După etapa de mapare și planificare a biotopurilor întâlnite pe traseele coridoarelor liniilor aeriene de înaltă tensiune de 110 kV din zona Moldovei, compania de distribuție Delgaz Grid a făcut primii pași în amenajarea efectivă a acestora.
Alături de partenerii de la Universitatea “Ștefan Cel Mare” Suceava, anul trecut a fost implementat conceptul “Ecological Corridor Management (ECM)” pe o suprafață de 60 de hectare, aferente a aproximativ 20 de km de traseu de linie. De asemenea, 200 de hectare au fost mapate și sunt pregătite pentru implementarea proiectului, având ca obiectiv creșterea biodiversității florei și faunei sub liniile aeriene de înaltă tensiune.
Pentru anul în curs compania și-a propus amenajarea a circa 185 hectare de coridoare ecologice, din care pe aproximativ 100 de hectare lucrările sunt în plină desfășurare. Tot pentru 2024 este vizată maparea a încă 150 hectare de coridoare.
Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, și-a propus ca până în 2030 să ajungă la circa 1.200 de hectare de coridoare verzi de-a lungul a 370 de km de rețele electrice aeriene de înaltă tensiune ce traversează terenuri forestiere în cele șase județe din Moldova în care Delgaz Grid activează pe zona de electricitate (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui).
Modelul tradițional de asigurare a funcționării în siguranță a liniilor electrice în zonele împădurite este de asigurare a unor culoare de trecere prin eliminarea totală a vegetației de sub acestea și din zona limitrofă.
Gestionarea ecologică a traseelor liniilor electrice presupune ca numai vegetația care reprezintă o amenințare directă pentru liniile electrice să fie eliminată. Copacii, tufișurile și arbuștii cu creștere lentă sunt păstrați cât mai mult posibil. Crengile tăiate sunt lăsate pe pământ, creând oportunități importante pentru cuibăritul păsărilor. Acest lucru contribuie la creșterea biodiversității florei și a faunei sub linii.
Compania colaborează în cadrul proiectului cu administratorii fondului forestier, universități, ONG-uri din România, dar și cu Institutul European pentru Managementul Coridoarelor Ecologice din Germania.
Ecosistemele sănătoase și stabile sunt un element important pentru reducerea încălzirii globale, deoarece stochează CO2
Grupul E.ON a fost prima companie energetică din lume care și-a declarat sprijinul pentru Programul Națiunilor Unite pentru Mediu în refacerea ecosistemelor pentru protecția climei și biodiversitate.
Fiind cel mai mare operator de rețele de distribuție a energiei electrice din Europa, E.ON va crea, de la Marea Neagră până în Suedia, biotopuri importante sub cei 13.000 de kilometri de linii de înaltă tensiune din zonele forestiere. Aceasta corespunde unei suprafețe de aproximativ 70.000 de hectare sau aproape 100.000 de terenuri de fotbal. Prin gestionarea coridoarelor ecologice, nu numai că garantăm securitatea alimentării pentru clienții noștri, ci aducem și o contribuție importantă la protejarea ecosistemelor în întreaga Europă.
Citește și:
Studiu despre-energie.ro: Temperaturile preferate de români în locuințe
Debutează Olimpiada Tehnică 2024, cu un număr record de participanți: aproape 1.200!
Gala Ziarul Pozitiv – Ediția I, 30 mai 2024, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București