2024 a fost un an cu incarcatura pe toate planurile si domeniile, mai ales in randul firmelor din Romania. De unde ne putem da seama sau ce anume ne indica acest lucru?

Pe langa instabilitatea economica, provocarile majore ale mediului de afaceri si schimbarile frecvente din punct de vedere legislativ, numarul firmelor intrate in insolventa indica faptul ca antreprenorii romani au fost pusi la incercare si supusi unor riscuri pe care, unii dintre acestia au reusit sa le gestioneze si depaseasca mai usor, iar altii mai greu, firmele administrate de catre acestia ajungand in faliment.

Cum ar fi sa poti verifica fiecare firma in parte pentru a beneficia de o analiza financiara completa? Cu RisCo poti afla si evalua bonitatea unei firme, raportandu-te ultimilor 10 ani de activitate.

2024, anul insolventelor?

In anul 2024, peste 7000 de firme au intrat in insolventa. In concret, in perioada 01.01.2024 – 31.12.2024, numarul firmelor intrate in insolventa a ajuns la 7,274. In 2024, Romania a inregistrat o crestere de 9.38% in randul firmelor care au intrat in insolventa, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2023 unde, numarul profesionistilor intrati in insolventa era de 6,650.

Comparativ cu anul 2023, dinamica de 9.38% a anului 2024 sugereaza faptul ca antreprenorii romani s-au confruntat cu probleme, destabilizari ale pietei interne si deficiente ale mediului de afaceri care, in final, au dus la inchiderea definitiva a firmelor.

Top judete insolventa

In topul judetul cu cele mai multe insolvente, prima pozitie este ocupata de Bucuresti (1,375), urmand apoi Bihor (581), Cluj (529) si Timis (424). Conform codurilor CAEN, domeniile de activitate precum comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea (1,902), constructiile (1,499) si industria prelucratoare (852), au fost cele mai afectate.

Cum poti evita firmele cu grad ridicat de risc?

Avand in vedere ca anul 2025 a preluat instabilitatea financiara a anului 2024, pentru a te asigura ca vei avea doar firme serioase si de incredere langa tine anul acesta, recomandam sa verifici fiecare firma de interes. Evalueaza bonitatea acesteia si afla ce iti indica rapoartele de risc firme. RisCo iti pune la dispozitie 16 tipuri de rapoarte de risc pe care le poti analiza pentru a beneficia de siguranta in afaceri.

Rapoarte financiare, juridice sau de piata? Nu stii ce sa alegi? Deschide gratuit contul tau client si beneficiaza de testare gratuita timp de 7 zile. Nu lasa riscul sa iti controleze afacerea. Anticipeaza pericolul si construieste parteneriate strategice de lunga durata.

Tu ne dai datele, noi iti generam rezultatele. Nu stii daca firma este de incredere? Daca isi indeplineste cu succes obligatiile catre bugetul de stat si colaboratori? Daca poate intra in insolventa? Hai pe RisCo.

Raport probabilitatea de insolventa

Raportul probabilitatea de insolventa indica probabilitatea ca o firma sa nu-si mai poata indeplini obligatiile financiare fata de institutii financiare, furnizori si creditorii firmei. Consultand raportul probabilitatea de insolventa vei beneficia de o estimare a gradului in care firma de interes sau unul dintre colaboratorii tai, poate intra in insolventa. Cu cat probabilitatea este mai ridicata, cu atat riscul pentru firma in cauza, creste.

Raportul, probabilitatea de insolventa, te ajuta sa intelegi daca firma este stabila sau nu financiar datorita calcularii pentru ultimii 4 ani. Totodata, statistica privind numarul de firme pe grupe de insolventa te ajuta sa iei cea mai buna decizie in ceea ce priveste continuarea colaborarii sau intreruperea de indata a acesteia.

Cum poti afla firmele cu risc de insolventa?

Din cele 7,274 de firme care au intrat in insolventa, tu cate firme monitorizai? Nu stiai ca poti primi alerte de insolventa? Hai sa vedem cum poti face asta, simplu si rapid in doar cativa pasi:

  1. Deschizi gratuit si rapid contul tau client
  2. Beneficiezi de testare gratuita si te convingi de utilitate
  3. Activezi o plata recurenta si ai acces nelimitat lunar
  4. Accesezi Sistemul de Alerta Firme si activezi alertele

Sistem alerte procese insolventa

Contextul economic actual a dus la vulnerabilizarea mediului de afaceri romanesc si prin urmare, firmele cu capital romanesc ajung sa intampine probleme precum incidente la plata sau chiar depasirea termenelor, neintelegerea cu diferiti furnizori, incapacitate de plata si chiar insolventa.

Sistemul de alerte procese insolventa RisCo te notifica prin intermediul mail-ului atunci cand in activitatea colaboratorilor tai apare un proces de tip faliment, ajutandu-te sa intelegi riscul pe care firma ta il poate suporta continuand colaborarea cu aceasta firma.

Sistemul prezinta date despre firma selectata, dosarul si solutia, termenul de judecata, calitatea pe care firma de interes o are in dosar, institutia, departamentul, categoria, stadiul, si obiectul.

Datorita sistemului care furnizeaza zilnic lista firmelor care au inregistrat in ziua anterioara procese de insolventa, vei stii cu care va trebui sa intrerupi orice forma de colaborare si sa iei masuri prin care firma ta sa nu fie afectata din punct de vedere financiar, administrativ, operational, etc.

In cazul in care ai un colaborator pentru care s-a deschis un proces de tip insolventa, este posibil ca activitatea ta sa sufere modificari precum intarzierea livrarilor, depasirea termenelor de plata, imposibilitatea de a-ti respecta obligatiile catre clienti si nu numai. Nu semna contracte cu firmele neserioase. Ia-ti masuri de preventie pentru a-ti tine afacera in siguranta in aceste vremuri sensibile.

Scrie un comentariu

Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!