Norofert, cel mai mare producător român de inputuri organice pentru agricultură, anunță încheierea unui parteneriat strategic cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București. Prin această cooperare, Norofert și USAMV vor aduce cercetarea științifică în economie dezvoltând împreună produse și servicii inovative, destinate comercializării atât pe piața unică europeană, cât și pe piețele globale.

Cercetătorii USAMV și experții Norofert vor dezvolta produse noi

Parteneriatul se concentrează pe două axe – cercetare aplicată și internaționalizare. Colaborarea presupune ca cercetătorii USAMV să dezvolte împreună cu experții Norofert produse noi care să răspundă nevoilor agriculturii ecologice. Acestea, vor fi ulterior promovate și comercializate pe toate piețele în care Norofert este prezentă, inclusiv în Statele Unite, unde în aprilie 2020, Norofert a înființat cu succes o filială în statul Ohio, Norofert USA, LLC.

“Cooperarea cu Norofert ne onorează, iar obiectivele ambițioase pe care ni le-am propus, pot face din parteneriatul nostru un exemplu de bună practică și eficiență nu numai la nivel european, ci și pe plan internațional. Putem demonstra împreună puterea sinergiilor care apar atunci când universitățile și companiile își unesc forțele și aduc plus valoare în ceea ce privește gama de produse inovative oferite pieței internaționale, prin implementarea celor mai potrivite soluții științifice pentru agricultura performantă sau prin contribuția la pregătirea de calitate a unei noi generații de specialiști, manageri și antreprenori. Dezvoltăm un parteneriat între două instituții românești, care și-au propus să contribuie la revoluționarea agriculturii la nivel european sau chiar global și răspundem astfel provocărilor următorilor 10 ani, suprapuse cu obiectivele Pactului Verde European”, a declarat Sorin-Mihai Cîmpeanu, Rector al USAMV București.

 „Suntem mândri că Norofert a încheiat acest parteneriat cu USAMV, construind astfel o punte între comunitatea locală de cercetare și mediul de business. Pe măsură ce expansiunea noastră pe piețele externe, în special în Statele Unite, avansează, suntem bucuroși să contribuim la clădirea unei imagini a României, de țară cu un imens potențial de cercetare, în special în domeniul agriculturii. Deoarece ne extindem permanent gama de produse Norofert, activitatea cercetătorilor de la USAMV va fi esențială în procesul de dezvoltare a noilor formule care vor aborda cel mai bine provocările actuale ale agriculturii moderne. Mulțumim USAMV pentru încrederea acordată și așteptăm cu nerăbdare să avem o colaborare extrem de productivă”, a declarat Vlad Popescu, CEO, Norofert.

Norofert

Norofert a atras în ultimele 12 luni aproximativ 19 milioane lei de la investitorii de la Bursa de Valori București, capital care a fost parțial direcționat către extinderea în Statele Unite. Industria agricolă din America reprezintă unul dintre cele mai mari sectoare ale economiei, cu aproximativ 2 milioane de ferme operaționale în prezent. Ca urmare a primiri autorizației în statul Ohio, Norofert se așteaptă să vândă deja primele produse în SUA în campania din această toamnă, momentan fiind efectuate testări în câmp ale acestor produse special formulate pentru piața americană.

Educarea și formarea studenților

 În plus, Norofert și USAMV doresc să contribuie și la consolidarea pregătirii practice a generațiilor viitoare, prin educarea și formarea studenților, urmărind ca aceștia să obțină competențele necesare pentru provocările prezentului, dar mai ales pentru agricultura inovativă a viitorului, digitalizată și ecologică. Studenții USAMV București urmează programe de studii specializate pe agricultură organică, un domeniu important, cu impact direct asupra unor probleme cu care societatea se confruntă în prezent, precum poluarea mediului, schimbările climatice sau sănătatea umană.

Pe 20 mai 2020, Comisia Europeană a publicat Strategia „De la fermă la consumator” (From Farm to Fork), care presupune trecerea către un sistem alimentar mai sănătos și mai durabil. Printre alte obiective, strategia vizează reducerea folosirii pesticidelor cu 50% până în 2030, limitarea utilizării de nutrienți și creșterea ponderii suprafeței dedicate agriculturii ecologice la 25% din totalul terenurilor agricole din UE. În 2018, România avea doar 2,4% pondere a terenurilor cultivate în regim ecologic din totalul terenurilor utilizate în agricultură – cea mai mică din UE. La polul opus se află Austria, cu 24,1% terenuri cultivate în mod ecologic, Estonia cu 20,6% și Suedia cu 20,3%.

Bugetul total dedicat agriculturii pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027 are o creștere considerabilă, cu 15 miliarde de euro suplimentare alocate prin planul de redresare “Next Generation EU”, propus pe 27 mai 2020. În plus, Uniunea Europeană a pus la dispoziție alte 10 miliarde de euro în cadrul programului „Horizon Europe” pentru investiții în cercetare și inovare în alimentație, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu, program în care transferul de cunoștințe va juca un rol esențial.

Despre USAMV București

Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV) este o instituție de învățământ superior şi cercetare acreditată, pol de excelență al învățământului agronomic, transformată constant și consistent pe parcursul celor 168 de ani de existență.

Definită ca “o universitate pentru viață și agricultură prin educație și cercetare de înaltă calitate” (“Agriculture for Life, Life for Agriculture”), USAMV București are în vedere patru direcții strategice de dezvoltare în contextul actual: învățământ de calitate (cu accent pe abilități practice, urmărite de angajatori), cercetare avansată și inovare (inclusiv pentru agricultură ecologică și soluții viabile pentru exploatarea durabilă a terenurilor agricole), internaționalizare (decisivă pentru implicarea în proiecte și alianțe de anvergură necesare implementării “Pactului Verde European”/”Green Deal”), parteneriat cu mediul de afaceri (dezvoltarea punților de legătură în transferul de cunoaștere și consultanță de specialitate).

 Despre Norofert SA

Norofert Group este principalul producător de inputuri organice și un jucător cu experiență pe piața agricolă din România. Înființată în 2000 ca afacere de familie, compania a început inițial ca importatoare de îngrășăminte de înaltă calitate de pe piețele occidentale în România. În 2015, odată cu preluarea afacerii de către Vlad Popescu, compania a început să producă îngrășăminte ecologice, produse fitosanitare organice, cum ar fi insecticide și fungicide precum și tratamente foliare și pentru semințed rețetele sale originale. Între 2017 și 2019, compania a înregistrat o creștere rapidă după ce a dezvoltat o tehnologie proprie numită BioChain și a lansat o premieră în sectorul agricol, tableta efervescentă. Astăzi, Norofert este un grup de companii care include o linie de produse pentru agricultura ecologică (Norofert Organic), o linie de produse pentru agricultura convențională (Karisma) și o linie de produse pentru grădinari și fermieri mici (Norofert Fito). Pe 3 martie 2020, acțiunile companiei au intrat la tranzacționare pe Bursa de Valori București sub simbolul „NRF”, iar pe 5 iunie 2020, obligațiunile Norofert au debutat sub simbolul „NRF25” pe piața ATS-Bonds a BVB.