Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, o întâlnire de lucru a reprezentanților mediului de afaceri – asociații profesionale și firme – cu dl. Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), co-președinte al Consiliului de Export al României.

„Este menirea noastră, a Camerei bucureștene, de a aduce în atenția dumneavoastră problemele cu care se confruntă comunitatea de business și de a asigura un cadru propice pentru un dialog deschis, onest și constructiv între oamenii de afaceri și decidenți”, a declarat în deschidere dl. dr. ing. Costică T. Mustață, președintele CCIB, subliniind colaborarea bună, constantă și de lungă durată cu MEEMA, datorită căreia multe dintre sugestiile și doleanțele antreprenorilor din Capitală au fost preluate și și-au găsit rezolvarea.

În următoarea perioadă vor fi lansate cinci programe pentru mediul de afaceri

În prima parte a evenimentului, managerii şi antreprenorii prezenţi au avut posibilitatea de a obţine informaţii privind programele și proiectele Ministerului, aprobate de Guvernul României, dedicate comunității de afaceri. Astfel, potrivit secretarului de stat MEEMA, în următoarea perioadă vor fi lansate cinci programe, dintre care două, în mai puțin de două luni. Astfel, un prim program, în valoare de 100 milioane euro, este dedicat IMM-urilor fără angajați, persoanelor fizice autorizate și chiar unor organizații neguvernanamentale, iar celălalt, în valoare de 350 milioane euro, cu o finanțare maximă de 150.000 euro/firmă, dar nu mai mult de 15% din cifra de afaceri aferentă anului 2019, vizează firmele care au avut pierderi importante din cauza crizei coronavirusului.

„Al treilea program, în valoare de 550 milioane euro, va fi lansat în luna septembrie a.c. și va fi dedicat stimulării investițiilor. Astfel, se va acorda o finanțare de maximum 200.000 euro/firmă, dar nu mai mult de 15% din cifra de afaceri aferentă anului 2019, în condițiile acoperirii de către beneficiar a unei cofinanțări de 15%, cu excepția firmelor din București și Ilfov, pentru care cota de cofinanțare este de 30%. Considerăm că partea de cofinațare este foarte importantă. Știind că sunt și banii lui în proiect, antreprenorul va fi mult mai implicat în implementare”, a declarat secretarul de stat. Conform dl. Liviu Rogojinaru, celelalte două programe vizează companiile ce activează în comerțul cu amănuntul și respectiv companiile inovative.

 Va fi finalizată harta economică a României

Pe lângă demararea acestor programe, potrivit secretarului de stat MEEMA, la nivelul Ministerului se acordă atenție: finalizării hărții economice a României, promovării pe plan extern a interesului pentru relocarea în țara noastră a unor capacități de producție din Asia, continuării programului de promovare a exportului (PPE), inclusiv cel de internaționalizare a firmelor, identificării unor soluții sustenabile pentru reluarea producției în anumite domenii ale industriei chimice, petrochimice și metalurgice, precum și acordării de comenzi interne pentru înzestrarea și aprovizionarea armatei. În acest context, președintele CCIB a subliniat deschiderea mediului privat pentru a se implica în industria de apărare și experiența multor companii (carev dețin certificări NATO), punctând însă necesitatea amendării Legii offset-ului și a aplicării efective a acesteia.

În a doua parte a întâlnirii, participanții au intrat în dialog cu înaltul oficial guvernamental. Principalele probleme ridicate de către cei prezenți au vizat: scurtarea timpului de procesare pentru creditele bancare acordate în cadrul Programului IMM Invest; extinderea cadrului de aplicare a legislației din construcții și în industria mobilei și textile; diminuarea ajutorului de stat la 500.000 euro/firmă, pentru a avea acces cât mai multe IMM-uri; majorarea nivelului actual de 200.000 euro/firmă al ajutorului de minimis; actualizarea programului de promovare a exportului (includerea universităților la categoria participanților eligibili, dar și a târgurilor virtuale pe lista de evenimente subvenționate); pregătirea urgentă a ofertei de export a României; necesitatea stimulării producției de îngrășăminte chimice.

În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, secretar general al CCIB, țara noastră are nevoie să-și definească prioritățile, inclusiv în sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare, ținând seama de competențe, capabilități și resursele ce pot fi mobilizate.

În ceea ce privește internaționalizarea afacerilor, s-a punctat importanța reintrării în spațiului ex-sovietic, în special pe segmentul de mobilier, precum și deschiderea pe care o asigură spațiul magrebian (îndeosebi Marocul) către întreaga piață a Africii.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!