Departamentul Soluții de Conformitate în domeniul Prevenirii și Combaterii Spălării Banilor (AML) din cadrul Dentons acordă asistență prin punerea la dispoziție de măsuri preventive companiilor expuse cazurilor de infracționalitate financiară și spălare de bani.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact profund asupra mediului de afaceri. În contextul în care utilizarea criptomonedelor a cunoscut un trend ascendent în tranzacțiile internaționale iar majoritatea companiilor au expunere la criptomonede, amenințările cibernetice din Dark Web (Internetul Ascuns) a devenit din ce în ce mai intense.

Avocații și profesioniștii din cadrul echipei Dentons din București precum și cei din cadrul instituțiilor internaționale de reglementare financiară oferă clienților asistență juridică și informații privind demersurile în materie de reglementare UE, pentru prevenirea și combaterea cazurilor de spălare a banilor și infracționalitate financiară prin intermediul departamentului de Soluții de Conformitate AML care îmbină soluțiile tehnologice adaptate clienților cu serviciile tradiționale de consultanță.

Care sunt amenințările

În urma impactului pandemiei de COVID-19, companii din domeniul jocurilor online, jocurilor de noroc precum și anumite instituții financiare au devenit mai vulnerabile în fața amenințărilor și practicilor infracționale. Acestea includ următoarele:

  • Identificarea unor metode de exploatare a vulnerabilităților temporare în materie de control intern generate de situațiile în care munca se desfășoară de la distanță, pentru a ascunde venituri provenite din infracțiuni și a spăla fonduri ilicite;
  • Utilizarea necorespunzătoare din ce în ce mai frecventă a serviciilor financiare online și a activelor virtuale/criptomonedelor pentru a reloca și ascunde fonduri ilicite;
  • Exploatarea măsurilor de stimulare a economiei și a schemelor de insolvență ca o modalitate pentru ca persoanele fizice și cele juridice să poată ascunde și spăla venituri ilegale;
  • Intensificarea utilizării sectorului financiar nereglementat, care a generat oportunități suplimentare de spălare a fondurilor ilicite pentru infractori, întrucât persoanele fizice își retrag economiile din sistemul bancar pe fondul instabilității financiare și al nivelului ridicat de supraveghere;
  • Utilizarea necorespunzătoare și însușirea ilegală a ajutoarelor financiare interne și internaționale precum și a fondurilor de urgență, prin evitarea procedurilor standard în domeniul achizițiilor, astfel generându-se o creștere a nivelului corupției și în consecință apariția a riscurilor de spălare a banilor; și
  • Exploatarea de către infractori a contextului pandemiei COVID-19 și a declinului economic curent, pentru a dezvolta noi linii de afaceri cu flux crescut de lichidități în țările în curs de dezvoltare, atât în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracțiuni cât și pentru a-și finanța operațiunile, pretinzând în mod fraudulos că sunt organizații de caritate pentru a strânge fonduri online.

“Acordăm asistență clienților în crearea și implementarea de strategii pentru a identifica și atenua riscurile privind spălarea de bani și infracționalitatea financiară, asigurându-ne în același timp că respectă legislația relevantă la nivel european și național”, a declarat Michael Huertas, Partener și Coordonator Adjunct al grupului  de practică privind Reglementarea a Instituțiilor Financiare din cadrul Dentons, în Europa.

Raul Mihu

Raul Mihu

“Inovația și tehnologia devin nucleul fundamental al activității noastre – pe care le folosim nu doar pentru a ne optimiza serviciile ci și pentru a acorda asistență clienților în aceste domenii. Astfel, abordăm noi arii de practică aflate până de curând în afara centrului atenției sectorului juridic”, a completat Raul Mihu, Partener, Coordonator al Ariei de Practică privind Dreptul Concurenței și Conformitatea privind Protecția Datelor în România.

Despre Dentons

Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, îmbină talentul și experiența cu provocările și oportunitățile globale din peste 75 de țări. Soluțiile juridice și de afaceri pe care Dentons le oferă, au la bază conexiunea profundă cu comunitățile locale și o abordare recunoscută și premiată pentru serviciile oferite clienților inclusiv Nextlaw, platformă Dentons ce oferă servicii de consultanță strategică și inovare. Abordarea policentrică a Dentons și orientarea spre soluții, angajamentul față de incluziune și diversitate, precum și talentul de clasă mondială confruntă status quo-ul pentru a promova interesele clienților și comunităților, în contextul noilor dinamici.  www.dentons.com.

Echipa Dentons Romania, sub coordonarea lui Perry Zizzi, furnizează clienților soluții juridice pragmatice și eficiente. În peste două decenii de la înființare pe piața din România, firma a fost implicată în tranzacții cheie, asistând clienți locali și internaționali din numeroase sectoare de activitate. Cele mai importante arii de practică includ drept financiar-bancar, dreptul pieței de capital,  drept imobiliar, drept societar, dreptul muncii, energie și infrastructură, concurență și litigii.