De Ziua Națională a Franței, foodpanda, cea mai mare platformă de food ordering din România, te invită să sărbătorești una dintre cele mai cunoscute și rafinate bucătării ale lumii, bucătăria franțuzească. De-a lungul istoriei, bucătari și patiseri iscusiți din Franța au făcut artă din gastronomie, inventând și perfecționând rețete ale unor preparate care și astăzi continuă să fascineze gusturile celor mai pretențioși gurmanzi.

 Tarta sărată, specifică bucătăriei franțuzești și cunoscută sub denumirea de Quiche, nu mai are nevoie de nicio introducere. Extrem de versatilă și gătită într-un amalgam de combinații menite să bucure toate gusturile, este un preparat ușor, care poate fi consumat atât ca aperitiv, cât și ca fel principal, alături de o salată simplă, la prânz sau la cină. Poți savura cu încredere unul din sortimentele pregătite de restaurantul A la Tarte din Cluj-Napoca, cum este Quiche Courgettes Saumon, preparată dintr-un aluat fraged cu unt și un amestec de dovlecel, somon fume, mărar, ou și smântână, ideală pentru o zi de vară.

 De unde poți comanda Cordon Bleu

Următorul preparat crează echilibrul culinar perfect între crusta crocantă din pesmet de la exterior și consistența cremoasă a cașcavalului aproape topit, din interior. Este vorba, desigur, de celebrul Cordon Bleu, a cărui denumire este legată de distincția dată celor mai talentați bucătari francezi. Îl poți comanda de la restaurantul Casa Avram Iancu din Brașov.

Cu originile în regiunea Provence a Franței, Ratatouille este o tocană de legume delicioasă, care îmbină savoarea mai multor legume de sezon: vinete, ardei, dovlecei, roșii, ceapă și ciuperci Champignon. Numele acestui preparat franțuzesc a inspirat filmul cu același nume, care evocă peripețiile simpaticului șobolan Remy, în drumul său de a deveni un chef celebru și a cărui specialitate era chiar Ratatouille. Dacă ești din Cluj îl poți încerca de la restaurantul Casa Goia Delivery.

Un alt preparat franțuzesc, care potrivit istoricilor este unul dintre cele mai vechi ale acestei bucătării, este Coq au vin. Acesta surprinde și astăzi prin rafinamentul unui amestec simplu: carne de pui gătită în vin, ceea ce îi oferă o frăgezime aparte. Dacă locuiești în București, poți savura un Coq au vin de Marcillac, servit cu piure de cartofi, de la restaurantul El Pato.

Când te gândești la Franța și ale sale preparate culinare fine este imposibil să nu amintești de Foie gras, pentru care francezii au dus prepararea sa la cel mai înalt nivel, aproape de artă. Devenit astăzi o emblemă a gastronomiei franțuzești, îl poți încerca de la restaurantul Corrido din Iași, gătit alături de dulceață de ceapă și pere marinate, o simfonie de arome care cu siguranță te vor încânta.

Unul dintre deserturile specifice patiseriei franțuzești este Mille-feuille sau, în traducere, „o mie de foi”. Celebrul chef Marie-Antoine Carême a fost cel care a perfecționat rețeta acestui desert fin, cremos și delicat pe care îl poți servi în diferite arome din lanțul de restaurante Paul, din București și din țară.

 De unde putem comanda ecler și Crêpe Suzette

Un alt desert a cărui proveniență este legată de Franța este eclerul. Până la jumătatea secolului al XIX-lea, acesta s-a numit pain à la duchesse, iar forma și compoziția sa erau diferite față de ceea ce cunoaștem astăzi. Se spune că tot celebrul Marie-Antoine Carême a fost cel care a adus eclerul la forma lui actuală. Poți comanda celebrul desert în varianta sa cu ciocolată, fistic sau poate cafea de la Ana Pan, din București.

Din lista noastră nu puteau lipsi clătitele, mai ales celebrele Crêpe Suzette, a căror istorie destul de incertă a dat naștere unei serii de legende care fascinează publicul și astăzi. Conform uneia dintre acestea, se pare că au fost inventate din greșeală de un ucenic patiser mult prea grăbit pentru a-i servi desertul viitorului rege al Angliei, Edward al VII-lea, care din neatenție a vărsat alcool peste clatitele fierbinți, acestea luând foc pentru scurt timp. Ulterior, viitorul rege s-a arătat deosebit de încântat de noua rețetă încât a sugerat ca aceasta să poarte numele unei tinere aflate în anturajul său, pe care o chema Suzette. O altă istorie leagă numele lor de numele de scenă al unei actrițe, Suzette, care juca în binecunoscutul teatru Comédie-Française. Indiferent care ar fi povestea lor adevărată, te poți bucura de combinația unei clătite fine cu portocale, cognac și caramel de la restaurantul Pancakes & More din București.

Despre foodpanda

foodpanda.ro, parte a grupului Delivery Hero, este cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România, colaborând, în prezent, cu peste 3000 de restaurante din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Arad, Ploiești, Oradea, Galați, Craiova, Sibiu, Pitești, Târgu Mureș, Baia Mare, Bacău, Buzău, Brăila, Satu Mare, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Focșani, Târgoviște, Alba Iulia și Drobeta-Turnu Severin.