Transformarea digitală este o prioritate pentru sistemul de sănătate din România, este concluzia primei ediții a Bucharest Smart Health Conference, organizată de jumptosmart.ro, în parteneriat cu Public Affairs Solutions, SMARTiCITY și EMCC – European Mentoring and Coaching Council, la sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Cesianu din București.
“Digitalizarea în domeniul medical se regăsește în toate segmentele lanțului de îngrijiri: de la prevenție, la medicină primară, la medicina de spital și telemedicina. […] prescripția electronică, dosarul electronic de sănătate, (…) telemedicina, robotică chirurgicală și diagnosticare, toate acestea fiind foarte importante, deoarece vin în beneficiul pacientului. […] “, a declarat dr. Diana-Loreta PĂUN, consilier prezidențial Departamentul de sănătate publică.
Programul european EU4Health care este o oportunitate pentru România
În acest sens, reprezentul Administrației Prezidențiale a reamintit programul european EU4Health, care este o oportunitate pentru România, având în vedere că pentru perioada 2021-2027, bugetul acestui program se va ridica la 9,4 de miliarde de euro.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș GAROFIL, care a adus și salutul domnului ministru Nelu Tătaru, a subliniat, la rândul său, că ministerul face din digitalizare “o prioritate absolută”. […] “Trebuie să începem să ne bazăm pe date atât în management, cât și în elaborarea de politici publice, în elaborarea unei strategii de sănătate publică” , a spus Dragoș Garofil.
Secretarul de stat a prezentat și deficiențele descoperite în sistemul medical, în timpul pandemiei. “(…) Ne-am trezit că avem niste instituții importante încremenite în timp. Am fost șocat să văd că anchetele epidemiologice se făceau pe hârtie, cu pixul, cu creionul, nici măcar EXCEL nu era utilizat, și a trebuit să informatizăm rapid DSP-urile, să implementam niște aplicații de colectare de date și, în acest sens, au fost dezvoltate, cu ajutorul STS , 2 aplicații“.
Instituțiile din sistemul medical colectează disparat date
De asemenea, el a vorbit și despre instrumente digitale implementate în trecut, dar rămase în urmă, din punct de vedere tehnologic: “sistemul CAS, care crează probleme și disfuncționalități și îngreunează activitatea, mai ales în medicina primară; cardul de sănătate, care a fost o idee bună, a adus multe economii în sistem, dar cum îngreunează activitatea medicală; colecția de date – este fabulos ce se întâmplă în acest domeniu: instituțiile din sistemul medical colectează disparat date, nu sunt interoperabile, foarte puține sunt analizate, iar deciziile par că se iau arbitrar.”
De asemenea, el a amintit că în perioada 2021-2023 ar trebui finalizate proiecte cum ar fi “Registrele de boli”, “Registrul de transplant”, “Registrul de resurse umane din sănătate”, precum și un alt proiect, legat de finanțarea spitalelor, care vizează trecerea la un nou sistem de raportare ICD-11 cu modificarea sistemului DRG de finanțare și de realizare a unor standarde de cost în îngrijirea intraspitalicească.
Europarlamentarul Cristian Busoi, a atras atenția că din 2014 nu s-au mai implementat proiecte majore în domeniul digital în sănătate: “Cred că avem nevoie în viitor să turăm motoarele. Apoi, desigur pe următoarele programe de la Bruxelles sau din România și alte unități de stat, spitale, IMM-uri și alte entități din sistemul de sănătate să folosească acest nou proiect ca să își crească nevoia de digitalizare, cu aceasta vor deveni mai eficienți, mai transparenți, mai aproape de pacienți, mai aproape de cetățeni.”
Telemedicina va fi reglementată
Întrebat despre viziunea la nivelul Parlamentului, asupra situației actuale, când digitalizarea are un rol din ce în ce mai important, Florin Buciu, Președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, a amintit că “în Parlament este depusă o inițiativă care să reglementeze temporar tot ce înseamnă telemedicina, teleconsultațiile, adică vine, practic, să reglementeze definițiile, tipurile de servicii care pot fi acordate prin această modalitate”. El a făcut apel către entitățile interesate să transmită către comisiile de sănătate din Senat și Camera Deputaților propuneri de modificare a legii, inclusiv în domeniul telemedicinei.
Mai mult, el a declarat că, ținând cont că în Parlament există o inițiativă în acest sens, “ar fi utilă o entitate care să răspundă, să controleze, să urmărească, să planifice toate proiectele din domeniul sănătății(..)”.
La rândul său, senatorul Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate, consideră că “din păcate, soluțiile concrete si soluțiile hard care sunt puse la dispoziția spitalelor sunt greu de atins din partea spitalelor publice, greu de populat, greu de implementat. (..) Ceea ce am vrut să spun este că o situație în care acest imperativ al debirocratizării, al digitalizării, al eficienței pentru accesul la resursa medicală dinspre pacienți este una radicală și că ceea ce s-a făcut până acum este oarecum impropriu”, a afirmat Adrian Wiener.
Testul Foundation Medicine de la Roche
Oana MATEI, PHC Lead, Roche Romania, partener al primei ediții Bucharest Smart Health Conference, a prezentat viziunea companiei despre medicina personalizată, cu accent pe zona oncologică.
“Pentru Roche, viitorul pentru tratamentele personalizate va consta în ceea ce numim medicină de precizie, care este o abordare țintită a medicinei personalizate. Una dintre principalele tehnologii care poate face posibilă medicina de precizie, este NGS, sau secvențierea de noua generație.(…) Utilizarea acestor tehnologii stă la baza testelor de profilare genetică comprehesivă, iar aceste teste genetice sunt disponibile și în România. Roche are un astfel de test denumit Foundation Medicine, un test care analizează peste 300 de gene din țesutul tumoral al pacientului, iar în situația în care țesutul tumoral nu este suficient sau nu este corespunzător, tot Foundation Medicine oferă și varianta biopsiei lichide care elimină astfel de situații.“
Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătății, Codrin LUNGU, vorbind despre telemedicină, a anunțat că ministerul este în curs de adaptare a legislației la cea a Uniunii Europene în privința acestui domeniu. “Se va modifica legea sănătății și va fi reglementată activitatea de telemedicină. Apoi, prin HG și ordin de ministru va fi stabilit modul de decontare al serviciilor de telemedicină“, a spus oficialul.
Ștefan Iarca, Founding Partner, XVision, unul dintre partenerii Conferinței, a prezentat soluțiile găsite de companie, cu ajutorul Inteligenței artificiale. “Soluția pe care o dezvoltăm noi poate să analizeze radiografii pulmonare și poate detecta 17 patologii pe aceste radiografii. Toată ideea este să asistăm medici în analiza pe care o fac, să îi ajutăm în viața lor de zi cu zi, să îi ajutăm de exemplu, când au gărzi și pot fi surmenați sau când au foarte mult de muncă și multe radiografii de procesat”, a declarat Ștefan Iarca.
Ceilalți speakeri care au prezentat idei și soluții în domeniul eHealth au fost: Wargha ENAYATI, Founder, Enayati Medical City, George T. HABER, AI Expert, Founder and Managing Partner at CrestaFund, Matei DUMITRESCU, Founder, Smart Impact Capital and Vice President, Techangels, Ana-Maria STANCU, CEO, Bucharest Promo Robots and Board Member of EU Robotics, Cornel Bărbuț, CEO Vegacomp Consulting.
Cine au fost partenerii conferinței
Partenerii Conferinței au fost Roche Romania, XVision, 5 To Go, iar partenerii media saptamanamedicala.ro, revistamedicalmarket.ro si 360medical.ro.
“Bucharest Smart Health Conference” a adus în atenție inovații de ultimă generație din industriamedicală, cu impact ridicat asupra vieții și sănătății noastre, care pot regândi sistemele de sănătate și relația cu pacienții.