Cu ocazia participării delegației României la cel mai prestigios eveniment din regiunea balcanică, președintelui USER, Marius Cae, i-a fost acordată cea mai înaltă distincție: Membru de Onoare al Congresului SEEFF (South-East European Freight Forwarders Association).

USER Congresul SEEFF South East European Freight Forwarders Associations

Marius Cae este cea de a treia persoană din istoria acestui congres, organizat de 28 de ani, care a primit acest premiu, în trecut acesta fiind acordat unui reprezentant al Greciei și unui reprezentant al Turciei. Acest lucru reprezintă o onoare deosebită, pentru care suntem foarte recunoscători.

Premiul i-a fost acordat de către fostul președinte FIATA, Ivan Petrov, în prezența actualului președinte FIATA, Turgut Erkeskin, și a președintelui asociației din Serbia, Slavoljub Jevtić. Acesta din urmă i-a oferit și o icoană cu Sfânta Parascheva de la Iași.

Acest premiu reprezintă o recunoaștere a eforturilor de o viață ale președintelui USER, a contribuției semnificative pe care acesta a adus-o în toți acești ani dezvoltării industriei expedițiilor de marfă și logisticii din România, dar și din Europa de Est.

Retrospectiva congresului SEEFF – Quo vadis logistics?

Prima zi

Prima zi a Congresului SEEFF (South-East European Freight Forwarders Association) a început excelent, cu un prânz de lucru, unde am avut ocazia să întâlnim vechi prieteni și parteneri și să cunoaștem noi persoane din domeniul nostru de activitate.

Apoi, Ministrul Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii din Serbia, Goran Vesić, a deschis oficial sesiunea de discursuri de bun venit.

A urmat prima parte a evenimentului, în cadrul căreia Președintele USER, Marius Cae, a fost invitat să facă o prezentare la panelul „Tendințe globale și viitorul logisticii – direcții și strategii de dezvoltare, sprijin din partea UE și a autorităților locale”.

USER Congresul SEEFF South East European Freight Forwarders Associations2

A fost o onoare ca reprezentantul uniunii noastre să urce pe scenă, printre vorbitori distinși ca Turgut Erkeskin, Președintele FIATA (International Federation of Freight Forwarders Associations) și Igor Žula, Membru al Consiliului de Administrație al ELA (European Logistics Association) și Președinte asociației expeditorilor din Serbia, reprezentând astfel casele de expediții și companiile logistice din România în fața unui public atât de mare.

Evenimentul a continuat cu o masă rotundă, la care USER a participat, clarificând mai multe aspecte pe temele discutate.

Feedback-urile din urma evenimentului ne-au transmis faptul că prezentarea Președintelui USER, Marius Cae, a fost foarte bine primită, deoarece a pus în discuție problemele reale cu care se confruntă companiile de expediții și logistică din România.

Cu această ocazie, ne bucurăm că prezentarea a rămas în amintirea tuturor ca un moment autentic și pozitiv.

În cadrul evenimentului, am avut plăcerea de a ne întâlni cu participanți români, am conturat viitoare colaborări, atât cu aceștia, cât și cu alți participanți din balcani. Printre aceștia se numără World Media Trans, Dacorom International, Transfer International Spedition, Trinex, Argo Logistics Int, Milsped Group, Grada Logistic, Union Sped și alții.

Suntem încântați că reprezentanții delegațiilor României și ai Republicii Moldova au fost prezenți în număr mare.

Ne-am bucurat să ne întâlnim cu reprezentanții Cargo Radar din Bulgaria, care ne vor fi alături ca sponsori Gold în cadrul evenimentului Romanian Freight Forwarder’s Day, din data de 23 mai.

La eveniment au fost prezente și unele dintre asociațiile noastre partenere din Bulgaria, Slovenia, Italia, Ungaria, Turcia, dar și reprezentanții FIATA, ELA și UIRR.

Retrospectiva congresului SEEFF – Quo vadis logistics?

A doua zi

Pe lângă prezentări și mese rotunde interesante, în a doua zi a Congresului SEEFF a avut loc întâlnirea secretariatului SEEFF și FIATA.

A fost emisă o rezoluție ce urmează a fi înaintată guvernelor țărilor participante și instituțiilor relevante.

Astfel participanții la Congresul SEEFF:

  • solicită UE și autorităților locale să ofere un sprijin puternic sectorului;
  • încurajează guvernele naționale să investească în construirea de noi proiecte de infrastructură, cum ar fi căile ferate, porturile, centrele logistice etc, care ar trebui să fie considerate ca sarcina lor prioritară;
  • recomandă asociațiilor naționale de expediții de mărfuri să-și continue eforturile de a promova bunele practici de durabilitate în sectorul transporturilor și de a-și încuraja membrii să-și digitalizeze activitățile;
  • îndeamnă asociațiile naționale și membrii acestora să colaboreze mai strâns cu instituțiile de învățământ pentru a forma mai mulți profesioniști care să răspundă nevoilor sectorului și să adopte standarde pentru această formare pentru a asigura eficacitatea acesteia;
  • asigură asociațiile membre că se pot baza întotdeauna pe sprijinul FIATA, CLECAT și SEEFF în eforturile lor de a găsi împreună soluții la noile provocări globale cu care se confruntă.

Printre alte puncte ale agendei, cel mai important, mai ales pentru asociația noastră, este că s-a decis oficial ca următorul Congres SEEFF să aibă loc în…România! 🎉🎉🎉

Suntem foarte mândri, onorați și recunoscători că avem ocazia să găzduim, încă o dată, acest eveniment prestigios.

2026 va fi un an special, deoarece marchează niște evenimente cu totul deosebite:

– 30 de ani de la prima ediție a Congresului SEEFF;

– 25 de ani de când România a organizat ultima dată acest eveniment;

– 100 de ani de la înființarea FIATA.

Așadar, pregătiți-vă pentru Congresul SEEFF 2026, căci va fi cu siguranță un eveniment care va face istorie!

Mulțumiri

Dorim să-i mulțumim Președintelui Asociației Naționale Sârbe a Companiilor de Expediții de Marfă „Transport &Logistics”, Slavoljub Jevtić, pentru invitația de a ține o prezentare în prima zi și pentru buna colaborare dintre asociațiile noastre.

Eforturile sale de a organiza acest congres de amploare au fost foarte apreciate, întregul eveniment fiind extraordinar de bine pus la punct, speakerii aleși au fost la înălțime, iar activitățile organizate în cea de-a treia zi cu siguranță au rămas în amintirea tuturor.

Citește și:

USER vă invită să participați la Romanian Freight Forwarder’s Day 2024 – Ediția I – 23 mai 2024

USER a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii reînființarea limitării răspunderii transportatorului pentru pierderea totală sau parțială a mărfii transportate în cazul transportului național contra cost de mărfuri

Gala Ziarul Pozitiv – Ediția I, 30 mai 2024, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București