Euronews, cel mai important canal de știri din Europa, a semnat un parteneriat cu Universitatea Politehnica din București (UPB) pentru a lansa Euronews Romania, un canal de știri nou, independent destinat publicului vorbitor de limba română.

Euronews România este filiala mărcii Euronews, care va livra știri locale, regionale, naționale și internaționale prin TV și platforme digitale.

Euronews România este primul proiect de acest tip lansat în Uniunea Europeană și va fi construit pe baza unei televiziuni deja existente: UPB Sigma TV

Ediția în limba engleză a Euronews este deja disponibilă pentru milioane de români, însă noul proiect își propune să aducă publicului local un mix relevant de știri europene difuzate în limba română.

Noul canal de știri va avea propria echipă de jurnaliști și corespondenți din toată România, dar și de la Bruxelles, care vor lucra conform valorilor Euronews precum independența, imparțialitatea și linia editorială „All Views” (Toate Perspectivele) a canalului. Până la lansare, echipa va ajunge la peste 100 de angajați la nivel local.

Redactorul-șef al canalului românesc va fi recrutat de Euronews și va fi angajat al stației- mamă.

Euronews va înființa și prezida un comitet editorial. Acesta va defini, în special, orientările editoriale strategice, linia editorială și echilibrul general al programelor, în conformitate cu valorile fundamentale ale mass media (precum independența editorială, libertatea de exprimare, imparțialitatea, etc.).

UPB se va baza pe competența, experiența, precum și pe abordarea multiculturală și pluralistă a Euronews pentru a lansa această nouă televiziune. Euronews va distribui conținut către Euronews România, care va fi difuzat pe platformele mass media românești alături de conținutul original produs de canalul local. Euronews România va utiliza preponderent conținutul editorial al Euronews care se referă la Europa, în timp ce Euronews va prelua conținutul realizat local în articolele referitoare la România.

Michael Peters, CEO al Euronews, a declarat: „Suntem foarte mândri de acordul la care am ajuns cu UPB. Am găsit un partener de încredere pentru un proiect ambițios. România are o piață media foarte competitivă, cu mai multe canale de știri deja existente. Totuși credem că Euronews România va livra o ofertă care lipsește astăzi în peisajul media național. Complet imparțial, înrădăcinat în ADN-ul nostru European, Euronews a oferit întotdeauna o perspectivă distinctă asupra știrilor. Ca întotdeauna, Euronews România va oferi, cu obiectivitate, echilibru și acuratețe, o perspectivă puternic europeană asupra știrilor.”

 Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, a declarat: „Suntem una dintre cele mai mari și mai prestigioase universități din această parte a lumii, iar obiectivul nostru strategic este să răspundem provocărilor pe care societatea le așază în fața noastră.

 Misiunea noastră nu se oprește la a transmite cunoștințe, la a forma competențe și abilități sau a realiza proiecte de cercetare. Avem de asemenea responsabilitatea de a forma cetățeni angajați în societate, cu spirit critic, de a promova libertatea informației, valorile democratice și europene. Mai mult, crearea unei comunități în jurul universității, bazată pe valori cum ar fi incluziunea, cooperarea, comunicarea și solidaritatea, este esențială. Astfel, prin acest demers, obiectivul nostru este să aducem o voce puternică, dinamică și obiectivă pe piața media din România. Ce loc mai bun să găzduiască libertatea de gândire și de exprimare decât o universitate cu două secole de tradiție? Credem că, oferind jurnalism de calitate și informații echidistante unui public care are nevoie de ele mai mult ca niciodată, Euronews România este nu numai o realizare media, dar și o inițiativă educațională.

 Prin Euronews România, ne alăturăm unei familii europene recunoscută pentru jurnalism de calitate. Mulțumim partenerilor noștri pentru încredere și le urăm bun venit în comunitatea UPB!”

Într-o mișcare strategică prin care urmărește să devină prima „media globală” din lume,

Euronews a semnat în ultimii doi ani acorduri de afiliere cu grupuri media și de telecomunicații care doresc să construiască un canal de știri independent de încredere în țara lor.

Euronews este un canal de știri internațional de top și una dintre cele mai cunoscute și mai de încredere mărci de știri care operează în întreaga Europă. La nivel mondial, Euronews este difuzat în 160 țări și distribuit în aproape 400 de milioane de case – inclusiv în 67% din locuințele din Uniunea Europeană și Marea Britanie. În fiecare lună, Euronews ajunge la aproximativ 150 milioane de oameni, atât pe canale TV, cât și platforme digitale, conform Global Web Index (Q1, 2020).

Urmăriți echipele Euronews și Africanews pe Twitter: @euronewspress pentru știri de ultimă oră urmăriți: @euronews @africanews

Euronews

 Euronews este cel mai important canal internațional de știri din Europa. Scopul său este să încurajeze oamenii să-și formeze propria opinie. Euronews este complet imparțial și încearcă să ofere o varietate cât mai mare de perspective: Euronews reprezintă „Toate opiniile”.

De la lansarea sa în 1993 în Lyon (Franța), Euronews a oferit știri imparțiale prin care a câștigat încrederea publicului din întreaga lume. Disponibil în aproape 400 milioane de locuințe din 160 țări, inclusiv 67% din casele din Uniunea Europeană și Marea Britanie, canalul ajunge la aproape 150 milioane de persoane lunar.

În 2017, Euronews și-a extins oferta prin lansarea canalului în 12 limbi, cu o abordare „glocală” a știrilor: Euronews continuă să crească la nivel mondial și oferă conținut potrivit așteptărilor publicului local. Pe lângă acoperirea permanentă a programului de știri, Euronews a pus accent și pe emisiuni centrate pe știință, climă, afaceri, informații de actualitate și cultură, atât la TV, cât și pe platformele sale digitale. Ediția în limba engleză prezintă 17 ore de emisiuni de știri în fiecare zi a săptămânii.

Cu o echipă de 500 de jurnaliști având peste 30 de naționalități diferite, cele 12 ediții ale Euronews prezintă știrile europene și mondiale 24/7 în arabă, engleză, franceză, germană, greacă, maghiară, italiană, persană, portugheză, rusă, spaniolă și turcă. Cu sediul principal la Lyon, Euronews are birouri în Bruxelles, Atena și Budapesta, corespondenți în toată Europa, precum și birouri comerciale în Londra, Paris, Berlin, Emiratele Arabe Unite și Singapore.

În 2016, Euronews a lansat canalul Africanews, primul canal de știri pan-African multilingv și independent.