Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor

Trufele românești, cunoscute și sub numele de „diamantele negre” ale pădurii, se confruntă cu o amenințare gravă. Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), avertizează că aceste delicatese ar putea deveni tot mai rare și chiar ar putea dispărea în următorii ani. Cauza principală? Braconajul intensiv.

Impactul devastator al braconierilor

Braconieri intră ilegal pe terenurile forestiere, folosind câini special antrenați pentru a găsi și extrage trufele. Această practică nu doar că încalcă legea, dar distruge și fondul de resurse forestiere nelemnoase. Săpatul excesiv modifică umiditatea și nutrienții din sol, împiedicând regenerarea naturală a trufelor.

Consecințe economice și ecologice

Concesionarii legitimi, care obțin autorizații și plătesc pentru dreptul de a culege trufe, se găsesc în imposibilitatea de a beneficia de aceste resurse prețioase. În același timp, piața este inundată de vânzători care oferă trufe la prețuri mult sub valoarea lor reală, între 100 și 200 de lei pe kilogram, comparativ cu prețurile de mii de lei în magazinele de delicatese.

Conform legii, fiecare tip de trufă are o perioadă specifică pentru colectare, tocmai pentru ca în restul timpului să se poată regenera. Iată câteva exemple:

  • Trufa neagră/ Perla neagră – se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie;
  • Trufa de vară – se recoltează în perioada 1 iunie – 15 septembrie;
  • Trufa de toamnă – se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie;
  • Trufa cu spori/ trufa usturoiată – se recoltează în perioada 1 septembrie – 1 decembrie;
  • Trufa încrețită – se recoltează în perioada 1 septembrie – 1 decembrie;
  • Trufa de iarnă – se recoltează în perioada 1 decembrie – 31 decembrie;
  • Trufa de primăvară – se recoltează în perioada 15 aprilie – 15 mai;
  • Trufa porcească – se recoltează în perioada 1 iulie – 30 octombrie.

Fiecare specie are caracteristici unice în ceea ce privește culoarea, forma, aspectul interior, consistența, mirosul și gustul.

Propuneri pentru combaterea braconajului

Președintele ANPM sugerează modificarea Legii Mediului și a Ordinului nr.410/2008 pentru a acorda drepturile de recoltare doar persoanelor juridice. Această schimbare ar facilita controlul și monitorizarea mai eficientă a recoltării de către Garda Națională de Mediu.


Echipa Ziarul Pozitiv nu a solicitat și nu beneficiază de finanțare din fonduri guvernamentale. Publicitatea este limitată și prezentată într-un mod neinvaziv. De asemenea, Ziarul Pozitiv nu acceptă fonduri de la partide politice și nu promovează industrii precum jocurile de noroc, pariurile, alcoolul și tutunul. Așadar, prin utilizarea serviciilor oferite de Ziarul Pozitiv, sprijini activitățile societății civile și contribui la promovarea inițiativelor care aduc binele și prosperitatea. Descoperă serviciile noastre!