Luni, 06 iulie 2020, dl. Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, însoțit de  președintele Agenției Naționale pentru  Arii Naturale Protejate (ANANP), dna. Adi Croitoru, a participat la o întâlnire cu primarii și producătorii din ariile naturale din județul Brașov. La întîlnire au fost prezenți președintele Consiliului Județean Brașov, dl. Adrian-Ioan Veștea și primarul Municipiului Brașov, dl. George Scripcaru. Cu această ocazie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a adus la cunoștința edililor și a producătorilor locali lansarea de către ANANP a mărcii înregistrate ,,Produs în arie naturală protejată din România”.

Astăzi am început  campania de promovare a noului brand. Suntem la Brașov pentru a sta de vorbă direct cu producătorii din acest județ despre cum pot folosi marca înregistrată pe care am creat-o. Demersul nostru va continua, de acum încolo, peste tot în țară. Vrem ca produsele românești din ariile naturale protejate să devină un brand puternic, recunoscut în magazinele românești, dar și în cele europene„, a afirmat ministrul Costel Alexe.

Inițiativa ANANP este menită să sprijine producătorii din comunitățile locale aflate în arii naturale protejate, multe dintre ele situate în zone montane greu accesibile, izolate, să le promoveze și faciliteze comercializarea produselor, contribuind astfel la o dezvoltare economică durabilă a comunităților din ariile naturale protejate. Importanța ariilor naturale este dublată, în viziunea ANANP, de dimensiunea economică pe care o reprezintă, deoarece aceste arii naturale, pe lângă valoarea pe care o reprezintă din punctul de vedere al biodiversității, sunt purtătoarele unor tradiții și obiceiuri unice.

Cunoscute în context internațional ca ,,produse locale importante pentru conservarea naturii” (High Nature Value Products), aceste produse ajută la menținerea peisajelor naturale din zonele rurale datorită continuării practicilor agricole într-un mod tradițional, încă aplicate de gospodării din satele românești pentru creşterea animalelor și exploatarea terenurilor.

Președintele ANANP, dna. Adi Croitoru, a prezentat celor prezenți categoriile principale de produse locale și servicii cu valoare naturală ridicată pentru care se poate obține brandul ,,Produs în arie naturală protejată”, procedurile de certificare a produselor și serviciilor respective și condițiile de obținere a mărcii. Producătorii locali au primit cu satisfacție inițiativa ANANP care vine ca un sprijin real în munca pe care desfășoară, ca o compensare la restricțiile impuse de situarea lor într-o arie naturală protejată, de obligativitatea conservării și protejării habitatului natural, a biodiversității specifice.