Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 14 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Concert la sfârșit de iarnă de Ismail Kadare, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Marius Dobrescu. Considerat unul din cele mai bune romane ale scriitorului albanez, Concert la sfârșit de iarnă nu a putut fi publicat până în 1988, la trei ani după moartea celebrului lider comunist Enver Hodja, fiind considerat subversiv, sarcastic și antisocialist.

A spune despre acest roman că evocă ruptura dintre Tirana și Beijing din anii 1970 ar fi exact, dar nu suficient. În jurul acestui eveniment, Kadare desfășoară o compoziție imensă și fascinantă, unde viața de zi cu zi sub șapa de plumb comunist, intrigile din eșaloanele înalte ale partidului, satira nemiloasă la adresa maoiștilor occidentali, destinele încrucișate ale mai multor personaje ne duc de la farsă la tragedie, de la psihologie la metafizică, pe un fundal de istorie tumultoasă, shakespeariană.

Participă: Magda Grădinaru, jurnalistă, Marius Dobrescu, traducătorul romanului și Cristian Preda, scriitor și politolog. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directorul Editurii Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc în prezența E.S. Doamna Enkeleda Baduni Merkuri, Ambasadorul Republicii Albania în România.

Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook, în limita locurilor disponibile. Pe durata desfășurării evenimentului cartea lansată va putea fi achizitionată cu reducere.

Lansarea romanului „Concert la sfârșit de iarnă“ de Ismail Kadare, una din cele mai bune cărți semnate de scriitorul albanez – miercuri, 14 februarie, ora 19.00 laevent_Jay-Parini_Borges-și-eu

În 1967, Kadare face o călătorie la Beijing și la Shanghai, în plină Revoluție Culturală. Ia parte la un banchet dat de Zhou Enlai, în prezența lui Mao Zedong, a soției acestuia și a lui Lin Biao. Actori decisivi pentru istoria micii Albanii în deceniul al șaptelea, și deopotrivă ai viitorului său roman, sunt în fața sa. În China, literature e condamnată, iar Kadare, asemenea unuia dintre viitoarele sale personaje, se întoarce în țara natală cuprins de frigul unor presentimente grele. Acesta este punctul de plecare al romanului construit în jurul surorilor Krasniqi, Silva și Ana, în care alegoria politică acompaniază fresca socială, proza intimistă pe cea fantastică, iar satira povestea de dragoste.

Fost arheolog, Silva e funcționară într-un minister, cu un mariaj fericit, o poziție sigură. Sora ei, Ana, a murit tânără, în urma unui cancer la sân necruțător, iar până nu demult, ele, surorile Krasniqi, au fost considerate cele mai frumoase și mai interesante fete din Tirana. Moartea Anei a pus capăt unei epoci, dar a lăsat în urma ei prietenii sincere, solidarități necondiționate, o familie unită. Răcirea relațiilor dintre Albania și China trimite un frison teribil în societatea albaneză: nu sunt uitate evenimentele similare petrecute în relația cu sovieticii, iar oamenii așteaptă într-o tensiune crescândă impactul asupra vieții lor de zi cu zi.

„Probabil cea mai bună carte a lui Kadare, Concert la sfârșit de iarnă este o descriere magistrală a perioadei în care albanezii trăiesc sub controlul singurului lor aliat mondial, China. Este un roman pe jumătate realist, pe jumătate borgesian, la care uluiesc atât forma, cât și conținutul.“– The Independent

Concert la sfârșit de iarnă este, fără îndoială, romanul meu cel mai curajos şi cel mai liber. Și alte cărţi, cum ar fi Palatul viselor sau Firmanul orb au fost curajoase, desigur, dar au avut şi un soi de acoperire, oricât de subţire ar fi fost ea: decorul otoman. În Concert la sfârșit de iarnă însă e vorba despre lumea comunistă, despre Albania cotidiană, despre confruntarea tragicomică dintre piticul stalinist, Albania, şi gigantul cu picioare de lut, China. În el sunt înfățișați cei doi oponenţi, Mao Zedong şi Enver Hodja, sunt descrise plenarele Comitetului Central în care sunt descoperite comploturi, campanii de purificare, anchete nesfârşite şi, culmea culmilor, este prezentată asasinarea prin vicleşug de către Mao a urmaşului său, Lin Biao, chiar atunci când tiranul albanez, la fel de viclean, se pregătea să-l asasineze pe urmaşul său, Shehu.“ – Ismail Kadare în dialog cu Alain Bosquet

Lansarea va putea fi urmărită #live & #online pe pagina de noastră de Facebook – Humanitas Fiction și pe Youtube – Humanitas.

În colecția „Raftul Denisei“ la Humanitas Fiction au apărut următoarele cărți semnate de Ismail Kadare: Generalul armatei moarte, Mesagerii ploii, Cronică în piatră.Vremea nebuniei, Amurgul zeilor stepei, Podul cu trei arce, Firida Rușinii, Palatul Viselor, Concert la sfârșit de iarnă, Umbra, Spiritus, Accidentul, Cina blestemată, Păpușa, Firmanul orb, Călărețul cu șoim, Dimineți la Café Rostand,  Înfruntare la nivel înalt: Misterul convorbirii telefonice Stalin–Pasternak.

Ismail Kadare s-a născut la Gjirokastra, în Albania, în 1936. A absolvit filologia la Tirana și și-a continuat studiile la Institutul de Literatură Maxim Gorki din Moscova. A debutat la 18 ani cu un volum de poezie, Inspirații juvenile, căruia îi urmează în 1957 un al doilea, Visări. Trecerea la proză o face în 1963 cu romanul Generalul armatei moarte (Humanitas Fiction, 2020), care-i aduce notorietatea internațională. În anii următori publică romane și numeroase volume de povestiri, dobândind o reputație greu de egalat în lumea literară. În 1990 Kadare primește azil politic în Franța și până în 2001 locuiește la Paris, perioadă în care îi apar noi scrieri. În 2001 Kadare se întoarce în Albania unde continuă să publice romane care se bucură de succes. A fost recompensat cu numeroase premii și distincții literare, printre care primul Man Booker International Prize (2005) și Jerusalem Prize (2015). În 2016, statul francez i-a conferit Legiunea de Onoare, în grad de Comandor. Opera sa, nominalizată frecvent la Premiul Nobel, este tradusă în peste 40 de țări.

Romanul Concert la sfârșit de iarnă de Ismail Kadare este recomandat de Radio România Cultural.