Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv două organizații dedicate sprijinirii inițiativelor educaționale și dezvoltării în diverse domenii, au plăcerea să vă invite marți, 17 iunie 2025, la cea de-a V-a ediție a conferinței „Future Energy Europe Summit”, un eveniment dedicat dialogului strategic privind tranziția energetică și viitorul sustenabil al Europei.
Evenimentul se va desfășura în Aula Carol I, aflată la etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, situat pe Strada Ion Ghica nr. 4, Sector 3, București, vis-à-vis de Palatul Băncii Naționale a României (Str. Doamnei).
Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerț și Industrie București – CCIB (partener instituțional), Global Print, Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER), ROMGAZ și Asociația Energia Inteligentă.
Prezentare
În ultimii ani sectorul energetic românesc a pierdut capacități de producție de energie în bandă de peste 7.000 de MW. De asemenea, prețul ridicat al energiei electrice și al gazului natural pune probleme marilor consumatori industriali. Industria românească suferă în competitivitate din cauza prețurilor mari la energie, iar evoluțiile pieței de energie din perioada 2020-2025 a determinat mari producători industriali, în special din industria chimică, să își reducă sau chiar să își suspende activitatea.
Specialiștii din sectorul energetic au remarcat eșecul Pactului Verde european (Green Deal), care vizează reducerea emisiilor industriale din blocul comunitar. Mai multe state au solicitat măsuri urgente pentru a proteja competitivitatea industriei europene, inclusiv prin amânarea sau suspendarea temporară a unora dintre regulile climatice impuse prin Pactul Verde.
De la 1 iulie 2025, piața de energie electrică din România se va liberaliza, după trei ani în care prețurile au fost plafonate. Unii furnizori au trimis deja oferte, iar prețurile arată că facturile se vor dubla pentru românii care nu au un consum mare.
Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiții de securitate, accesibilitate și sustenabilitate, asigurând competitivitatea economică și un loc central pentru consumator, ținând cont de țintele climatice ale UE pentru 2030, 2040 și 2050.
Obiectivele Strategiei Energetice sunt:
- Securitate energetică
- Energie cu emisii scăzute de carbon
- Eficiență energetică
- Acces fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei
- Piețe de energie eficiente
- Digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică
În contextul necesității de accelerare a tranziției verzi și de îmbunătățire a securității energetice, Strategia Energetică își propune să asigure complementaritatea între: menținerea unor prețuri accesibile și susținerea competitivității economice; tranziția graduală de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă și/sau cu emisii reduse de carbon; dezvoltarea capacităților de stocare; îmbunătățirea eficienței energetice; diversificarea surselor de energie autohtone; întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de eficiență; flexibilizarea rețelelor și crearea unei piețe competitive și performanțe care să ofere consumatorilor un rol central.
Marile companii în care și statul este acționar, precum Nuclearelectrica, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica, Electrica, Oil terminal, Transgaz, Conpet Ploiesti, Rompetrol Rafinare, reprezintă coloana vertebrală a sectorului energetic național. Ținând cont de poziționarea geografică și strategică a României, precum și de viziunea de dezvoltare a sectorului energetic, aceste companii au potențialul și condițiile de a dobândi un rol important în asigurarea securității energetice și a serviciilor de sistem, la nivel regional. Contribuția acestor companii energetice cu rol regional la securitatea energetică a regiunii s-a observat cu claritate în ultimii ani în perioadele în care sistemele energetice ale țărilor din această parte a Europei au fost afectate de condiții meteorologice extreme. Dimensiunea acestor companii, energia produsă, livrată și, respectiv, transportată, au asigurat buna funcționare a sectorului energetic național, dar și a sistemelor energetice din țările vecine.
Statutul României de furnizor de securitate energetică în Republica Moldova și în regiune se susține în foarte mare măsură prin activitatea acestor societăți.
Aceste companii au planuri ambițioase de dezvoltare, inclusiv noi obiective de investiții, retehnologizări și modernizări ale unor obiective aflate în funcțiune și extinderea în regiune.
Un acces limitat la infrastructura de gaze naturale contribuie semnificativ la sărăcia energetică. În lipsa accesului la gaze naturale și a unui sistem centralizat de termoficare, multe gospodării sunt nevoite să folosească biomasă de eficiență redusă. Peste jumătate din cetățenii României se încălzesc cu lemn de foc, în sobe cu randamente de sub 30%. De multe ori, masa lemnoasă nu este procurată din surse sustenabile.
Conform viziunii și a celor șase obiective fundamentale ale Strategiei Energetice, dezvoltarea sectorului energetic în noul context este condiționată de realizarea unor proiecte de investiții și reforme prioritare, care să conducă la adaptarea acestuia la noile cerințe tehnologice și menținerea României ca furnizor de securitate energetică în zonă.
Fondul pentru modernizare (FM) este un instrument esențial de finanțare care contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.
Programele-cheie investiționale pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie în capacități eoliene, fotovoltaice, hidro, pe bază de biomasă și geotermale precum și biocombustibili, incluse în PNRR și în FM, alături de investițiile în capacități de generare din surse nucleare și de cogenerare pe bază de gaze naturale, modernizarea rețelelor de transport și distribuție și dezvoltarea capacităților de stocare, vor conduce la atingerea obiectivelor și țintelor în domeniul decarbonării și surselor regenerabile de energie pentru anul 2035.
Valoarea investițiilor pe care România le poate realiza utilizând fonduri europene prin PNRR și prin FM depășește 13 miliarde de euro. Investițiile vizează domenii precum energia regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, energia nucleară, cogenerarea, biocombustibilii și modernizarea infrastructurii energetice.
Potrivit evaluărilor Federației ACUE, în următorii cinci ani, sunt necesare investiții de cel puțin 10 miliarde de euro în rețelele de energie electrică de la nivel național, în contextul tranziției energetice.
Future Energy Europe Summit, ediția a V-a, își propune să vină cu soluții pentru dezvoltarea industriei și să prezinte ce capacități energetice vor fi modernizate și ce capacități noi de producție vor fi construite.
Temele de discuție (lista este deschisă):
Planurile de investiții ale producătorilor de energie – hidro, nuclear, cărbune, hidrocarburi, gaz, eolian, solar, prosumatori, stocare / baterii, biomasă etc.
Planurile de investiții ale distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale
Cum va decurge procesul de re-liberalizare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale? Ce se va întâmpla după 01 iulie 2025?
Cum va funcționa sprijinul direct pentru consumatorii vulnerabili de energie, în funcție de venit?
Este capabil sectorul energetic să facă față valului imens de investiții care se anunță? Există suficienți angajați care să construiască noile capacități?
Cu ce echipamente și tehnologii se vor construi viitoarele capacități de producție și transport de energie electrică, energie termică și gaze naturale?
Cât timp vor avea gazele naturale statutul de combustibil de tranziție?
Când va începe exploatarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră?
Cum decurge programul de construcție a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă?
Ce se întâmplă cu prosumatorii?
Cum va funcționarea mecanismul de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon?
La toate aceste întrebări vor răspunde oficiali, reglementatori și șefi ai companiilor din sistemul energetic.
Agenda
09,00 – 09,30: Înregistrarea participanților & Networking
09,30 –12,00: Prezentări și dezbateri
12,00 –13,00: Networking
Vorbitori
Reprezentant Ministerul Energiei
Laurențiu URLUESCU, Președinte, Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER
Silvia VLĂSCEANU, Directorul Executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO
Monica DAVID, Președinte, Asociația Energia Inteligentă – Tendința prețului la energie electrică și gaze naturale după eliminarea plafonării
Reprezentanți companii din sectorul energetic
Contact:
Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, 0732.903.216, [email protected]
George Vâlcu, Fondator, Ziarul Pozitiv, [email protected]
Pentru a deveni speaker sau partener la evenimentele noastre, vă invităm să ne contactați.
Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare.
Vă așteptăm cu drag!
Edițiile anterioare:
Future Energy Europe Summit – Ediția a IV-a, 10 decembrie 2024
Future Energy Europe Summit – Ediția a III-a, 26 martie 2024
https://www.clubantreprenor.ro/2024/03/25/future-energy-europe-summit-editia-a-iii-a-26-martie-2024/
Future Energy Europe Summit – Ediția a II-a, 23 noiembrie 2023
Future Energy Europe Summit – Ediția I, 2 martie 2023
https://www.clubantreprenor.ro/2023/03/05/concluziile-future-energy-europe-summit-joi-2-martie-2023/