“Au trecut mai mult de 20 de ani de când am lucrat ultima oară. A fost o luptă lungă, plină de provocări, dar atunci când ai oameni buni lângă tine, reușești.”

Așa își începe povestea domnul T., un beneficiar hipoacuzic al Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități, care astăzi trăiește bucuria de a avea un job la care se duce cu drag în fiecare zi. La 52 de ani este recunoscător pentru anii în care specialiștii centrului au lucrat neîncetat pentru a-i facilita reintegrarea pe piața muncii. Astăzi, domnul T. a reușit să treacă peste orice dizabilitate și să se angajeze la departamentul de arhivare din cadrul unei firme de avocatură.

O reușită și un exemplu

O reușită extraordinară, un exemplu demn de urmat și o muncă a specialiștilor ce merită toate laudele. Implicarea și dragostea față de oameni reușesc să ofere multă bucurie persoanelor din categorii vulnerabile. Felicitări tuturor”, a declarat Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.

“În momentul în care persoanele cu dizabilități intră într-un mediu profesional, se observă o îmbunătățire a stimei de sine și un tonus psihic crescut. Dintr-o persoană dependentă în permanență se face treptat trecerea la un grad din ce în ce mai mare de independență. Iar un job le oferă mai multă responsabilitate și o independentă financiară care le crește încrederea în ei,” a declarat Adi Mirea, psiholog la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Sector 6.

Echipe de specialiști lucrează cu fiecare beneficiar în parte

Fiecare beneficiar din cadrul centrului are în jurul lui o echipă de specialiști formată din: asistent social, psiholog, educator, medici și potențiali angajatori. Pe un plan personalizat, în care se stabilesc clar obiectivele, persoanele cu dizabilități sunt pregătite pentru a accesa piața muncii.

domnul T

domnul T

Pe parcursul timpului, specialiștii îi obișnuiesc cu norma de lucru, îi consiliază psihologic pentru adaptarea, fac simulări de interviuri și vizite în zonele lor de interes. După angajare, se menține legătura atât cu beneficiarii, cât și cu angajatorii, pentru a preîntâmpina eventuale probleme.

În acest fel, pe parcursul anului 2019, s-a reușit reintegrarea pe piața muncii pentru alte patru persoane cu dizabilități, în domenii precum service auto, logistică și arhivare.

Programe de integrare/reintegrare socială realizate în Sectorul 6

În cadrul Centrului de Zi pentru Persoane cu Dizabilități, aflat în subordinarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, sunt elaborate periodic programe de integrare/reintegrare socială pentru fiecare beneficiar, care cuprind activităţi, servicii și terapii specifice.

În prezent, la Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilități sunt aproximativ 30 de beneficiari iar accesul în centre se face doar pe bază de programare.

 


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!