Cyscale, un start-up care dezvoltă soluții de securitate a datelor salvate în cloud, s-a listat joi, 10 septembrie, pe SeedBlink, cea mai mare platformă de crowdfunding din Europa de Sud-Est. Managementul companiei vrea să obțină 300.000 de euro prin listarea pe platforma care se adresează startup-urilor de tehnologie.

Cyscale este o companie fondată la finalul lui 2018 de către Ovidiu Cical, Manuela Țicudean, Laura Cical și Andrei Milaș. Compania din Cluj dezvoltă soluții software pentru protecția informațiilor salvate în cloud și realizează analize de risc a acestor date.

Obiectivul Cyscale: companii mai competitive datorită protecției și digitalizării informațiilor

Am lansat Cyscale cu gândul de a schimba modul în care tehnologia cloud este folosită în companii. Deși datele sunt esențiale penntru companii, am observat în cei peste 15 ani de experiență pe care îi avem în IT că adesea companiile nu apelează la un specialist care să le protejeze informațiile fie că sunt sau nu salvate în cloud. Listarea pe SeedBlink ne va ajuta să ne mărim echipa tehnică și de vânzări, dar și să facem primii pași către străinătate. Cu un produs foarte bun și o echipă puternică de vânzări sperăm să ne îndeplinim obiectivul: acela de a susține companiile să se diferențieze prin digitalizare. Pentru că noi credem că tehnologia cloud și protecția datelor în cloud poate face acest lucru: să aducă competitivitate”, afirmă Ovidiu Cical, co-fondator și CEO al Cyscale.

Conducerea Cyscale estimează că va obține prin această rundă 300.000 de euro, dintre care 200.000 de euro de la investitorii SeedBlink și 100.000 de euro de la fondul de capital GapMinder VC în calitate de lead investor.

”Ne bucurăm că putem intensifica sprijinul pentru startupurile inovative, acum ajungând și la Cluj. Iar fondatorii Cyscale sunt foarte ambițioși, cu planuri de scalare globală a soluției lor pentru o problemă foarte actuală. Salutăm dezvoltarea parteneriatului cu Techcelerator și GapMinder VC”, declară Andrei Dudoiu, co-fondator și CEO al SeedBlink.

Parteneriate semnate în SUA

Suma urmează să fie investită în următoarele 12 luni în dezvoltarea echipei tehnice și de marketing & vânzări, dar și pentru extindere globală, în principal în SUA, Germania, Anglia și Olanda.

“Clienții pe care îi avem sunt deocamdată doar din România, dar, de curând, am semnat  parteneriate cu companii mari pentru a ne extinde pe piața din SUA. În Europa vrem să atragem clienți în special din Anglia, Germania și Olanda pentru că acestea sunt țările cu un nivel ridicat de adopție al tehnologiei cloud și cu un număr foarte mare de companii. Și în aceste țări ne vom extinde tot prin parteneri deoarece aceștia cunosc specificul local și astfel putem crește mai repede prin îndepărtarea barierelor culturale și lingvistice”, explică Manuela Țicudean, co-fondator și manager de proiect în cadrul Cyscale.

Runda de finanțare prin SeedBlink este cea de a doua pentru Cyscale, prima, în valoare de 100.000 de euro, fiind anul trecut. Suma a fost investită de către fondul de investiţîi GapMinder VC în urma programului de accelerare Techcelerator. De asemenea, cei patru co-fondatori au investit și ei aproximativ 100.000 de euro în cei doi ani de la lansare.

“În Europa de Est, companiile au o mare reticență în a-și muta informațiile în cloud în special din cauza temerii că își pot pierde datele. Totodată, un studiu din 2019 al companiei de cercetare Gartner ne informa că în 2025 jumătate din volumul de date al planetei va fi stocat în cloud. În același studiu scria că în 2025 aproximativ 99% din problemele de securitate în cloud vor fi din vina clienților. Da, există pericolul pierderii datelor dacă migrarea către cloud nu se face cu ajutorul unor specialiști în securitate. Cyscale este un start-up care rezvolvă chiar această problemă foarte importantă și ne bucurăm să le fim alături printr-o nouă investiție”, afirmă Cristian Dascălu, co-fondator Techcelerator și partener GapMinder VC.

Valoarea companiei poate crește de 15 ori în trei ani

În prezent, Cyscale valorează aproximativ două milioane de euro, însă odată cu noua rundă de investiții evaluarea companiei urcă la 2,3 milioane de euro, conform oficialilor Cyscale. De asemenea, aceștia preconizează că în 2023 valoarea companiei ar putea fi de 30 de milioane de euro, de 15 ori mai mare decât în prezent.

“Această creștere foarte mare a valorii Cyscale se bazează pe majorarea veniturilor care va veni odată cu extinderea în străinătate. Dacă în regiunea noastră încă nu este o deschidere foarte mare către cloud, nu putem spune același lucru despre companiile din Europa de Vest ori SUA. Noi vrem să ajungem una dintre cele mai mai mari companii de cloud security, iar această extindere globală ne va ajuta să depășim o valoare de 30 de milioane de euro în trei ani”, explică Ovidiu Cical.

Posibil grant pentru cercetare, înregistrare de patente

Cyscale va aplica în curând pentru fonduri europene nerambursabile în valoare de 2,83 milioane de euro în cadrul programului Horizon 2020, banii urmând să fie alocați pentru cercetare și dezvoltare.

De asemenea, începând din 2021, conducerea companiei vrea să înregistreze trei patente în zona de tehnologie cloud, toate patentele urmând să fie înregistrate în străinătate.

“Următorii trei ani vor fi dedicați cercetării, vor fi ani în care vom lucra mai ales la îmbunătățirea soluțiilor noastre. Prin accentul pe care îl punem pe zona de cercetare, vrem ca în 2023 să ajungem în topul cei mai importanți furnizori de securitate cibernetică în Europa. Astfel, până în 2023 vom creste ușor din punctul de vedere al businessului. Însă, ulterior, ne vom axa pe partea de vânzări și previzionam un avans foarte rapid în privința numărului de clienți și a veniturilor”, afirmă Andrei Milaș, co-fondator și CTO Cyscale.

Creștere de cinci ori a veniturilor în doi ani. În 2025 aproximativ 90% din venituri vor veni din străinătate

Cyscale are în prezent peste 50 de utilizatori companii, majoritatea din domeniul IT. Managementul are ca obiectiv să ajungă la peste 1000 de clienți în 2025.

Pe de altă parte, pentru acest an, conducerea companiei se bazează pe o cifra de afaceri de 50.000 de euro având în vedere contractele din prezent. Însă veniturile pot ajunge până la 200.000 de euro la finalul anului dacă discuțiile din prezent cu potențialii clienți se vor concretiza.

Câștigarea de conturi noi, în special din străinătate, va duce veniturile Cyscale la aproximativ trei milioane de euro la finalul lui 2023 și la 15 milioane de euro în 2025. În jur de 90% din veniturile Cyscale în 2025 vor fi generate de clienți din străinătate, potrivit estimărilor managementului.

Despre Cyscale

Cyscale este un start-up din Cluj care dezvoltă soluții software pentru protecția informațiilor salvate în cloud și realizează analize de risc a datelor. Compania a fost fondată la finalul lui 2018 de către Ovidiu Cical, Manuela Țicudean, Laura Cical și Andrei Milaș. Viziunea cofondatorilor este să protejeze datele companiilor care aleg tehnologia cloud și să le ajute să devină mai competitive prin digitalizare.

Despre SeedBlink

SeedBlink este cea mai mare platformă de equity crowdfunding din Europa de Sud-Est, atât din punctul de vedere al sumelor tranzacționate cât și al numărului de investitori, oferind celor interesați o metodă simplă de a investi în startup-uri inovative. Candidații preferați listați pe SeedBlink sunt startup-urile inovative cu tracțiune dovedită, cu un MVP deja testat, etice și având un model de afaceri clar, articulat, cu potențial de dezvoltare atât pe piața locală cât și pe piețele internaționale. Misiunea SeedBlink este să democratizeze investițiile în startup-uri și să dezvolte mediul antreprenorial inovator din regiune.

Despre GapMinder VC

GapMinder este un fond de capital de risc de 45 de milioane de dolari care investește în companii de tehnologie create în România și în Europa Centrală, care cresc rapid la nivel internațional și se află în faza de Seed sau Serie A. Partenerii GapMinder au o abordare directă ca investitori, ajutând companiile să crească prin consultanță strategică și implicare directă în organizarea operațională, guvernanța corporativă și disciplina financiară. Portofoliul GapMinder include companii precum FintechOS, TypingDNA, SmartDreamers, Deepstash, Frisbo sau Planable.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!