Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă (SRATI) lansează un apel la solidaritate pentru susținerea profesioniștilor care veghează asupra pacienților în cele mai critice momente.

Printr-un SMS la 8845 cu textul „SALVATOR”, oricine poate contribui cu 2 euro lunar pentru susținerea educației medicale continue în domeniul anesteziei și terapiei intensive (ATI), una dintre specialitățile esențiale și pivotale ale oricărui sistemul medical modern.

„Și tu ești salvator!” – Împreună construim un sistem medical puternic

 În România, numărul medicilor specializați în anestezie și terapie intensivă este alarmant de mic. Potrivit SRATI și Colegiului Medicilor din România, la jumătatea anului 2021, în țară erau înregistrați doar 1.160 de medici specialiști / primari ATI și 700 medici rezidenți ATI, adică un număr de aproximativ 5 medici ATI la 100.000 de locuitori, de trei ori mai puțin decât media europeană, care variază între 15 și 20 de medici ATI la 100.000 de locuitori. Discrepanțele regionale sunt și ele îngrijorătoare: în București activau în anul 2021, 203 medici specialiști / primari ATI, în județul Iași 100, Timiș și Cluj și Timiș 88 respectiv 81, în timp ce județe precum Călărași au doar 3 medici ATI, iar Dâmbovița, Harghia și Covasna, sub 10.

Această lipsă de specialiști ATI pune o presiune uriașă pe sistemul medical și scade siguranța pentru pacienții aflați în stare critică.

Potrivit domnului Prof. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi, Președintele Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă, acest deficit major de personal medical este un fenomen global, dar în România dimensiunea acestuia este îngrijorătoare, existând un deficit de peste 30% din minimul necesar în acest domeniu. Prof. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi a mai arătat că, în acord cu standardele din domeniu, numărul de personal medical din secțiile de ATI ar trebui să fie cel mai mare din toate secțiile unui spital, fiind necesar un medic ATI la 2, 3 sau maximum 4 paturi de terapie intensivă. În aceste condiții, formarea continuă a medicilor este crucială pentru asigurarea unui act medical de calitate și pentru îmbunătățirea siguranței pacienților, iar instruirea de noi specialiști reprezintă un aspect fundamental în garantarea accesului la îngrijiri medicale adecvate.

 Proiectul „Și tu ești salvator” sprijină educația medicală continuă în domeniul anesteziei și terapiei intensive (ATI), adică a profesioniștilor care intervin în momente critice pentru a salva vieți. Fondurile strânse vor permite Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă (SRATI) să dezvolte diverse programe dedicate formării și perfecționării profesioniștilor din această specialitate. Prin educație medicală continuă, medicii și asistenții medicali pot adopta tehnici avansate și pot asigura îngrijirea de care pacienții au nevoie în cele mai dificile momente.

Proiectul „Și tu ești salvator” promovează recunoașterea rolului vital al specialiștilor din ATI, subliniind efortul și dedicarea lor neobosită. Fiecare donație reflectă dorința de schimbare, devenind parte dintr-un efort comun menit să transforme sistemul medical.

Un sistem medical puternic începe cu educație susținută, continuă și actuală.

Ajută-ne să susținem formarea continuă a medicilor ATI.

Trimite un SMS cu textul „SALVATOR” la 8845 și susține excelența în ATI.

Despre Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă

Societatea Română de Anestezie – Terapie Intensivă (SRATI) este organizația profesională care reprezintă și susține excelența în domeniul anesteziei, terapiei intensive și medicinei perioperatorii din România.

Cu o tradiție solidă de peste 50 ani și un angajament profund pentru promovarea educației medicale continue, cercetării științifice și practicii medicale clinice la cele mai înalte standarde internaționale, SRATI facilitează colaborarea interdisciplinară și schimbul de cunoștințe între specialiști. 

Din anul 2010, în urma stăruințelor SRATI, examenul pentru Diploma Europeană de ATI Partea I a devenit proba scrisă unică și obligatorie pentru obținerea la sfârșitul rezidențiatului a titlului de medic specialist ATI în România. Astfel, ATI este prima și, din păcate, încă unica specialitate medicală din România care a fost dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri, care, ca oricare alţi cetăţeni ai Europei, doresc să fie îngrijiţi de medici cu un nivel de competenţă cât mai înalt, certificat la nivel internațional.

Prin conferințele, cursurile și inițiativele sale, SRATI contribuie semnificativ la progresul științific și la îmbunătățirea îngrijirii pacienților critici, consolidându-și rolul de partener esențial în dezvoltarea medicinei moderne din România.

Scrie un comentariu

Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!