În Ședința de Guvern de joi, 05 noiembrie 2020, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri imobile transmise din domeniul public al judeţului Teleorman şi din administrarea Consiliului Judeţean Teleorman în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, precum şi actualizarea valorilor de inventar ca urmare a reevaluării.

Prin acest act normativ, Insula Belina și Brațul Pavel, din județul Teleorman, revin în domeniul public al statului și în administrarea AN ”Apele Române”.

Este o reparație morală pe care Guvernul Orban a reușit să o realizeze. Întregul proces de preluare a întârziat nepermis de mult. Gândiți-vă că demersurile au început încă din 2018. De atunci, am avut parte de peste 2 ani de întârzieri și blocaje, fie din partea firmelor care au închiriat pe acolo tot felul de bunuri, fie din partea unor politicieni locali. A fost nevoie ca PNL să preia guvernarea, pentru ca lucrurile să se miște cu adevărat”, a declarat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Prezentul proiect de act normativ duce la îndeplinire obligaţiile Administraţiei Naţionale „Apele Române” (A.N.A.R) stabilite prin dispoziţiile art.3 al H.G. nr. 943/2013. Astfel, în vederea punerii în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului menționate mai sus, conform acestui proiect de act normativ se realizează trecerea bunurilor imobile din proprietatea publică a unei unităţi administrativ-teritoriale în proprietatea publică a statului şi darea acestora în administrarea A.N.A.R, conform dispoziţiilor exprese prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform acestui proiect de act normativ, în acord cu dispozițiile alin.5 al art.293 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, bunurile imobile prevăzute la art.1 se declară bunuri de interes public național.

În perioada imediat următoare, toate imobilele și bunurile aflate pe Insula Belina vor fi inspectate tehnic și  inventariate. ”În urma unei analize, vom lua o decizie cu privire la destinația viitoare a acestei zone. Oricare ar fi aceea, ea va trebui să aducă profit și plus-valoare statului român. Va fi un proces deschis și transparent, pentru că avem datoria să luăm cea mai bună decizie”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.