România produce mai puțin de 10% din necesarul anual de ciocolată al țării

În ultimii ani, producția a crescut cu aproximativ 10% anual, respectiv 30% în pandemie, dar este departe de a acoperi consumul. Importul de produse din țările cu tradiție rămâne constant, în timp ce producția locală crește încet, dar sigur.

„Ne așteptăm la o stagnare a expansiunii constante, de 10% anual, datorită creșterii prețurilor la materia primă, dar dat fiind faptul că acest fenomen este unul global, chiar îmi doresc să ne înșelam. Deși trecem printr-o perioadă dificilă, datorită dublării prețului boabelor de cacao, facem eforturi considerabile în susținerea partenerilor noștri și implicit a consumatorului final. Suntem forțați să ne adaptăm pieței, găsind totuși cele mai bune soluții pentru a depăși această perioadă.„(Marian Anghel, OmniaGusti)

România- pe locul 10 în Europa la consumul de ciocolată

România ocupă locul 10 in topul celor mai mari consumatori de ciocolată, cu 4.95 lg/locuitor, in crestere cu 40% față de 2021, cand era doar 3.5kg/locuitor. Anul trecut, consumul de ciocolată premium a crescut cu peste 50%.

“Vom fi mereu alături de oricine va dori să promoveze creativitatea și talentul în domeniul cofetăriei. Deși în 2023 consumul de ciocolată a fost de doar 4.95 kg/locuitor, clasându-se pe locul 10 în Europa, consider că prin astfel de evenimente vom reuși să schimbăm trend-ul și să urcăm în clasament. Este o muncă de echipă, atât din partea furnizorilor cat și din partea producătorilor de dulciuri și împreună am reușit să punem pe harta mondială adevaratele valori din acest domeniu, stau mărturie multiplele premii internaționale obținute de ciocolatierii români.” (Ioana Florescu – Director Marketing și Dezvoltare Omnia Gusti.)

Primul târg internațional de ciocolată din România

Mai mult decât atât, românii au făcut furori la unele dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale din domeniul ciocolatei, deși industria din România este una în proaspătă dezvoltare. 5 dintre ciocolatierii prezenți la Chocolate Saga sunt premiați internațional.

“Producătorii români de ciocolată artizanală ne-au uimit în ultimii doi ani, trecând fulgerator de la nimic la câștigarea medaliei de aur la nivel internațional pentru ciocolata “bean to bar”, de la boaba de cacao la ciocolata finala. Tehnica lor, modul în care folosesc ingredientele și combinația inedită de arome deja pune România pe hartă drept destinația pentru cea mai bună ciocolată.” (Martin Christy, Founder International Chocolate Awards & IICCT)

Prima zi de Chocolate Saga – între deliciul tăticilor și extazul copiilor

De la deschiderea evenimentului, programată pentru presă la orele 10.00 și pentru public la orele 12.00, vizitatorii au doar 2 ore sa își facă primele achiziții, întrucât la orele 14.00 începe atelierul de …body painting cu ciocolată susținut de către make-up artist Ciprian Mitran, un deliciu vizual cu beneficii pentru sănătatea pielii.

Concert “Mascotele Zurli” pentru copii la Chocolate Saga 

De aceasta dată, organizatorii au pregătit începând de vineri, orele 12:00, zeci de ateliere pentru copii pe diverse teme, de la crearea propriilor bomboane, tablete sau figurine până la felicitări din ciocolată, precum și un concert “Mascotele Zurli” ce se va desfășura tot vineri, începând cu orele 16.00, chiar în cadrul festivalului, concert la care sunt așteptați copii de toate vârstele însoțiți de părinți.

Astăzi se deschide la Sala Palatului a treia ediție Chocolate Saga, eveniment internațional de promovare și vânzare a ciocolatei, înghețatei și produselor conexe.

Chocolate Saga este cel mai mare eveniment de acest fel din România, se află la a treia ediție și se va desfășura ca un continuu spectacol al ciocolatei, timp de 3 zile, culminând cu primul concurs din România dedicat domeniului, Ciocolata de Aur. Biletele se găsesc pe entertix.ro, copiii sub 10 ani au intrare gratuită.

Citește și:

Chocolate Saga începe vineri, la Sala Palatului din București. Ciocolatierii estimează vânzări de jumătate de milion de euro, în condițiile în care prețul bobului de cacao s-a triplat.

Chocolate Saga: Noutăți din industria ciocolatei românești