Originea Furoshiki poate fi urmărită în istoria Japoniei încă din perioada Nara (710-794 d.Hr.), perioadă în care Japonia era dominată de influențe culturale chineze și coreene.

La început, Furoshiki era folosit pentru a înfășura obiectele de valoare de la temple sau ale împăratului, iar apoi pentru transportarea hainelor nobililor.

Denumirea de Furoshiki (lit. Întins în baie) vine însă din perioada Edo (1603-1868). Cei care se duceau la băile publice își împătureau hainele în bucăți de materiale, pe care le întindeau apoi pe jos când se ștergeau la sfârșit, pentru a nu lăsa apa să se scurgă pe podea.

În această perioadă Furoshiki a cunoscut o transformare semnificativă. A devenit nu doar un instrument practic, ci și un simbol al eleganței și al statutului social. În acest timp au apărut diferite școli, fiecare având propriile tehnici și stiluri distincte. Furoshiki nu mai era doar un mijloc de transport, ci și o modalitate de a arăta bunăstarea și rafinamentul unei persoane.

Odată cu intrarea în era modernă, Furoshiki a cunoscut o perioadă de uitare. Ambalajele moderne și practicile de consum au redus utilizarea acestei tradiții la minimum. Cu toate acestea, în ultimele decenii, Furoshiki a revenit în atenția publicului, alimentat de o creștere globală a conștientizării asupra problemelor de mediu.

Astăzi, Furoshiki este considerat nu doar un instrument de înfășurare, ci și un simbol al durabilității și al respectului pentru resursele naturale. Materialele folosite pentru Furoshiki sunt de obicei textile, care pot varia de la bumbac și mătase la materiale reciclate, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și a impactului asupra mediului. Furoshiki nu este doar o modalitate ecologică de a ambala cadouri sau de a transporta obiecte. Este, de asemenea, o formă de expresie artistică. Design-urile tradiționale și moderne, culorile vibrante și texturile variate permit fiecărui obiect înfășurat să devină o mică operă de artă în sine.

Într-o lume în care estetica și sustenabilitatea se întâlnesc, Furoshiki aduce o notă de frumusețe în mijlocul obișnuinței sterile a ambalajelor moderne. Furoshiki s-a răspândit în afara granițelor Japoniei, câștigând popularitate în rândul celor interesați de mișcarea zero deșeuri și de lifestyle-urile sustenabile. Mulți oameni au îmbrățișat această tehnică nu doar pentru aspectul său practic, ci și pentru impactul pozitiv asupra mediului înconjurător. Fascinația pentru istoria și cultura Japoniei a ajutat la consolidarea Furoshiki ca o tradiție transformată și adaptată într-un context global. Cu fiecare Furoshiki utilizat, păstrăm o legătură cu trecutul bogat al Japoniei și aducem în prezent o tradiție veche, transformând-o într-un instrument modern de protejare a mediului înconjurător fiind totodată un simbol puternic al echilibrului dintre tradiție și progres.

Centrul Murasaki organizează e lângă cursurile de limbă japoneză și ateliere de Furoshiki. Pentru mai multe detalii accesati www.murasaki.ro