Aflat în vizită de lucru pe litoralul românesc, Ervin Molnar, directorul general al ANAR, a constatat o mobilizare exemplară a echipelor de intervenție și a utilajelor care ecologizau.

Echipele noastre intervin pe toată linia țărmului și în fiecare noapte. ABADL ridică sute de tone. Ne vom face treaba în continuare, cu aceeași consecvență și seriozitate.”  Bogdan Bola, director ABADL.

„Pentru operațiunile de îndepărtare a algelor, am văzut o mobilizare exemplară din partea colegilor mei și vreau sa îi felicit pe această cale pentru munca depusă și perseverență. Le-am solicitat să fie vigilenți ca până acum și, pe toate suprafețele de plajă pentru care există contracte de închiriere, să se aplice sancțiuni, unde se constată abateri de la litera legii. Turiștii vor găsi mâine dimineață un nisip nivelat, iar linia țărmului va fi curată și primitoare”. Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Activitățile de îndepărtare a algelor se desfășoară pe timpul nopții

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral desfășoară zilnic, pe timpul nopții, activități de îndepărtare a algelor de pe zonele necontractate și de pe linia țărmului. Pe celalalte porțiuni care sunt închiriate, operatorii au sarcina de a asigura igienizarea plajelor.

ABADL își exercită atribuții de control și inspecție și aplică amenzi pentru nerespectarea condițiilor contractuale. Într-o singură săptămână, au fost aplicate aproape 30 de amenzi în valoare totală de aproape 550 mii de lei.

Echipa inspectorilor ABADL a fost suplimentată cu inspectori veniți și de la alte Administrații Bazinale de Apă, fiind la această oră un număr de 10 inspectori care desfășoară acțiuni de control pe plaje pe toată durata sezonului estival.

Pentru acțiunile de ecologizare a liniei țărmului și plajelor neînchiriate, ABADL a folosit 20 de utilaje și a implicat în jur de 30 de oameni. În ultima lună, în sprijinul operațiunilor de colectare a algelor, au mai fost aduse buldoexcavatoare de la ABA Argeș-Vedea care, de astăzi, au fost înlocuite cu alte două utilaje sosite de la Cluj, din dispoziția directorului general al ANAR, Ervin Molnar.

Până în prezent au fost colectate 8000 de tone de alge

De la începutul lunii februarie și până în prezent, de la Năvodari până la Vama Veche, au fost colectate 8000 de tone de alge de pe toată lungimea litoralului românesc. Numai în ultimele două săptămâni, s-a strâns jumătate din cantitatea totală, adică puțin peste 4000 de tone de alge.

De-a lungul timpului, au fost luate în calcul mai multe variante de colectare a algelor. Una dintre cele mai vehiculate a fost cea referitoare la amplasarea unui sistem de baraje/plase. În urma unui schimb de experiență cu specialiștii din Grecia, s-a ajuns însă la concluzia că sistemele de plase fixe sau mobile pot funcționa eficient doar pentru specii de alge oceanice, de dimensiuni mari, dar sunt imposibil de folosit pentru cele prezente în Marea Neagră, de dimensiuni mult mai mici și care se rup foarte ușor.

Cea mai eficientă metoda de colectare rămâne cea terestră

Prin urmare, specialiștii ABADL au ajuns la concluzia că, pentru invaziile algale de pe litoralul românesc cu alge de mici dimensiuni, metoda de colectare cea mai eficientă rămâne cea clasică, terestră. Această metodă constă în utilizarea unor utilaje terasiere (încărcătoare frontale/buldoexcavatoare), care sunt specializate pentru ecologizarea plajelor și colectarea algelor de la linia țărmului.