Noul Centru European pentru Securitate Cibernetică va fi la București. Va fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre.

Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei. Bucureștiul a câștigat cu 15 voturi la 12.

Principala activitate a centrului va fi gestionarea fondurilor pentru securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE.

Este vorba despre sume de ordinul miliardelor de euro. Este de așteptat ca acest centru să crească reputația României. 

La miez de noapte, o veste extraordinară, a scris pe Facebook Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

„În urma unui vot la Bruxelles, România este țara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu mult[ hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați!”, a transmis Luca Niculescu.

De anul trecut, țara noastră este membru cu drepturi depline al Centrului de Excelență NATO pentru Atacuri Cibernetice

În 2014, România și-a asumat rolul de lider al Fondului NATO de Sprijin pentru Ucraina în domeniul Apărării Cibernetice, proiect care s-a încheiat în 2017.

Editor: Georgiana Marina

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/prima-agentie-europeana-in-romania-noul-centru-european-pentru-securitate-cibernetica-va-fi-la-bucuresti-1415519