Vodafone a anunțat astăzi o investiție de 20 de milioane de euro, derulată prin Fundația Vodafone, pentru a extinde abilitățile digitale și programele educaționale ale Fundației, finanțând inițiative locale în Albania, Republica Cehă, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Spania, Turcia și Marea Britanie. De această investiție ar putea să beneficieze 16 milioane de cursanți, până în 2025*.

Programele, derulate în parteneriat cu organizații de caritate și ONG-uri, vor permite oamenilor să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile de utilizare a tehnologiilor digitale, obiectivul fiind acela  de a ajunge la milioane de elevi din ciclurile primare și gimnaziale, la persoane care nu sunt cuprinse în programe de educație sau formare, la persoane aflate în șomaj și la persoane în vârstă. Acest anunț coincide cu Ziua Internațională a Educației.

Nick Read, CEO Vodafone Group, a declarat:

„Vodafone este mândră că sprijină dezvoltarea abilităților digitale și a educației, aspecte critice în comunitățile pe care le deservim prin expertiza noastră în conectare și tehnologie. Rămânem angajați, într-o lume din ce în ce mai digitalizată, să construim societăți digitale incluzive, în care nimeni să nu fie lăsat în urmă, ceea ce contează acum mai mult ca oricând, întrucât societatea își propune să se reconstruiască într-o formă mai bună după impactul avut de pandemia COVID-19”.

Investiția de 20 de milioane de euro va fi eșalonată pe următorii cinci ani. Aceasta se adaugă donațiilor în natură ale Vodafone Group, estimate la 150 de milioane de euro, pentru o serie de inițiative legate de COVID-19 și unei investiții de 10 milioane de euro a Fundației Vodafone în perioada de urgență a pandemiei de COVID-19 în 2020.

Nick Land, Președinte Vodafone Group Foundation, a declarat:

„Fundația Vodafone marchează aniversarea a treizeci de ani de activitate în care a conectat la o educație de calitate peste un milion de cursanți din Europa și Africa. Suntem încântați să sprijinim astfel de programe care pot avea un impact atât de mare asupra viitorului atâtor oameni”.

Abilități timpurii pentru copiii din învățământul primar și gimnazial

Fundația Vodafone lucrează pentru a elimina decalajul de competențe digitale, investind în programe pentru cursanții din învățământul primar și gimnazial, care îmbină formarea față în față cu accesul la platforme digitale pentru a asigura perfecționarea elevilor și a profesorilor. Spre exemplu:

  • DigiCraft (Spania): o platformă de învățare a abilităților digitale pentru elevii din învățământul primar, care a sprijinit 93.000 de utilizatori unici în perioada martie – iulie 2020, ca urmare a închiderii școlilor cauzate de pandemia de COVID-19.
  • Generation Next (Grecia, Albania): combină ateliere STEM și materiale de învățare digitale și a ajutat la îmbunătățirea abilităților digitale a peste 61.000 de adolescenți, până în prezent. Ținta este de a ajunge la un milion de cursanți prin intermediul platformei, până în 2025.
  • Coding for Tomorrow (Germania): îi învață pe copiii și adolescenții de la clasa I până la clasa a X-a, precum și pe profesorii lor, cum să folosească tehnologiile digitale într-un mod independent, critic și creativ. Prin intermediul unor zile de proiecte, ateliere și cursuri de formare pentru profesori, Coding for Tomorrow a ajuns până acum la 119.500 de studenți și profesori.
  • Școala din Valiză (România): program aflat în derulare în 50 de școli care pune la dispoziția elevilor și a profesorilor o platformă de e-learning și tehnologia (tablete, laptopuri, conexiune la Internet) necesare dezvoltării abilităților digitale.
  • Școala Digitală (Ungaria): program de învățare digitală centrat pe dezvoltarea abilităților și a competențelor digitale ale tinerilor din medii defavorizate, constând în asigurarea accesului la dispozitive pentru elevi și cursuri de e-learning pentru profesori. Programul oferă, de asemenea, o platformă de partajare de conținut și o librărie cuprinzând peste 200 de aplicații educaționale gratuite pentru smartphone și tablete. De acest program au beneficiat, până în prezent, 49.000 de elevi și cadre didactice.
  • Mastere online (Olanda): program interactiv gratuit, în care peste 450.000 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au avut acces la informații despre ce înseamnă o lume digitală, despre abilitățile de creație, dar și despre cum să ai un comportament online responsabil pentru a fi în siguranță.

Abilități pentru vârstnici

Fundația Vodafone își propune să îmbunătățească abilitățile digitale și pentru persoanele trecute de 65 de ani, în condițiile în care măsurile de izolare și distanțare socială impuse de pandemia COVID-19 a adâncit izolarea și însingurarea acestei categorii de cetățeni.

Procentul persoanelor cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani fără acces la Internet variază de la 13 la 36% în țări precum Irlanda, Luxemburg și Republica Cehă. Fundația Vodafone va derula în aceste țări un program prin care își propune să ajute 880.000 de seniori, până în 2025. Totodată, mulți dintre aceștia nu au abilitățile necesare utilizării Internetului, o problemă pe care Fundația Vodafone își propune să o adreseze prin ateliere față-în-față, o platformă de e-learning și suport digital pentru a ajuta persoanele în vârstă să fie tot mai active într-o societate tot mai digitalizată.

*Fundația Vodafone utilizează metodologia „Lives Improved” (Viață îmbunătățită) pentru a evalua impactul proiectelor sale asupra publicului, evaluare realizată anual de Dalberg. Până în 2025, programele de dezvoltare a abilităților digitale derulate de Fundația Vodafone vor ajunge, în cel mai rezervat scenariu, la cel puțin 16 milioane de beneficiari.