Autoritățile statului trebuie să înțeleagă că este necesar să elaboreze și să pună în aplicare o politică eficientă de descurajare a fenomenului contrafacerii de mărfuri și produse, deoarece amenzile și pedepsele foarte reduse nu reușesc să își atingă obiectivele, a declarat Codruța Crețu, fost procuror și expert în combaterea infracțiunilor economico-financiare, la evenimentul „Cum reducem fenomenul contrafacerilor?”, organizat de AIPROMClub Antreprenor și Ziarul Pozitiv.

134-Cum reducem fenomenul contrafacerilor 14 mai 2024 Codruta Crețu

Codruta Crețu

„Când identificăm un astfel de fenomen, trebuie să îl descurajăm. Pedepsele cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau amenda nu sunt în măsură să descurajeze pe nimeni. Câtă vreme statul nu înțelege să aibă o politică de descurajare, aceste fenomene vor continua”, a spus Crețu.

Din punctul său de vedere, aceste pedepse ar trebui majorate, iar atunci când produsele contrafăcute pun în pericol sănătatea publică, aceste infracțiuni trebuie tratate din perspectiva unui atentat la siguranța populației. Crețu spune însă că firmele care identifică pe piață produse proprii contrafăcute reacționează foarte rar, ceea ce nu contribuie la diminuarea acestui fenomen. O situație similară este întâlnită și în cazul diverselor asociații din țară.

Evenimente viitoare - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:

Vezi toate Evenimentele 2025 organizate de CA & ZP

„În 25 de ani de carieră nu am văzut sesizări de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală de la nicio asociație. Foarte puțini se îndreaptă la instanță. Dar oare nu este și interesul celui care deține marca de a și-o proteja? De multe ori, firmele spun că nu le interesează. Nu este doar vina autorităților”, a adăugat Crețu.

138-Cum reducem fenomenul contrafacerilor 14 mai 2024 Codruta Crețu

Codruța Crețu

La rândul său, Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), spune că există și un deficit de personal calificat în rândul poliției și al autorităților vamale, iar de aceea fenomenul contrafacerii este greu de oprit sau de diminuat.

Pe de altă parte, conform unui studiu derulat de Asociație în urmă cu câțiva ani, o treime din populație nu are nicio problemă să cumpere produse contrafăcute. Potrivit lui Mărăcineanu, economia pierde anual două miliarde de euro din cauza contrafacerii și a contrabandei.

132-Cum reducem fenomenul contrafacerilor 14 mai 2024

Daniel Mărăcineanu

 

Citește și:

Cum reducem fenomenul contrafacerilor? – Ediția a IV-a, 14 mai 2024

Gala Ziarul Pozitiv – Ediția I, 30 mai 2024, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!