Horaţiu Ţepeş, CEO Bilka, a fost desemnat aseară câștigătorul competiției EY Entrepreneur Of The Year – România 2020. Antreprenorul a concurat pentru marele titlu alături de alți 38 de lideri de business și va reprezenta România în finala mondială EY World Entrepreneur Of The Year, din 10 iunie 2021.

Bilka este o companie 100% românească din Brașov, lider de piață în România în domeniul acoperișurilor, specializată în producția și dezvoltarea de sisteme complete pentru acoperișuri (țiglă metalică, sistem pluvial și accesorii) pentru construcții rezidențiale și industriale. În cei 14 ani de prezență pe piața românească, antreprenorul Horațiu Țepeș a transformat afacerea dintr-un furnizor de acoperișuri într-un brand european. În prezent, Bilka deține cea mai mare fabrică de sisteme pentru acoperișuri din Estul Europei și produsele sale sunt tot mai cunoscute pe piețele externe.

În cadrul galei celei de a 5-a ediții a EY Entrepreneur Of The Year România, Mihai Ivaşcu, fondator Modex, a primit titlul EY Emerging Entrepreneur Of The Year In Technology, iar premiul de excelență acordat unei afaceri de familie de succes, Family Business Excellence Award, i-a revenit familiei Şerban, care conduce Group Şerban Holding.

Compania Modex a patentat o tehnologie proprie (Modex Blockchain Database), care face adopția blockchain foarte facilă și interoperabilă cu orice sisteme tradiționale. Fondată în 2017, Modex este prezentă în patru țări la nivel global și are birouri deschise la București, Londra, Silicon Valley și Washington.

Grupul Șerban Holding operează în prezent șase companii, are peste 400 de angajați și deține peste 12.500 ha de teren cultivate cu cereale, plante oleaginoase și legume, trei ferme de creștere a puilor și cinci băcănii.

Ediția 2020 a competiției EY Entrepreneur Of The Year Romania a inclus două categorii speciale dedicate antreprenorilor care s-au implicat în comunitate și celor care au demonstrat flexibilitate și adaptabilitate la noile realități din mediul de business, induse de criza sanitară globală.

Premiul Social Responsibility in the context of Covid-19 (Responsabilitate socială în perioada Covid-19) i-a fost acordat lui Iulian Nedea, Simtel. În pandemie, Simtel a sprijinit aplicația 9SOS, primul sistem privat integrat de telemedicină din România, care oferă servicii de asistenţă şi suport persoanelor afectate de COVID-19.

Premiul The most successful business transformation during the Covid-19 period (Cea mai de succes transformare a unui business în perioada pandemiei Covid-19) a mers către Mihai Filip, Techtex. În 2020, compania Techtex, specializată în producția de material sintetic nețesut (spunbond), folosit în fabricarea mobilierului tapițat, dar și la fabricarea materialelor de protecție medicală, inclusiv a măștilor, s-a adaptat rapid la cererea globală de textile medicale și a început să producă măști chirurgicale și măști de protecție.

În urma investițiilor realizate, la mijlocul anului 2020, producția de măști de protecție a crescut la 50 de milioane de măști pe lună, iar cea de halate și combinezoane de protecție la 1,5 milioane, devenind cel mai mare producător român de astfel de echipamente.

„Competitorii din acest an sunt antreprenori care au transformat anul pandemiei într-o oportunitate de a se dezvolta, dar şi de a se reinventa. Într-un context atât de provocator, unii s-au regăsit la limita supravieţuirii business-ului, alţii au văzut o oportunitate în adversitate, iar alţii au pivotat noi modele de business. Ne bucurăm că prin acest program, Entrepreneur Of The Year, aflat la a 5-a ediţie, avem prilejul să le recunoaştem meritele, de multe ori extraordinare, şi să le facem cunoscute poveştile, care devin adesea adevărate lecţii de business”,  a spus Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale.

Juriul EY Entrepreneur Of The Year – România 2020

Pentru selectarea câştigătorilor, juriul a examinat fiecare aplicaţie pe baza a şase criterii: spiritul antreprenorial, performanţa financiară, direcţia strategică, impactul asupra comunităţii, capacitatea de inovare şi integritatea personală.

Juriul independent a fost alcătuit din 3 antreprenori și 2 executivi de top, dintre care și câștigătorul ediției anterioare, Ovidiu Șandor, Fondator și CEO Mulberry Development (Președintele juriului), Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Rucsandra Hurezeanu, Fondator și CEO Ivatherm, Cristian Rusu, fondator și CEO Casa Rusu și Fady Chreih, CEO Regina Maria.

Antreprenorii care au concurat în competiția EY Entrepreneur Of The Year – România 2020

Această ediție a adus în competiție 39 de antreprenori, din peste 15 sectoare de activitate, având împreună o cifră de afaceri de aproape 500 de milioane de euro și un total de peste 5000 de angajați.

Cei șase finaliști la categoria EY Entrepreneur Of The Year au fost:

  • Horaţiu Ţepeş, Bilka – câștigătorul titlului EY Entrepreneur Of The Year
  • Radu Savopol, 5 To Go
  • Mihai Pohonţu, Amber Studio
  • Adrian Cocan și Mădălina Cocan, Lăptăria cu caimac
  • Vlad Popescu, Norofert
  • Ioan Cocan şi Marius Hanganu, Tremend

Cele trei premii din categoria Emerging Entrepreneur Of The Year In Technology au fost acordate antreprenorilor:

  • Mihai Ivaşcu, Modex – câștigător al titlului Emerging Entrepreneur Of The Year In Technology
  • Raul Popa, TypingDNA – locul al doilea
  • Teodor Blidăruş, FintechOS – locul al treilea

Din 2014, competiţia EY Entrepreneur Of The Year, singura competiţie antreprenorială care se organizează la nivel global, are loc şi în România. EY Entrepreneur of The Year se organizează în 60 de ţări de 35 de ani şi premiază antreprenorii pentru viziunea şi direcţia strategică cu care îşi cresc afacerile, pentru puterea de a inova, integritatea personală şi, nu în ultimul rând, pentru impactul pozitiv asupra comunităţii.