Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Societatea Română de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private împreună cu Agenția Națională pentru Sport și Federația Română de Fotbal organizează în perioada 2-8 septembrie 2024, la Sulina, jud. Tulcea, ediția a XVII-a a International Summer Law School, cu tema „Etică și drept în sport”.
Vorbitori confirmați
- Mihaela Mocanu, avocat, redactor-șef al Revistei Române de Drept al Afacerilor, membru în Comisia de audiere a sportivilor constituită în temeiul Legii nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport
- Adrian Stângaciu, Head of Legal Department, Federația Română de Fotbal
- Thomas Moldovan, Vicepreședinte, Agenția Națională pentru Sport
- prof. univ. dr. Cristian Jura, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, membru în Comisia de audiere constituită în temeiul Legii nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport
- Florin Șari, Head Public Policy & Social Responsibility, Federația Română de Fotbal
- Paul Ciucur, avocat, membru în Tribunalul Disciplinar FIA (Federația Internațională de Atletism), membru în Comisia de audiere constituită în temeiul Legii nr. 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport
- conf. univ. dr. Vladimir Diaconiță, avocat
International Summer Law School (ISLS) reprezintă o manifestare științifică cu tradiție, care se desfășoară anual începând cu 2008 și are ca obiectiv acumularea și consolidarea cunoștințelor practice și teoretice cât și crearea de noi relații între studenți.
ISLS 2024 va reuni pentru prima oară, în același timp profesioniști din sport și drept, studenții specializărilor juridice și sportive, deopotrivă, în cadrul unor activități educaționale cu totul particulare, care presupun învățare activă, prin activități practice precum: simularea unei audieri în fața Comisiei de audiere care decide asupra notificărilor emise de Agenția Națională Anti-Doping, realizarea unei știri sportive, conceperea unui plan pentru brandingul unui sportiv etc.
Temele puse în discuție sunt următoarele și vor fi grupate ulterior, după cum urmează: contractul de activitate sportivă (contractul sportivului cu agentul și cu angajatorul său), brandingul sportivului (protejarea și exploatarea brandului), reglementările anti-doping (jurisdicția și sancțiunile impuse de lege), jurnalismul din domeniul sportului, jurisdicția în domeniul sportului (comisiile de disciplină ale federațiilor, comisiile de etică – studii de caz), raporturile (de subordonare) dintre structurile sportive și Agenția Națională pentru Sport, psihologia sportului, mental coaching și discursul motivațional în sport, mărcile din sport (protecție, cesiune, studii de caz), securitatea competițiilor sportive (inclusiv cazurile de huliganism), etica în competițiile sportive (studii de caz).
În a doua parte a zilei se vor organiza activități de tip recreativ-sportiv, între care, cu titlu de exemplu menționăm: concurs de pescuit la baltă, mini-curs de supraviețuire, drumeție cu caiacul, sesiune de fotografiat al păsărilor din deltă, volei pe plajă, folk/rock la foc (foc de tabără pe plajă și muzică live), carnavalul piratului de la Sulina.
ISLS 2024 reunește studenți din țară și străinătate interesați de fenomenul sportiv și de implicațiile juridice pe care le presupune practicarea sportului de performanță, care sunt multiple, însă prea puțin cunoscute. Acumularea cunoștințelor le va fi deopotrivă folositoare viitorilor juriști interesați de domeniul sportului, care astfel vor înțelege specificul activității și al reglementărilor, cât și viitorilor absolvenți ai studiilor în domeniul sportiv (profesori, antrenori și manageri) pentru care contactul cu reglementările din domeniu este atât de necesar în cunoașterea și exercitarea drepturilor lor de-a lungul întregii cariere.
Tabăra de la Sulina – localitate unde a fost pentru prima dată atestată desfășurarea unei partide de fotbal în România, în anul 1865, într-un raport al comandantului navei militare H.M.S. „Cockatrice” – se relevă ca opțiune optimă pentru amplasarea ISLS 2024, dedicată dreptului în sport.
Participarea studenților se va face prin desemnarea lor de către profesori, cu informarea organizatorilor, studenții pot fi însoțiți de cadre didactice din cadrul facultății, dar nu este o cerință obligatorie și presupune asigurarea transportului până la Centrul de agrement Tabăra Sulina (https://sport.gov.ro/tineret/centre-de-agrement/tulcea/centrul-de-agreement-tabara-sulina/) unde pentru timp de 5 zile vor fi asigurate cazarea, mesele și activitățile cuprinse în program.
Revista Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv sunt parteneri media.
Citește și:
Cinemascop 2024: 11 Zile de Festival și Surprize la Ediția a 7-a în Eforie Sud
Palaye Royale va concerta la Arenele Romane în noiembrie 2024