• Misiunea OMV Petrom este aceea de a furniza energie într-un mod mai curat și sustenabil
  • Prin investiții susținute, intensitatea emisiilor de carbon din operațiuni a scăzut cu 22% în 2019 față de 2010
  • Răspundem așteptărilor părților noastre interesate și investim în comunitățile noastre: în 2019, am contribuit cu 13,5 milioane euro în proiecte sociale

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a publicat Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2019. Raportul detaliază obiectivele și realizările stabilite în Strategia de Sustenabilitate a companiei pentru perioada 2019-2025, și a fost pregătit în conformitate cu standardul Inițiativei Globale de Raportare (GRI), cel mai cunoscut standard internațional de raportare pentru sustenabilitate.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Lumea trece printr-o criză fără precedent ce a apărut într-un moment de transformare profundă pentru sectorul energetic. În contextul dezbaterilor pe tema schimbărilor climatice și al Pactului Verde European, noi, la OMV Petrom, avem ca țintă să devenim parte a soluției pentru tranziția energetică. Și facem acest lucru prin a ne îndeplini misiunea de furnizare a energiei pentru România, de o manieră mai curată și sustenabilă. Prin investițiile noastre, am redus emisiile din operațiunile noastre cu 22% în 2019, față de 2010. Raportul nostru de Sustenabilitate ne arată progresul făcut pentru a ne atinge țintele pentru 2025 în timp ce furnizăm energia de care toți avem nevoie.”

Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom pentru 2019 completează Raportul Anual pentru 2019 și prezintă informațiile non-financiare ale companiei, în următoarele zone principale ale strategiei de sustenabilitate: sănătate, securitate și mediu (HSSE); managementul eficient al carbonului; principii de afaceri și responsabilitate socială; inovație și angajați.

Evenimente viitoare - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:

24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP

Mediu: managementul eficient al carbonului, al apei și al deșeurilor

Ne-am continuat investițiile în scăderea emisiilor GHG având ca rezultat o reducere cu 22% față de nivelul nostru de referință din 2010.

Anul trecut am finalizat câteva proiecte mari, care prin utilizarea tehnologiilor inovatoare și de ultimă generație, au contribuit la îmbunătățirea amprentei de mediu. Acestea includ unitatea Poli-combustibili de la rafinăria Petrobrazi și hub-ul de gaze de la Hurezani din Zona de Producție Oltenia, cu investiții totale de 115 milioane de euro.

În 2019, cantitatea totală de apă extrasă a scăzut cu 55% față de 2010 și 53% din totalul deșeurilor generate a fost reciclat. Unul dintre proiectele implementate cu succes anul trecut este modernizarea stației de apă de la Săcuieni, care în prezent asigură un flux de apă cu comandă total automată, pentru a preveni pierderile.

Societatea și-a continuat eforturile de a-și minimiza impactul asupra mediului, cu investiții totale de peste 214 milioane de euro pentru mediu.

Impact social

Societatea angajează în mod direct peste 12.000 de oameni și indirect generează alte zeci de miii de locuri de muncă. Sănătatea, siguranța și securitatea angajaților noștri, precum și protejarea mediului înconjurător sunt domenii cheie pentru compania noastră, și ținta noastră este să prevenim orice accident și pierdere.

Un factor important este reprezentat de dezvoltarea angajaților, pentru care anul trecut s-au organizat peste 270.000 de ore de instruire. În ceea ce privește diversitatea, aducem împreună patru generații,

38 de naționalități, iar femeile reprezintă peste 23% din angajații companiei și 26% la nivel de management.

În 2019, am investit 13,5 milioane de euro în proiecte pentru comunități, cel mai mare proiect fiind sprijinul pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din București. Am plantat 72.500 de copaci și am dezvoltat programe comunitare și investiții sociale în peste 350 de comunități locale în România prin platforma noastră „Țara lui Andrei”.

Un alt proiect important pe care l-am început în 2019 este „România Eficientă”. Acest proiect sprijină inițiative din domeniul eficienței energetice, având la bază premisa că educația și gestionarea energetică eficientă pot contribui la protejarea mediului și la reducerea costurilor.

Guvernanță și etică în afaceri

Societatea promovează standarde înalte de etică în afaceri, cu toleranță zero pentru orice formă de corupție. În acest sens, compania pune la dispoziția tuturor părților interesate mecanismele de raportare ce includ adrese de e-mail și linii de telefon disponibile 24/7.

Raportul și informațiile despre inițiativele de sustenabilitate ale OMV Petrom sunt disponibile la https://www.omvpetrom.com/ro/sustenabilitate/rapoarte-de-sustenabilitate. Descărcați Raportul de Sustenabilitate 2019 integral aici.

Raportul de Sustenabilitate în varianta tipărită poate fi obținut de la sediul societăţii, situat în Str. Coralilor nr. 22, sector 1, Bucureşti („Petrom City”). Totuși, recomandăm accesarea acestuia, în format electronic, de pe website-ul societății, cu evitarea, în măsura în care este posibil, a solicitării și obținerii in variantă tipărită, de la sediul societății.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 800 benzinării, la sfârșitul lunii martie 2020, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,011% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deține 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,998%, iar 18,352% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 30,4 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2019.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2019, compania a alocat aproximativ 66 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate şi dezvoltare locală.