Conferința FOCUS BUCUREŞTI, eveniment marca CCIB, la a cincea ediție – 13 iunie 2023.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a cincea ediţie a conferinţei „FOCUS BUCUREŞTI”, tema evenimentului fiind „infrastructură și dezvoltare urbană sustenabilă”. Conferința a reunit reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, oficiali din administrația locală și centrală, specialiști de top din diverse domenii, reprezentanți ai societății civile, cu scopul de a discuta deschis despre problemele Capitalei și pentru a identifica soluții viabile și constructive a căror aplicare să conducă la dezvoltarea pe baze sănătoase a Bucureștiului.

Conferința FOCUS BUCUREŞTI, eveniment marca CCIB, la a cincea ediție iunie 2023 Iuliu_Stocklosa_Focus_Bucuresti_CCIB 840px

Bucuroși și onorați că am fost parteneri media ai evenimentului – Conferința FOCUS București – infrastructură și dezvoltare urbană sustenabilă – editia a V-a , 13 iunie 2023 – Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București. Felicitări, un eveniment cu un subiect de mare necesitate!

„Datorită avantajelor sale competitive certe, Capitala poate atrage și în perioada următoare investiţii semnificative, însă este nevoie de o muncă de echipă: mediu public – mediu privat. Deși în ultimii ani s-au făcut progrese importante în ceea ce privește infrastructura de transport, debirocratizarea și digitalizarea administrației, comunitatea de afaceri, contribuabilii, în general, aşteaptă în continuare măsuri eficiente care să contribuie la îmbunătățirea climatului de business și a vieții socio-economice a Capitalei”, a declarat în deschidere preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa.

Cu acest prilej, participanții au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Clotilde Armand, primarul sectorului 1, Robert Negoiță, primarul sectorului 3, Rareș Hopincă, administrator public, Primăria Sectorului 5, Cecilia Martin, comisar, Garda Națională de Mediu, Dan Nicula, director general al Agenției de Dezvoltare Regională București Ilfov (ADRBI), Ștefan Ioniță, director executiv al CNAIR – CESTRIN, precum și cu Costin Băcilă, Business Development Manager, Maguay, și cu Ștefan Popescu, director afaceri publice în cadrul Engie România.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a subliniat în intervenția sa importanța dezvoltării unui oraș verde. În context, a prezentat pe larg proiectul pe care îl va implementa în sectorul 1, proiect ce vizează amplasarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură la nivelul a 1000 de blocuri din sector. „Este un proiect robust, simplu, pentru care nu este nevoie de obținerea nici unei autorizații. În plus, utilizăm infrastructura existentă (țevile), fără a fi nevoie de intervenții în locuințe. 90% din investiție este suportată de primărie, restul, de asociațiile de locatari. Avem deja 200 de asociații care au votat acest proiect”, a explicat edilul.

Referindu-se la prioritățile sectorului 3, Robert Negoiță a punctat importanța rezolvării problemelor de infrastructură rutieră, inclusiv în ceea ce privește decongestionarea căilor de ieșire din București prin construirea de pasaje, precum cel de la ieșirea spre A2. Potrivit acestuia, o infrastructură rutieră adecvată contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității aerului din Capitală. În ceea ce privește proiectele de regenerare urbană, edilul sectorului 3 a vorbit despre Hala Laminorul, clădire de patrimoniu, consolidată și modernizată recent, în cadrul căreia va funcționa un adevărat hub social. În acest context, Robert Negoiță a lansat comunității de business invitația de a avea în vedere dezvoltarea de proiecte în acest spațiu.

La rândul său, Rareș Hopincă a vorbit pe larg despre proiectele pe care Primăria sectorului 5 intenționează să le dezvolte pe zona mobilității, pornind de la cele vizând rezolvarea unor deficiențe de proiectare urbană, la cele de mobilitate rutieră și până la proiectele mari, realizate în asociere cu alte instituții, precum cel privind construirea magistralei de metrou care să lege Piața Unirii de centura feroviară a orașului Bragadiru (în parteneriat cu Ministerul Transporturilor și cu Consiliul Județean Ilfov).

Foarte bine primită a fost prezentarea amplă a Programului Regional București Ilfov 2021-2027, realizată de directorul general ADRBI, Dan Nicula. Acesta a prezentat axele prioritare ale Programului și calendarul lansărilor de apeluri de proiecte, punctând faptul că o treime din alocarea bugetară a programului este destinată mediului privat pentru investiții, inovare și digitalizare, cu restul banilor urmând a se finanța proiecte vizând: digitalizarea serviciilor publice locale, creșterea eficienței energetice și consolidări, crearea de spații verzi și inițiative de mobilitate verde, accesibilitatea la rețele europene de transport, siguranța rutieră și, nu în ultimul rând, infrastructura educațională.

Evenimentul a constituit un excelent prilej pentru participanți de a-și prezenta problemele, de a identifica soluții la acestea, de a interacționa cu vorbitorii prezenți la conferință, dar și de a iniția noi colaborări în afaceri.

Partenerii – Conferinței FOCUS București – infrastructură și dezvoltare urbană sustenabilă

parteneri media Conferința FOCUS București – infrastructură și dezvoltare urbană sustenabilă - editia a V-a , 13 iunie 2023

Vorbitori:

·         Domnul Robert Negoiță, Primar al Sectorului 3

·         Doamna Clotilde Armand, Primar al Sectorului 1

·         Domnul Costin Băcilă, Business Development Manager, MAGUAY

·         Domnul Administrator public Rares Hopincă, Primăria Sectorului 5

·         Doamna Cecilia Martin, Comisar al Gărzii Naționale de Mediu

·         Domnul Ștefan Popescu – Director al Afacerilor Publice – ENGIE România SA

·         Domnul Dan Nicula, director general ADR București-Ilfov

·         Domnul Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR

·         Domnul Ștefan Ioniță, Director Executiv CNAIR – CESTRIN