Studiu EY: Moment de cumpănă pentru energia eoliană offshore pe fondul creșterii costurilor și al problemelor din lanțul de aprovizionare

  • Marea Britanie pierde prima poziție în topul energiei eoliene offshore și coboară trei locuri în clasamentul Renewable Energy Country Attractiveness Index
  • Țările Nordice în ascensiune notabilă în clasamentul energiei regenerabile
  • Japonia și Chile coboară în clasament, afectate de problemele de implementare

Instabilitatea din sectorul eolian offshore ar putea schimba modul în care proiectele de mare anvergură sunt construite și finanțate în viitor, potrivit celui mai recent Index EY privind atractivitatea țărilor pentru energie regenerabilă (RECAI). Energia eoliană offshore este esenţială pentru a ajunge la nivelul zero net, dar traversat 12 luni dificile, pe fondul unui lanț de aprovizionare comprimat și a escaladării costurilor. Raportat la 2019, costurile globale ale proiectelor au crescut cu 39% ,iar în următorul deceniu s-ar putea ca inflația costurilor să adauge aproximativ 280 de miliarde USD în cheltuieli de capital pentru acest sector.

În acest context, se preconizează că aproximativ 80% din cele 15 piețe care și-au asumat obiective eoliene offshore pentru 2030 nu și le vor atinge. Printre acestea și Marea Britanie, care a pierdut poziția de lider ca cea mai atractivă țară pentru proiecte eoliene offshore și a coborât trei locuri, ajungând pe poziția a 7-a în clasamentul general al indicelui. În septembrie 2023, prețul maxim de pornire de 44 de lire sterline (54 USD) pe megawatt/oră pentru energia eoliană offshore în cadrul celei de-a cincea runde de alocare (AR5) din Marea Britanie nu a fost suficient pentru a atrage dezvoltatorii să liciteze. Este un regres uriaș în ceea ce privește obiectivul Marii Britanii de a ajunge la o capacitate offshore de 50GW până în 2030.

Mihai Drăghici, Partener, Consultanţă, EY România:Poziția constantă a României în topul PPA (Corporate Power Purchase Agreement) evidențiază potențialul său ridicat în materie de CAEE-uri (contracte de achiziție de energie electrică). Prin remedierea promptă a întârzierilor actuale în ceea ce privește calendarul schemelor de sprijinire a energiilor regenerabile, România își poate îmbunătăți poziția și se poate număra printre primele 40 de țări în ceea ce privește investițiile în energie regenerabilă în următoarele ediții ale indicelui RECAI. Această abordare proactivă nu numai că va consolida poziția României, dar va atrage și alte oportunități de dezvoltare a energiei regenerabile în țară”.

Mihai Draghici_EY_Romania

Mihai Drăghici, Partener, Consultanţă, EY România

Țările Nordice urcă în clasament, iar Japonia și Chile coboară

Primele trei piețe RECAI rămân neschimbate. SUA își păstrează prima poziție, alimentată de creșterea semnificativă a energiei solare, ca urmare a stimulentelor oferite de Legea privind reducerea inflației. Germania rămâne pe poziția a 2-a, după ce a înregistrat o creștere substanțială în sectorul eolian onshore, iar noile sale capacități puse în funcțiune la sfârșitul lunii septembrie 2023 depășesc totalul instalat în 2022. Chiar și în condițiile suspendării subvențiilor la nivel național, China își continuă traiectoria ascendentă în sectorul eolian offshore, menținându-se pe poziția a 3-a la nivel global.

Țările Nordice continuă să își urmărească ambițiile în materie de energie regenerabilă, Danemarca, Suedia și Norvegia urcând două, trei și, respectiv, cinci poziții.

Japonia coboară trei poziții, ajungând pe locul 13. În ciuda resurselor naturale abundente și a angajamentului de a reduce combustibilii fosili, Japonia se află în urma altor economii de top în ceea ce privește implementarea energiei solare și eoliene. În mod similar, Chile coboară două poziții, ajungând pe locul 16. În pofida noilor obiective de stocare a bateriilor, Chile continuă să se confrunte cu probleme de intermitență din cauza reducerii energiei solare în întreaga țară.

Pentru a vizualiza integral Top 40 RECAI, clasamentul RECAI normalizat și indicele contractelor de achiziție de energie electrică pentru întreprinderi, precum și analiza celor mai recente evoluții în domeniul energiei regenerabile din întreaga lume, vizitați ey.com/recai.

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Rețeaua noastră este integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year.