Unilever, unul dintre cei mai mari producători globali de produse de curățenie, anunță planul de a înlocui în proporție de 100% materiile prime organice având la bază carbon provenit din combustibili fosili din formulele produselor de curățenie, cu materii prime organice care au la bază carbon obținut din surse  regenerabile sau carbon provenit din materiale reciclate.

Noua ambiție este parte din inițiativa Unilever Clean Future, un program inovator dezvoltat de divizia Home Care a companiei, menit să aducă o schimbare fundamentală în modul de realizare a unora dintre cele mai cunoscute produse de curățenie din lume, atât în ceea ce privește procesul de producție a acestora, cât și procesul de ambalare. Clean Future își propune să includă principiile economiei circulare atât la nivel de ambalaj, cât și la nivelul formulelor produselor, astfel încât să reducă amprenta de carbon a brandurilor recunoscute la nivel global.

Cea mai mare parte dintre produsele de curățenie conțin ingrediente ce au la bază materii prime derivate din combustibili fosili, o sursă de carbon neregenerabilă

 Unilever își propune să facă tranziția către surse de carbon regenerabile sau reciclate pentru aceste substanțe. Clean Future este prima inițiativă de o asemenea amploare, dar și un pas înainte în realizarea promisiunii Unilever de a înregistra zero emisii ale produselor până în anul 2039.

Evenimente viitoare - Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv:

24 septembrie 2024: ESG – noua moralitate de business, Ediția a II-a
26 septembrie 2024: Gala Club Antreprenor, Ediția a XVI-a
3 octombrie 2024: Viitorul afacerilor de familie în România, Ediția a II-a
15 octombrie 2024: Soluții pentru finanțarea companiilor, Ediția a III-a
Vezi toate Evenimentele 2024-2025 organizate de CA & ZP

Materiile prime organice utilizate în produsele de curățenie ale Unilever sunt cele care au cea mai mare pondere în amprenta de carbon (46%) pe parcursul ciclului lor de viață. Prin urmare, prin renunțarea la substanțe chimice derivate din combustibili fosili în formulele produselor, compania va introduce noi modalități de reducere a amprentei de carbon a unora dintre cele mai mari branduri de curățare din lume. Unilever se așteaptă ca această inițiativă să reducă amprenta de carbon a formulelor produselor cu până la 20%.

 Cerere fără precedent pentru produsele de curățenie

 Peter ter Kulve, președintele diviziei Home Care a Unilever, explică: „Prin Clean Future ne regândim radical businessul. Ca industrie, trebuie să reducem dependența de combustibili fosili, inclusiv ca materie primă pentru produsele noastre. Trebuie să oprim extragerea carbonului de sub pământ atunci când există suficient carbon deasupra solului”.„În ultimele luni am văzut o cerere fără precedent pentru produsele noastre de curățenie și suntem mândri că avem rolul de a ajuta la menținerea oamenilor în siguranță în lupta împotriva COVID-19. În același timp, nu putem uita de problemele de mediu cu care se confruntă planeta noastră – casa noastră. Poluare. Distrugerea habitatelor naturale. Urgența climatică. Planeta este casa pe care o împărțim cu toții și avem responsabilitatea de a o proteja”.

Clean Future a inspirat deja o serie de inovații în categoria produselor de curățenie

 În România, Unilever a introdus în 2019 portofoliul de produse Seventh Generation care cuprinde produse de curățare a hainelor și a vaselor, alături de detergenți universali și pentru baie, care se bazează pe un concept eco-friendly. Ambalajele sunt confecționate din materiale reciclate – 100% ambalaje reciclabile pentru a urma un traseu firesc al ciclicității în natură. Parfumurile produselor contin 100% uleiuri esențiale obținute din ingrediente naturale (pentru variantele care conțin parfum), produsele au până la 97% ingrediente derivate din plante, nu conțin nici un ingredient de origine animală, formulele sunt biodegradabile; nu conțin parfumuri și înălbitori sintetici, compuși organici volatili și coloranți și toate produsele au certificare ecologică (EU Ecolabel) și certificare cruelty-free Leaping Bunny (produse netestate pe animale).

Compania a lansat pe piața din România primul odorizant de toaletă sustenabil: Domestos Power 5 Eco. Ambalajul din plastic, carcasa și cartonul sunt fabricate din materiale reciclate și reciclabile 100%, în timp ce produsul livrează aceeași prospețime intensă pe care consumatorii o caută într-un odorizant de toaletă.

Nu în ultimul rând, anul trecut Unilever a lansat pe piața locală și prima gamă de sprayuri Cif cu produse care conțin ingrediente de curățare 100% derivate din surse naturale, ce asigură o curățare în profunzime a suprafețelor – Cif Nature’s Recipe. Gama este comercializată în recipiente obținute din materiale reciclate, reciclabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

Unilever investește 1 miliard de euro în Clean Future

Unilever investește 1 miliard de euro în Clean Future, pentru a finanța cercetarea biotehnologică, utilizarea CO2, procesele chimice cu emisii reduse de carbon, formulele biodegradabile și sustenabile. De asemenea, compania va reduce la jumătate utilizarea plasticului virgin până în 2025.

Investiția Clean Future, care vine în continuarea angajamentelor asumate de brandurile Unilever de a investi 1 miliard de euro în Fondul pentru Climă și Natură în următorii 10 ani, se concentrează pe crearea de produse de curățenie accesibile, care oferă rezultate superioare de curățare cu un impact semnificativ mai mic asupra mediului.

 Abordarea Carbon Rainbow

 În centrul programului Clean Future stă „Carbon Rainbow”, o nouă abordare a Unilever pentru diversificarea carbonului utilizat în rețetele produselor. Sursele de carbon neregenerabile (identificate în Carbon Rainbow drept carbon negru) vor fi înlocuite cu dioxid de carbon recuperat (carbon purpuriu), carbon obținut din plante și alte surse biologice (carbon verde), carbon recuperat din oceane și mări (carbon albastru) și carbon recuperat din materiale reciclabile (carbon gri).

Peter ter Kulve, președintele diviziei Home Care a Unilever, concluzionează: „O nouă bioeconomie se ridică din cenușa combustibililor fosili. Am auzit tot mai des că oamenii doresc produse sustenabile mai accesibile, la fel de bune ca produsele convenționale. Evoluțiile rapide în știință și tehnologie ne permit să le oferim acest lucru, cu noi beneficii pentru consumatorii care folosesc produsele noastre, de la ingrediente de curățare cât mai puțin agresive, până la autocurățarea hainelor și a suprafețelor. Furnizorii și partenerii noștri în inovare au un rol esențial în această tranziție. Prin modelul Carbon Rainbow, propunem o transformare la nivelul întregii economii a modului în care carbonul va fi folosit de fiecare dintre noi”.

Despre Unilever

Unilever este unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de alimente și produse de îngrijire personală, prezent în peste 190 de țări, ajungând la 2,5 miliarde de consumatori în fiecare zi. Compania are 155,000 de angajați și a generat vânzări în valoare de 51 miliarde euro în 2018. Peste jumătate (60%) din businessul companiei se desfășoară pe piețele emergente sau în curs de dezvolare. Unilever are mai mult de 400 de branduri ce pot fi găsite în casele din întreaga lume, inclusiv Dove, Knorr, Rexona, Axe, Domestos, Cif, Hellmann’s, Delikat, Dero, Dirt Is Good, Wall’s, Lux, Sunsilk and Surf Lipton, Algida, Ben & Jerry’s, Magnum și Betty Ice.

Prin Planul Unilever pentru un stil de viaţă sustenabil, compania şi-a propus:

  • Să ajute mai multe de un milliard de oameni să acţioneze pentru a îşi îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine până în 2020.
  • Să reducă la jumătate amprenta de mediu a produselor până în 2030.
  • Să îmbunătăţească viaţa a milioane de oameni până în 2020.

Planul Unilever creează valoare, determinând creșterea businessului și a încrederii, eliminând costuri și reducând riscurile. În 2018, brandurile sustenabile ale companiei au crescut cu 69% mai rapid decât restul businessului în comparație cu 46%  în 2017.

Lider în Dow Jones Sustainability Index

Încă din 2010 am luat măsuri prin Planul nostru Unilever pentru viață durabilă (USLP) de a ajuta mai mult de un milliard de oameni să își îmbunătățească sănătatea și starea de bine, să decupleze creșterea noastră de amprenta asupra mediului înconjurător, în timp ce creștem impactul nostru social pozitiv. Am înregistrat deja progrese semnificative și continuăm să ne extindem ambiția – cel mai recent angajament pe care l-am făcut este ca până în 2025 să ne asigurăm că 100% din ambalajele noastre din plastic sunt reutilizabile, reciclabile sau compostabile. Deși mai avemt încă multe de făcut, suntem mândri că am fost recunoscuți în 2019 ca lider în Dow Jones Sustainability Index și recunoscuți ca și companie de top din sondajul GlobeScan / SustainAbility Global Corporate Sustainability Leaders, din 2011.

Despre Unilever South Central Europe

Unilever urmăreşte crearea unui viitor mai bun, în fiecare zi. Îi ajutăm pe oameni să arate bine, să se simtă bine şi să ia ce e mai bun din viaţă, cu branduri şi servicii care sunt beneficie atât pentru consumatorii noştri, cât şi pentru alţi oameni. Unilever unul dintre liderii globali pe piaţa bunurilor de larg consum  cu operațiuni puternice în peste 100 de țări și vânzări în peste 180 de țări.  În regiunea din sud-centru, grupul Unilever desfăşoară operaţiuni pe pieţele produselor alimentare, de îngrijire personală şi de îngrijire a locuinţei, prin Unilever South Central Europe şi Unilever România. Unilever South Central Europe, cu sediul în Bucureşti, coordonează operaţiunile de marketing şi vânzări din România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Moldova. Unilever România coordonează operaţiunile de pe platforma industrială de la Ploieşti.