Atelierele de programare CoderDojo București se pregătesc să întâmpine o nouă serie de participanți în anul școlar 2020-2021. Peste 300 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani vor învăța despre programare în cadrul atelierelor susținute de Telekom Romania, Fundația Telekom Romania și Asociația Coder Dojo București. Acestea sunt gratuite și se vor desfășura online pe toată perioada în care vor exista restricții impuse în contextul pandemiei de Covid-19, urmând ca datele, frecvența și durata fiecărui atelier să fie stabilite de către mentori, împreună cu participanții.

21 de ateliere și trei categorii

Anul acesta, cursanții au putut alege dintr-o gamă de 21 de ateliere care prezintă concepte și contribuie la dobândirea de aptitudini digitale pentru o plajă mare de tehnologii. Astfel, la înscriere, participanții au putut opta pentru una dintre cele trei categorii disponibile, în funcție de vârsta și de nivelul de pregătire, fiecare dintre acestea propunând ateliere cu tematici și nivel de dificultate adaptate:

  • Explorator, categorie adresată copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, care vor să descopere noțiunile de programare. Participanții vor lua parte la ateliere despre și cu limbaje de programare și tehnologii precum Scratch, Microbit și Minecraft Education Edition.
  • Aventurier, categorie dedicată copiilor cu vârste între 12 și 15 ani, dornici să descopere și să învețe limbajele de programare cu linii de cod în cadrul atelierelor despre Algoritmică, Java Script și Python.
  • Master, categorie dezvoltată pentru adolescenții (13 – 17 ani) cu un nivel de cunoștințe și înțelegere avansate în domeniul limbajelor de programare, care își doresc să urmeze o carieră în IT; ateliere adresate acestora cuprind informații detaliate despre algoritmică – nivel avansat, web development, Flutter și Godot.

Datorită cererii mari pentru atelierele de inițiere în algoritmică, Java Script și Python, organizatorii au suplimentat numărul acestora cu încă trei, astfel încât cursanții să poată participa în număr cât mai ridicat. Tematicile și programa pentru fiecare dintre cele trei categorii descrise mai sus au fost dezvoltate de către mentori voluntari, specialiști în programare, robotică și cele mai recente tehnologii. Atelierele CoderDojo București asigură, astfel, cunoștințe actuale despre domeniile aflate într-o continuă evoluție, totul într-o manieră atractivă și plăcută.

,,Ne bucurăm că putem continua această inițiativă și le mulțumim pentru implicare atât mentorilor voluntari, cât și participanților. Anul 2020 nu a venit cu provocări doar pentru fiecare dintre noi ca individ, ci și pentru noi ca societate, lovind din păcate în instituții și domenii aflate chiar la baza societății. Printre acestea se numără și sistemul educațional, iar faptul că putem contribui la formarea tinerilor specialiști în domeniul IT este foarte important pentru noi. Poate părea un paradox fericit, însă realitatea este că, acum mai mult decât oricând, prin tehnologie facem posibilă dezvoltarea acelor specialiști care peste câțiva ani ne vor deschide drumul către tehnologiile viitorului. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm, știind că fiecare contribuție pe care o aducem la dezvoltarea abilităților digitale ale tinerei generații este un pas înainte către viitor”, a declarat Ruxandra Vodă, Corporate Communication Director, Telekom Romania.

Telekom Romania și Fundația Telekom Romania susțin proiectul Asociației CoderDojo București, contribuind la formarea, dezvoltarea și perfecționarea competențelor digitale ale copiilor și adolescenților. Specialiștii astfel formați se vor putea integra mai ușor pe piața muncii, răspunzând totodată cererii tot mai mari de forță de muncă în domeniul serviciilor informatice.

Începem această nouă ediție în 2020 cu multe provocări datorate evenimentelor pe care le întâmpinăm în aceste zile și care au, totodată, implicație în sistemul educațional. Împreună cu Telekom Romania și Fundația Telekom Romania vom reuși să le oferim copiilor mediul propice pentru a deprinde competențele în domeniul programării și nu numai, iar ajutați de tehnologie vom putea continua sistemul de învățare în mediul online, astfel încât copiii să poată învăța și să-și poată dezvolta calitățile în tainele programării. Toate acestea nu ar fi posibile fără mentori voluntari, cărora le mulțumim pentru că și în acest an sunt alături de noi pentru a-i introduce pe cei mici în tainele programării”, spune Oana Vasilache, Președinte, CoderDojo București.

CoderDojo a fost fondată în Irlanda

CoderDojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. La CoderDojo copiii învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate, conduse și mentorate de voluntari. CoderDojo transformă programarea într-o experiență socială și distractivă.

CoderDojo București Nord, susținut de Telekom Romania și Fundația Telekom Romania, este primul atelier CoderDojo organizat în România.

Despre Telekom Romania

Telekom Romania este un brand dinamic, care oferă servicii de telecomunicaţii fixe şi mobile complete, inovatoare, personalizate pentru o comunitate vastă de clienți.

Soluțiile noastre deschid o lume infinită de oportunități de a împărtăși cele mai frumoase și emoționante experiențe cu familia, prietenii, colegii și cu cei din jurul nostru. Misiunea noastră este să îmbogățim viețile oamenilor, oferindu-le acestora servicii integrate fixe și mobile, tehnologii de ultimă generație 4G, fibră optică, precum și Internet TV, care aduce utilizatorilor o nouă experiență de divertisment, cu acces la conținut exclusiv și de calitate, pe toate ecranele, și funcționalități interactive avansate. Telekom Romania este partenerul de încredere al companiilor, pentru care oferim soluții complete de comunicații și IT&C. Rețeaua noastră conectează oameni, mașini și conținut, pentru un viitor mai bun, mai sigur și mai simplu.

Telekom Romania este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și COSMOTE România.

Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicații integrate.

Despre Fundația Telekom Romania

Fundația Telekom Romania este o organiație non-profit care susține mai multe categorii de persoane aflate în situații speciale, cauze sociale, copii diagnosticați cu boli grave, tineri talentați, și care răspunde solicitărilor umanitare provocate de calamități naturale. Fundația Telekom Romania este în mod activ implicată în identificarea oportunităților, dar și în rezolvarea situațiilor sociale dificile care apar în interiorul comunității.