La 25 mai 2023, Universitatea Politehnică București a găzduit Conferința „Regândirea Africii: Între provocări și oportunități” eveniment organizat în marja aniversării ”Zilei Africii” de Grupul de ambasadori și șefi ai misiunilor diplomatice, precum și consulilor onorifici din țările africane, acreditați în Romania, în parteneriat cu Politehnica bucureșteană.

După alocuțiunile de deschidere susținute de E.S. dna. Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în Romania și decan al grupului de ambasadori și diplomați din țările Africii, precum și de dl. Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), dl. Iuliu Stocklos,a a prezentat participanților locul Camerei bucureștene, ca reprezentant legitim al mediului de afaceri din capitala țării, în sistemul cameral românesc, precum și aspecte ale activității pentru promovarea schimburilor comerciale și cooperării economice cu țările de pe continentul African.

”CCIB este prezentă pe piețele celor mai importanți parteneri comerciali ai României de pe continentul african având încheiate 13 acorduri de cooperare cu Camere de Comerț, Industrie și Servicii regionale din Regatul Maroc, și alte 5 cu instituții similare din Republica Tunisiană. Camera noastră asigură copreședinția și Secretariatul Consiliului de Afaceri româno-marocan, folosind experiența acumulată din coordonarea activității Consiliului de Afaceri România-Egipt” a declarat președintele Stocklosa.

Apreciind că țările din Africa au un potențial economic nevalorificat încă în cadrul relațiilor comercial-economice ale țării noastre cu acestea, CCIB își propune să acționeze pentru dezvoltarea parteneriatelor dintre firme și companii bucureștene interesate și cele din țările africane, atât pe linia promovării exporturilor românești, cât și a acțiunilor de cooperare economică, inclusiv investiții care pot să asigure o parte din materiile prime necesare economiei României.

Conferința a constituit un bun prilej pentru antamarea de vizite, în perioada următoare, la Palatul CCIB, a unor ambasadori și diplomați străini, acreditați în țara noastră, în vederea convenirii de programe de colaborare și organizarea de evenimente destinate promovării relațiilor comercial-economice ale României cu țările pe care le reprezintă.