Antreprenorii români care activează în industria agritech sunt încurajați să se înscrie la trei dintre inițiativele derulate de EIT Food, cea mai mare comunitate alimentară din lume, susținută de Uniunea Europeană. Programele sunt adresate atât cercetătorilor și antreprenorilor aspiranți, dar și startupurilor în căutare de soluții de creștere, finanțare și scalare. Termenul limită de aplicare este 29 martie 2023.

Sprijinit de Uniunea Europeană, EIT Food conduce cea mai mare și cea mai dinamică comunitate de inovație alimentară din lume. EIT Food conectează mii de startupuri la peste 200 de corporații, universități, centre de cercetare și investitori de top.

Cele trei programe aflate în desfășurare în prezent (Seedbed Incubator, EIT Food Accelerator Network și RisingFoodStars) oferă oportunități de creștere, dezvoltare, finanțare și scalare pentru inițiativele tech din domeniul agroalimentar, indiferent de stadiul de dezvoltare al afacerii (idee, MVP, scalare). Ultima zi de înscriere în programe este 29 martie 2023.

Seedbed Incubator, program adresat cercetătorilor și antreprenorilor aspiranți

Seedbed Incubator este un program de 4-6 luni care are ca scop transformarea inovațiilor bazate pe știință și tehnologie, care pot contribui la rezolvarea provocărilor globale legate de sistemul alimentar, în afaceri validate de piață.

Toate echipele sau startupurile nou formate în cadrul acestui program vor primi suport din partea experților și mentorilor de business din domeniu, finanțare și acces la ecosistemul EIT Food pentru a-și testa piața cu potențialii clienți sau utilizatori finali.

Cine poate aplica?

Programul se adresează cercetătorilor sau antreprenorilor aspiranți care caută să-și valideze ideea. În program pot aplica echipe de proiect sau companii înființate legal, formate obligatoriu din 2 persoane, cu competențe complementare, iar cel puțin una din acestea să fie rezidentă într-o țară europeană.

Programul oferă 7.000 de euro finanțare (equity-free) și posibilitatea de a aplica la Seedbed+ și EIT Food Impact Fund de unde participanții pot obține până la 10.000 de euro pentru a-și crește proiectele cu potențial de dezvoltare accelerată. Înscrierile se fac aici.

EIT Food Accelerator Network, oportunitate deschisă startupurilor agritech în etapa pre-seed

EIT Food Accelerator Network este un program de 3 luni care urmărește să accelereze dezvoltarea inovațiilor agrifood pentru rezolvarea provocărilor globale în agrifood, prin educarea și creșterea capabilităților fondatorilor prin mentorat, coaching, conectarea cu comunități globale și dezvoltarea de parteneriate din sfera inovației în agrifood.

Cine poate aplica?

Apelul de înscriere este adresat startupurilor din domeniul agritech aflate în etapa pre-seed, care dețin indicatori de tracțiune, în căutare de validare a tehnologiei deținute și accelerare a business-ului.  În perioada mai – noiembrie 2023, cele până la 60 de echipe selectate vor participa la diverse module de training-uri (commercial readiness, investment readiness, coaching) într-unul din hub-urile fizice partenere și se vor putea conecta cu diverse corporații și investitori.

Programul oferă până la 1.500 de euro (equity-free) susținere financiară și posibilitatea de a aplica la EIT Food Impact Fund, unde poți obține până la 500.000 de euro investiție. Înscrierile se fac aici.

RisingFoodStars (RFS), oportunitate de internaționalizare dedicată companiilor agri la început de drum

Rețeaua RisingFoodStars (RFS) permite business-urilor agroalimentare de succes să treacă la nivelul următor, la extinderea pe piețe internaționale. Această rețea este potrivită business-urilor inovatoare și permite membrilor săi să participe ca parteneri la toate activitățile EIT Food, precum: Matchmaking, Expunere, Comunitate de Investitori, Tracțiune, Scaleup support, participarea în diverse proiecte finanțate parțial ca membru într-un consorțiu de experți și academicieni din domeniul agrifood.

Cine poate aplica?

Pot aplica companii mici, la început de drum în domeniul agroalimentar, cu activitate într-una din ariile de interes ale EIT Food, care au clienți plătitori și potențial comercial. Ca membru al acestei rețele, antreprenorii au acces la peste 30 de investitori de top și pot obține până la 500.000 de euro investiție din partea EIT Food Impact Fund prin semnarea unui acord. Înscrierile se fac aici.

Termenul limită de aplicare pentru toate cele trei programe este miercuri, 29 martie 2023.

***********

Despre EIT Food

Susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investește în proiecte, organizații și persoane care împărtășesc obiectivele pentru un sistem alimentar sănătos și sustenabil. Eliberăm potențialul de inovare în mediul de afaceri și în universități și creăm și scalăm startupuri agrifood pentru a aduce noi tehnologii și produse pe piață. Echipăm antreprenorii cu abilitățile necesare pentru a transforma sistemul alimentar și punem consumatorii în centrul a tot ceea ce facem, ajutând în același timp să devină mai încrezători prin reconecarea lor cu sursa alimentelor pe care le consumă.

EIT Food este una dintre cele opt comunități fondate de European Institute for Innovation & Technology, un organism independent al Uniunii Europene, fondat în 2008 pentru a susține inovația și antreprenoriatul în Eurupa.

Despre EIT Food Hub România

Impact Hub Bucharest reprezintă EIT Food în România, în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar. Rolul Impact Hub Bucharest ca EIT Food Hub în România este de a sprijini inovatorii și antreprenorii, de a organiza training-uri și conferințe pentru studenți, antreprenori, instituții, companii și centre de cercetare, de a facilita dezvoltarea ecosistemului agroalimentar.

Despre Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Deschis în 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.