Fundaţia OMV Petrom lansează programul „Cutia Bebelușului” în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii şi Asociaţia Samas

  • 300 de mame și de nou-născuți aflaţi într-o situație vulnerabilă vor primi gratuit Cutia Bebeluşului
  • Fundaţia OMV Petrom finanţează integral proiectul în valoare de 1.930.000 de euro
  • Programul își propune să contribuie la reducerea mortalităţii infantile

Fundaţia OMV Petrom, în parteneriat cu Asociaţia Samas şi Organizaţia Salvaţi Copiii, lansează programul „Cutia Bebeluşului„, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.

Infografic Cutia Bebelușului Fundația OMV Petrom

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul oferă sprijin material şi informaţii importante despre sănătatea, bunăstarea mamei și a nou-născutului pentru 5.300 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă. Beneficiarele sunt selectate din 314 de comunități defavorizate din 17 județe: Argeș, Brașov, Botoșani, Bacău, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița, Tulcea. 385 de cadre medicale au fost cooptate în program şi vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală și pentru oferi cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngriire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici.

Ana Maria Mihăescu, Președinta Fundației OMV Petrom: “Pentru Cutia Bebelușului neam inspirat dintr-un model probat și consacrat în timp care și-a dovedit eficiența în a reduce rata mortalității infantile. Investim 1,9 milioane euro si lucrăm cu două organizații cu tradiție în eforturile de combatere a mortalității infantile în România – Organizația Salvați Copiii și Asociația SAMAS. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate și va asigura nou-născuților un start mai bun în viață, din punct de vedere al sănătății și al siguranței”.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: “Atunci când am început programul de combatare a mortalității infantile, nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România, pentru că ne menținem încă în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm pe două paliere: dotarea maternităților cu aparatură medicală și sprijinirea activă a mamelor și nou-născuților aflați în situații de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale și sanitare este crucial, atunci când vorbim despre șansa copilului de a crește sănătos”.

Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv Asociația SAMAS:Cutia Bebelușului a însemnat pentru noi întregirea ajutorului pe care îl putem oferi unei familii la nașterea unui copil. Pentru bebeluș și părinții săi, Cutia face diferența între a avea sau nu un început de viață sănătos, sigur și decent. Pentru familie înseamnă mai multă liniște și încredere în forțele proprii și o reducere a efortului financiar pe care îl presupune apariția unui copil. Pentru cadrele medicale și de suport este instrumentul de sprijin comunitar ideal, pe care îl oferă părinților la pachet cu sesiunile educative despre alăptare, îngrijirea și siguranța nou-născutului și a copilului mic. Pentru comunitate reprezintă o oportunitate de a celebra o nouă viață, precum și de cunoaștere și recunoaștere a specialiștilor implicați și dedicați unui scop important: îmbunătățirea sănătății și calității vieții copiilor și familiilor.”

Date statistice:

România se menține pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Beneficiile Cutiei Bebelușului:

Contribuie la reducerea mortalității infantile și promovează bunăstarea copiilor.

Cutia Bebelușului oferă un spațiu sigur pentru nou-născuți în primele 3 luni, asigurându-le protecție împotriva sindromul de moarte subită a sugarului și a sufocării accidentale cauzate de practici nesigure de somn.

Contribuie la creșterea responsabilității mamei pentru a-și îngriji mai bine copilul.

Încurajează controlul medical în timpul sarcinii, înscrierea la medicul de familie și realizarea controalelor obligatorii în timpul sarcinii.

Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.

Fundația OMV Petrom a finanţat, până în prezent, cu 2,5 milioane de euro proiecte destinate: modernizării și dotării maternitătilor, secțiilor de neonatologie din ţară şi a cabinetelor de medicină de familie; achiziţia primei unităţi mobile de terapie intensivă pentru nou-născuți pentru Spitalul Marie Curie şi dotarea elicopterelor SMURD cu incubatoare.

Pentru mai multe informații și detalii despre „Cutia Bebelușului”, vă rugăm să accesați https://fundatiaomvpetrom.ro/proiect/cutia-bebelusului-11.

Despre Fundația OMV Petrom:

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație timpurie, sănătate timpurie și biodiversitate.

www.fundatiaomvpetrom.ro

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 3.019.200 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre Asociația SAMAS:

Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul educației pentru sănătate și prevenției și care dezvoltă programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor. Pe lângă proiectul Cutia Bebelușului, Asociația SAMAS a mai creat 2 programe cu impact național: Educație Perinatală pentru părinți în primele 1000 de zile ale copiilor și Sănătos de mic. Programul de Educație Perinatală a dezvoltat o comunitate de 1.400 de specialiști (moașe, medici, asistenți medicali și comunitari), care le oferă viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor în comunități, maternități, online sau la centrele SAMAS. 31.284 de mame (o treime dintre acestea aflate în situații dificile de viață) au beneficiat de cursurile și informațiile furnizate de SAMAS din

2013 până în prezent. Sănătos de mic, inițiat în 2017, este un program de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viață. Programul a fost deja implementat în 296 de grădinițe din țară, 623 cadre didactice și medicale din grădinițe au urmat cursuri de formare, iar părinții au participat la 153 de ateliere de gătit sănătos și la 13 conferințe pe teme de nutriție și stil sănătos de viață. În total 44.400 de preșcolari si 66.600 de părinți au beneficiat de activitățile proiectului.