„Who is Romania”, seria unică de filme care promovează la nivel internațional România prin personalități cu destine remarcabile, continuă vineri, 16 octombrie, cu prezentarea Reginei Maria a României. Episodul este difuzat simultan pe canalele de socializare ale ICR Londra și ale Familiei Regale a României, preluat, printre altele, și de celebra publicație Daily Mail.

Născută prințesă în Marea Britanie, Regina Maria a României a devenit punte de legătură între culturile celor două țări

Salutând aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Marea Britanie și a 145 de ani de la nașterea Reginei Maria, cel de-al doilea episod al seriei reamintește contribuția Reginei la consolidarea dimensiunii interumane și a legăturilor dintre popoarele noastre. Cooperarea româno-britanică a contribuit de-a lungul timpului la promovarea păcii, stabilității și prosperității în regiune. Prințesă eroină în Primul Război Mondial și celebritate a epocii, memoria Reginei Maria a României a fost consolidată și de Institutul Cultural Român în 2018, prin dezvelirea în oraşul Ashford din Marea Britanie a unei statui care o înfățișează și care a fost realizată în bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu. Monumentul a fost amplasat în Elwick Square, în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice a orașului şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

Regina Maria a României va fi prezentată în cadrul unei producții video realizate de Storytailors, casă de producție internațională fondată de românul Paul Andrei Lungu, ce acoperă peste 40 de țări. „Pentru noi este deosebit de onorant că Familia Regală a României sprijină proiectul Who is Romania, printr-o lansare comună a episodului despre Regina Maria. Sperăm că astfel vor fi amplificate și mai mult ecourile la nivel național și internațional, vizibilitate pe care munca, erudiția și carisma Tessei Dunlop o merită cu prisosință”, a declarat Magda Stroe, coordonatoarea echipei ICR Londra, inițiatorii proiectului.

Regina-Maria

Seria „Who is Romania“

Seria „Who is Romania“ este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și personalitate media britanică. Pasionată de România și specialistă în relațiile româno-britanice ale începutului de secol XX, Tessa vorbește românește și este autoarea lucrărilor de succes „The Bletchley Girls” și „The Century Girls” și câștigătoare a numeroase premii pentru producția BBC „Coast”. A venit pentru prima dată în România în 1992, ca voluntar într-un orfelinat și acum are propria sa familie română. Este considerată o adevărată ambasadoare informală a României. Tessa Dunlop: „Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu Institutul Cultural Român la aceste filme istorice. Interesul în mediile britanice este încurajator și, în sfârșit, mulțumită internetului, mama mea englezoaică și soacra mea moldoveancă și alte mii de oameni ca ei pot să se bucure de aceleași povești românești extraordinare.”

Episoadele seriei „Who is Romania“ vor fi prezentate pe rețelele de socializare ale ICR Londra, în parteneriate cu organizații prestigioase britanice, românești sau internaționale, în fiecare zi de vineri, în perioada 9 octombrie – 20 noiembrie 2020, fiecare episod având o durată de 6/7 minute. Prima parte, dedicată lui Ștefan cel Mare, a strâns până acum peste 100.000 de vizualizări. Seria figurează deja sau urmează să fie preluată în curând, printre altele, de Clarence House – The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall, Daily Mail, BBC Kent, Royalty TV și History Hit.

De la Ştefan cel Mare la Regina Maria şi de la Grigorescu la Mihail Sebastian, producțiile video alerte și narate impecabil prezintă personalități culturale care au influențat istoria României.

Episodul „Regina Maria“ va fi disponibil aici, începând cu vineri ora 9:30 AM (ora României)

Social Media: #WhoIsRomania @RCILondon @TessaDunlop