Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, alături de Georgian State Electrosystems (Georgia), AzerEnerji (Azerbaidjan) și MVM Electrical Works (Ungaria), a semnat astăzi acordul asociaților (Shareholders’ Agreement) pentru înființarea companiei de proiect „Green Energy Corridor Power Company” de tip Joint Venture, cu sediul în România. Semnarea acordului a avut loc în marja celei de-a 8-a Reuniuni Ministeriale desfășurate la Palatul Victoria.
Noua societate va avea ca obiectiv implementarea proiectului Green Energy Corridor, care prevede construirea unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, ce va conecta România și Georgia prin Marea Neagră, extinzând conexiunea în Ungaria și Azerbaidjan.
Acordul asociaților a fost semnat în continuarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi, proiectul Green Energy Corridor, în conformitate cu Memorandumul de Înțelegere semnat la București pe 27 mai 2024.
Documentul care stă la baza înființării companiei de tip Joint Venture „Green Energy Corridor Power Company” a fost semnat în prezența miniștrilor din cele patru state membre ale Acordului. La Reuniunea Ministerială și ceremonia de semnare a acordului acționarilor au participat, din partea Transelectrica, domnul Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului Transelectrica, și domnii Bogdan Toncescu și Florin Tătaru, membri ai Directoratului.
Implementarea Proiectului Green Energy Corridor va avea un impact major asupra securității energetice naționale și regionale, va îmbunătăți conectivitatea în zona Mării Negre, va diversifica sursele de aprovizionare, va valorifica potențialul energiei regenerabile și va crește ponderea acesteia în mixul energetic național.
Prin acești pași, România adoptă o viziune pe termen lung în dezvoltarea sectorului energetic. Green Energy Corridor este un proiect esențial prin care România va deveni un pilon al stabilității și securității energetice în regiune.
Citește și:
Transelectrica: Aplicație nouă pentru prognoza energiei prosumatorilor