Cetățenii României își doresc introducerea unui sistem de garanție-depozit pentru ambalajele returnabile în proporție de 96%, conform unui sondaj de opinie realizat, la comanda Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, de Institutul Român Pentru Sondarea Opiniei Publice (IRSOP). Totodată, 81% din respondenții studiului consideră potrivită stabilirea valorii garanției la 50 de bani per ambalaj.

Vizită la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass

Informațiile au fost prezentate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, în cadrul vizitei realizate marți, 1 septembrie, la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass, din Popești-Leordeni, județul Ilfov.

Iată că populația este deschisă către utilizarea acestui sistem, aproape în totalitate. Cetățenii României sunt cei mai importanți parteneri ai noștri și avem datoria să nu îi dezamăgim. Avem nevoie de rezultate spectaculoase pentru a depăși impasul gestiunii deșeurilor din România, înainte ca acesta să se transforme într-o problemă de igienă și sănătate publică. Se întâmplă rar ca o politică publică să obțină aprobarea aproape unanimă a populației, ceea ce ne oferă încredere că implementarea unui astfel de sistem în România va produce rezultatele foarte bune pe care le-am văzut și în alte țări”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Sondajul a fost realizat cu susținerea Asociației Coaliția pentru Economie Circulară – CERC, în perioada 17-24 august, pe un eșantion reprezentativ, la nivel național, de 820 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,4%.

Reciclăm doar 15% din deșeurile pe care le producem

În cadrul vizitei la fabrica de reciclare a sticlei, ministrul Costel Alexe și-a exprimat nemulțumirea cu privire la ritmul de creștere a procentului de reciclare din țara noastră. „O spun din nou, România este foarte departe de normalitate în ceea ce privește reciclarea. Chiar dacă la sticlă stăm puțin mai bine, per total reușim să reciclăm abia 15% din deșeurile pe care le producem. Și asta în condițiile în care, până la finalul anului acesta, România ar fi trebuit să se situeze la un grad de reciclare de minim 50%”, a explicat ministrul mediului.

Acesta a arătat că la nivelul anului 2018 în țara noastră s-au pus pe piață peste 270.000 tone de ambalaje din sticlă. Dintre acestea, puțin peste 50% au fost reciclate.

Mare parte din aceste cantități se reciclează aici, la Popești-Leordeni. Această fabrică are o capacitate de reciclare de peste 100.000 de tone pe an. Și mai important este că vorbim de o reciclare adevărată a sticlei. Sticlele care ajung aici sunt topite și transformate în granule din sticlă, folosite ulterior în procesul de producție ca materie primă pentru sticle și borcane noi. Mai există și o altă variantă, denumită tot reciclare, în care sticla este pisată și utilizată pentru producerea de materiale de construcție. Această pseudo-reciclare însă nu respectă principiile economiei circulare și nu este eficientă pe termen lung. Dacă vrem să ne depășim condiția de societate a risipei și de codași ai Europei la acest capitol și vrem cu adevărat să ne transformăm într-o societate a reciclării, aceste nuanțe sunt importante”, a explicat ministrul Costel Alexe.