În urma invitației primite pentru a aplica la Apelul de proiect în cadrul programului Post-Pandemic Recovery Assistance al EON Learn for Life, în luna decembrie 2020, Consiliul Local Târgu Mureș a aprobat Acordul de principiu pentru depunerea proiectului.

Scopul proiectului este îmbunătățirea educației preuniversitare și universitare în municipiul Târgu Mureș folosind realitatea virtuală și realitatea augmentată ce utilizează tehnologia EON-XR.

Tehnologia EON-XR accelerează procesul de învățare, fiind folosită pentru a îmbunătăți performanțele, punând la dispoziție experimente și laboratoare pentru multe domenii de studiu. Actuala generație de elevi și studenți se bazează foarte mult pe tehnologie, atât în învățare, cât și în viața de zi cu zi, iar școala trebuie să țină pasul cu noile tehnologii.

Astfel, prin conținutul 3D captivant, lecțiile și materialele predate în clasă sunt asimilate în mod natural, ocolind gândirea abstractă necesară pentru a transforma cuvintele în imagini 3D.

EON-XR este soluția de învățare și creare a conținutului, prin modelul “Classroom 3.0” care pune la dispoziția cadrelor didactice și a elevilor și studenților instrumentele necesare pentru a crea module de învățare. Profesorii pot crea lecții atractive care utilizează audio, video și modele 3D pentru a implica elevii și a le oferi o experiență de învățare practică, mult mai captivantă.

Primăria Municipiului Târgu Mureș a început consultările cu reprezentații tuturor liceelor și școlilor profesionale și de meserii din oraș, precum și cu reprezentanții Universităților: UMFST „George Emil Palade”, Universitatea „Sapientia”, Universitatea de Arte și Universitatea „Dimitrie Cantemir” precum și reprezentanții Inspectoratului Județean Mureș, pentru evaluarea nevoilor specifice unităților de învățământ în vederea elaborării planului de implementare al proiectului. Contractul de finanțare, completat cu planul de implementare bazat pe nevoile educaționale ale Municipiului Târgu Mureș, urmează să fie semnat în următoarele 60 de zile, după aprobarea proiectului în Consiliul Local.

Municipiul Târgu Mureș devine astfel primul oraș din România care beneficiază de o educație bazată pe tehnologii imersive, ce reprezintă pasul următor în educația inteligentă a viitorului și pregătirea noilor generații pentru o piață a muncii competitivă la nivel mondial.