogate în sălbăticie, biodiversitatea sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră iar aici cautăm să creăm alături de localnici, o economie ce dă înapoi naturii mai mult decăt ia.”

După 3 ani pe șantier, WWF România a deschis toamna trecută Campusul WeWilder, un hub rural construit în întregime din lemn și cu ajutorul celor mai noi tehnologii, sub semnul sustenabilității. La construirea sa, au contribuit peste 333 de oameni și companii, dintre care o parte au lucrat voluntar. Procesul de a clădi WeWilder a fost menit să arate cum potți să construiești mai bine de la materiale și tratamente naturale, lemnul valorificat durabil, respect pentru meșteșuguri, instalații eficiente energetic, grijă față de deșeuri, grijă pentru oameni, hrană locală și curată și mai ales lucrul împreună: experți, studenți, localnici, producători, naturaliști.

„Crearea acestui loc a fost ca gestația unui elefant, din cauza pandemiei, scumpirilor de necontrolat și a dificultății de a lucra la cheremul vremii de afară, departe de casă pentru mulți dintre meșterii ce au pus osul aici. Dar în toamnă am finalizat construcția printr-o mare mobilizare, iar acum ne putem concentra în sfârșit să dezvoltăm mai departe programele de inovație, transformare și experiențe ecoturistice de trai în ritm cu anotimpurile”, ne spune Oana Mondoc, inițiatoarea WeWilder și Manager de Inovație și Dezvoltare Comunitară la WWF.

Campusul este amplasat în vecinătatea Armenișului, în cel mai împădurit județ al României, Caraș-Severin, locul unde acum 9 ani au fost reintroduși primii zimbri parte dintr-o amplă ințiativă a WWF, Rewilding Europe și Primăriei Armeniș de a crea o populație viabilă, liberă în acest ecosistem. Acum sunt peste 150 de zimbri în zonă. Campusul este punctul de plecare în experiențe de explorare a naturii și găzduiește workshopuri pentru echipe în căutarea de idei și practici sustenabile pentru viitor facilitate într-o colaborare strânsă alături de comunitatea locală.

WeWilder a fost construit în regie proprie de către WWF România și a fost început mulțumită unui grant de 200 de mii de dolari din partea Fundației Flex. Investiția a ajuns la 350 de mii de euro, dintre care o parte au fost susținuți de WWF, o parte printr-o investiție a Rewilding Europe Capital,  iar un procent semnificativ a fost oferit în natură de către companii vizionare precum Festool, Feydom, JDA Consult, Rothoblaas, Romstal, Saint-Gobain, Madrugada, Tecade, Tehnica Schweiz, Atelier Vast, Welde România și investiții sau donații private.