Salvați Copiii România dotează Școala din Vadu cu tablete şi acces la internet. Alte 40 de școli accesează mecanismul de sprijin: e nevoie de tablete, internet și dezinfectați

În urma apelului făcut de Școala Gimnazială din Vadu, Constanța, unde 46 de elevi nu au acces la școala online, în lipsa unei tablete conectate la internet, Organizația Salvați Copiii a activat mecanismul de urgență și a apelat la companii si donatii individuale, pentru ca profesorii și elevii să poată continua procesul de educație. Astfel, 46 de tablete conectate la internet, pe care sunt instalate aplicațiile necesare participării la cursurile online, vor fi oferite elevilor, cu sprijinul financiar al Black Sea Oil & Gas.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România face un apel pentru sprijinirea urgentă a școlilor din România, astfel încât niciunui copil să nu îi fie îngrădit accesul real la educație: ”Copiii vulnerabili au fost cei mai afectați de criza pandemică și de măsurile luate pentru a limita răspândirea virusului. Cei mai mulți dintre ei nu au putut să continue școala și atunci au fost marginalizați. unt copii care au adăugat greutăților socio-economice, pe care ei și familiile lor le întâmpină, trauma de a nu putea învăța, pentru că nu au o tabletă și acces la internet. Este o problemă cu repercusiuni grave, care trebuie corectată.

Am început să dotăm școlile cu tot ceea ce este necesar, astfel încât accesul la educație să fie real și egal pentru toți copiii”.

La Școala din Vadu, structură a Școlii Gimnaziale din Gheorghe Lazăr din localitatea Vadu, jud Constanța, învață 46 copii, preșcolari și elevi în clasele primare.

Anghelina Târnă, Directoare a Școlii Gimnaziale Vadu, a prezentat situația elevilor din școală și importanța participării școlare: Elevii noștri sunt copii pentru care școala este foarte importantă, atât din punct de evdere pedagogic, cât și social. În școală acumulează cunoștințe, dar în același timp dobândesc încredere în ei și în puterea lor de a-și construi un viitor. De aceea lipsa unei tablete care să le permită accesul la educația online este, pentru multe dintre familiile din Vadu, o dramă.

Apreciem efortul Organizației Salvați Copiii şi al Black Sea Oil & Gas și îi asigurăm că școala noastră va fi un partener de încredere și un spijin real pentru copii”.

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas, a declarat: „BSOG îşi continuă angajamentele faţă de comuna Corbu, satul Vadu, sprijinind proiectele care răspund nevoilor celor mai tineri membri ai comunităţii, prin investiţia constantă în educație. Ne bucurăm că prin acest parteneriat, toţi elevii şcolii din Vadu vor putea participa la cursurile şcolii online, în situaţia în care contextul generat de pandemie va impune acest lucru, şi că accesul acestor elevi la un proces educaţional complet nu va fi îngrădit. Mai mult, elevii din Vadu vor avea şi şansa să-şi dezvolte competenţele digitale, atât de necesare în educaţie, iar mai apoi în viaţa profesională și pentru o participare activă în societate.”

Alte 40 de școli au făcut apel la mecanismul de sprijin lansat de Salvați Copii, pentru a asigura acees egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copii. Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante.

Arhitectul Omid Ghannadi este una dintre personalitățile care au răspuns apelului pentru școli făcut de Salvați Copiii România:

”Solidaritatea și încrederea sunt construcții solide, de care avem cu toții nevoie. De aceea este atât de important să construim împreună și să sprijinim școlile și pe copiii care au nevoie de noi. Am fost impresionat de rapiditatea cu care Salvați Copiii a reușit să mobilizeze resurse și să pună pietrele acestea de temelie ale solidarității”

Școlile care au accesat mecansimul de sprijin și care au nevoie de dotare :

 1. Școala Gimnazială Cobadin, Constanța
 2. Școala Gimnazială Nr. 20 Marin Sorescu, Constanța
 3. Școala Gimnazială Ciurila, Cluj
 4. Școala Gimnazială Viștea de jos, Brașov
 5. Școala Gimnazială Bahnea, Mureș
 6. Școala Gimnazială Idiciu, Mureș
 7. Scoala Gimnaziala Mihai David Negrești, Vaslui
 8. Liceul Nicolae Iorga Negrești Vaslui
 9. Școala Gimnazială Merișu, Costestii din Vale, Dâmbovița
 10. Școala Gimnazială Pietroșani Teleorman
 11. Școala Gimnazială Costeștii din Vale Dâmbovița
 12. Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Pitești, Argeș
 13. Școala Gimnazială Nicolae Orghidan Brasov
 14. Școala Gimnazială Nr. 181 sector 1 București
 15. Școala Uruguay sector 1 București
 16. Școala Gimnazială Nr. 127 sector 5 București
 17. Colegiul National Mircea Eliade Resita, Caraș-Severin
 18. Scoala Gimnaziala Nr 7 Resita, Caraș-Severin
 19. Școala Gimnaziala Nr. 1 Mangalia, Constanța
 20. Școala Gimnazială Mihai Viteazul Târgoviște, Dâmbovița
 21. Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște, Dâmbovița
 22. Școala Gimnazială Radu cel Frumos Târgoviște, Dâmbovița
 23. Școala Gimnazială Paul Bănică Târgoviște, Dâmbovița
 24. Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova, Dolj
 25. Școala Gimnazială Decebal Craiova, Dolj
 26. Centrul de Zi Petrila, Hunedoara
 27. Școala Gimnazială Nr. 1 Lupeni, Hunedoara
 28. Școala Gimnazială B.P.Hasdeu Iași
 29. Școala Gimnazială I.C. Bratianu Iași
 30. Școala Gimnazială Serafim Duicu Târgu Mureș, Mureș
 31. Școala Gimnazială Al. Ioan Cuza Târgu Mureș, Mureș
 32. Școala Gimnazială Zaharia Boiu Sighisoara, Mureș
 33. Centrul de Zi pentru copiii cu parinții plecați la muncă în străinătate – Piatra Neamț, Neamț
 34. Școala Gimnazială Grigore Ghica Voievod Suceava
 35. Școala Gimnaziala Nr 1 Timișoara, Timiș
 36. Colegiul Dimitrie Leonida Timișoara, Timiș
 37. Scoala Gimnaziala Mihai David Negrești, Vaslui
 38. Liceul Nicolae Iorga Negrești Vaslui
 39. Școala Gimnazială Nr. 6 Carmen Sylva Petroșani, Hunedoara

Companiile care vor să își ofere sprijinul trebuie să completeze contractul de sponsorizare  și să îl trimită la [email protected].

Potrivit datelor comunicate oficial de Ministerul Educației la debutul anului școlar, 4.915  de școli funcționează în scenariul galben, în care copiii participă, prin rotație, la ore atât cu prezență fizică, cât și online, și 263 care funcționează în scenariul roșu, cu participare exclusiv online. Datele sunt în dinamică, iar evoluția epidemiologică poate schimba modelul de participare școlară.

Pentru ca situațiile de excluziune și discriminare în care au fost puși copiii vulnerabili în timpul stării de urgență să nu se repete odată cu începerea noului an școlar, Organizația Salvați Copiii România accelerează programul de dotare a acestora cu tablete conectate la internet și, ca urmare a solicitărilor primite, adaugă o componentă de dotare a școlilor.

CONTEXT

Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Salvați Copiii România arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri școlare online, acolo unde a fost posibil și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație, a dus la situații-limită.

Una dintre acestea este deosebit de gravă: îngrădirea accesului la educație pentru copiii vulnerabili, fără acces la internet și/sau la dispozitive care să le permită participarea online.

Inechitățile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la școala online, iar izolarea, marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atât educaționale, cât și psiho-emoționale pe termen lung.

În această perioadă, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție a copiilor vulnerabili (copii din familii cu dificultăți socio-economice, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, copii refugiați sau solicitanți de azil) și de colaborare strânsă cu autoritățile locale (Primării, Inspectorate Școlare, Școli) pentru a identifica cele mai bune soluții. Actiunile s-au concentrat pe următoarele direcții:

 • suport material de urgență constând în alimente, produse de igienă, dezinfectante sau tichete sociale copiilor și familiilor lor pentru 5.600 de copii;
 • activități de pregătire școlară estivală și monitorizare a situației copiilor din grupuri vulnerabile pentru 4.000 de copii;
 • asigurarea accesului la educația online prin achiziționareaa 3.500 de tablete cu acces la internet, care au fost oferite copiilor din grupuri vulnerabile;
 • formarea a peste 200 cadre didactice pentru a fi pregătite să lucreze online cu elevii;
 • intervenţii de consiliere psihologică şi socială adresate copiilor şi părinţilor /persoanelor în grija cărora au rămas online/telefonic
 • suport autorităților locale din 150 de localități prin echipe mobile, pentru a le determina să ia măsuri urgente pentru începerea școlii în siguranță.

Despre Black Sea Oil & Gas

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale.

În luna februarie 2019, partenerii şi acţionarii BSOG au luat decizia de a investi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD). Proiectul MGD este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit după anul 1989 şi are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României. În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Acesta va genera o investiție de 400 de milioane de dolari iar aproximativ 70% din totalul activităților contractate vor proveni din România. Începerea producţiei este estimată să înceapă la finele anului 2021.

______________________________

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul  copilului.

În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.